Jump to content

37. КАК БЕШЕ ДАДЕНО ПАНЕВРИТМИЧНОТО УПРАЖНЕНИЕ „ЛЪЧИТЕ"


Recommended Posts

37. КАК БЕШЕ ДАДЕНО ПАНЕВРИТМИЧНОТО УПРАЖНЕНИЕ „ЛЪЧИТЕ"

Целият ни живот край Учителя беше низ от изненади, трогателни изненади и радости. Зер, де сме видели ние малките същества на земята, на стария живот, живот нов на любов, на красота, на жертва, на светлина, на радост, който ни показваше и на който ни поучаваше всекидневно Този Велик Небесен Жител.

Оставаше един ден до Петровден - именният и рожден ден на нашия обичен Учител. Той се празнуваше много красиво: Всичко е в треска. Салоните се измиват, двора, градините, поляната се почистват, пере се, глади се на Учителя; приготвят се провизии за стола. Ще дойдат стотици от града, пък и от провинцията да поздравят Учителя. Почистват се и частните къщи, които ще бъдат препълнени с гости. Всичко е заето .всичко бърза, работи и пее от радост. Ние - няколко учителки от провинцията дошли за лятна­та ваканция на Изгрева решихме да измием и подредим салона за празника. Обличаме работни престилки, грабваме кофи с вода, метли, четки за дъски и се залавяме за работа.

Такъв доброволен и любовен жест трогваше дълбоко Учителя и Той отговаряше с още по-трогателен жест. Гледаме Го по едно време иде и носи една голяма чиния пълна с едри, зрели кайсии, подава ни я да се почерпим и отива на пианото. Свири някаква мелодия. Ние оставяме работата и Го заобикаляме. Почнахме да тананикаме мелодията, която ни беше малко позната - част от „Идилията". Скоро я запяхме по-смело и по-високо.

„Рекох, може да се даде упражнение по тази мелодия." Стана, нареди ни две по две и започна да дава упражнението. Пеем и играем, пеем и играем... А времето лети, слънцето клони на запад. Аз започвам да се смущавам, че ще остане неизмит салона. Разбира се, нито искам да остане салона неизмит, нито пък искам да си отиде Той и да прекъсне щастливите мигове, които се дават веднъж през вековете. Но Той си знае работа.

Когато упражнението беше научено, подаде на всички ни ръка и предоволен си отиде горе. Ние прещастливи се заловихме на работа. Мием и пеем, мием и пеем... И след кратко време салонът беше готов.

Така беше дадено упражнението „Лъчите" в навечерието на Петровден 1938 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...