Jump to content

4. Разцеплението


Recommended Posts

4. РАЗЦЕПЛЕНИЕТО

Борбата стана по-остра, неудържима. Разделихме се на два лагера, на два полюса (но не гласно) и все пак се събирахме общо. Извикаха ме на съд на полянката, гдето посрещахме изгрева на слънцето и се молехме. Това беше все на „Куш-бунар" - Сините камъни. Единият полюс той и на неговата страна: семейство Ив. Калканджиев, Райна Грозданова, Керачето, Ел.
Шумналиева. На другия полюс аз, с мене Руска Жекова и сестра й Ташка, Ив. Жеков, Иван Гешев (тези само, които бяха на планината). Говори Ив. Калканджиев. Братът-ръководител и всички с него постъпват както пише в Евангелието пращали са поотделно да ме вразумяват и след като не съм поумняла, решили цялата църква да ми говорят. Казаха ми, че съм обсебена от тъмните сили, че погивам и още много други неща, които не си спомням подробно. Затова те ще се молят за моето спасение. След като изказа цялото обвинение, трябваше да говоря и аз. Бях много бойко настроена, с остър език, разкритикувах го безпощадно. Казах, че те са с тъмните сили и не виждат истината, че са заслепени фанатици. И двете страни бяхме разпалени, разменихме си силни упреци и обиди. И разбира се те ме отлъчиха (по Евангелието) като коза от овчето стадо и решиха да се молят за моето спасение. По повод на тия два създадени лагера, два полюса аз писах първата година на Учителя. Прилагам тука отговора на първото ми писмо до Учителя.
„Л.М.Младенова,
Приемете в сърцето си съвършената Любов, в която няма примес, вложете пълната вяра в ума си, вложете светлата надежда в душите си и Христовия Дух ще ви осени. Всички през огън ще минат, за да се очистят. Човешкото естество няма край на своите опачини. Когато сърцето се изопачи, то е способно на всичко. То може да създаде един Юда с целувка да предаде своя учител. Само че сега Христос не може да бъде предаден, съден и распят от никоя земна власт, не може да бъде изпъден от никоя църква и заместен от другиго. Живата Любов, Живия Христос, не умира. Те носят духа на Истинния Бог, Който е Любов Нова светла. Неговата Любов не отпада, Ти добре си сторила. Отстоявайте Тая любов, в която обитава пълна чистота, искреност, която не дири своето си, но Божието. Дръжте запалената Истина светло в душата си, дигайте я високо да озарява всички и да се изявят помислите на всички лукави духове и да се слави само Господ, Който е дал живота на всичко и вън и вътре. Всичко е от Него. Сега е време за велико търпение. Сърцата трябва да бъдат топли, умовете светли, душите свежи и духовете крепки. „Ако думите ми пребъдват във вази, и вий пребъдете в мене, Аз и Отец ми ще дойдем и жилище у вази ще направим. Тогава Аз ще изявя себе си и вам". Така е казал Единия Учител. И аз ви казвам: „Ако маслениците ви са пълни, ако прозорците на душата ви са отворени, Истината у вас ще дойде и жилище ще направи. Сега е когато души с души да се съединяват, духове с духове да се обединят, умове с умове да се съгласят и сърца със сърца да се сдружат. То е важното всички в пълната Любов да живеят, всички да почувствуват и братя и сестри, и бащи и майки, и мъже и жени, и господари и слуги, че само Божията Любов носи живот вечен. Бъди смела и решителна с миналото да свършиш и с Новото да започнеш, на което основата е Истината, покрива добродетелта, а оградата е правдата. Абсолютна чистота от всички свери, мисли и желания. Потопени в кристалната вода на живота, която всичко чисти. С.Б.Л. Тъй като живееш всичките недъзи на твоето тяло ще изчезнат. Разбирайте думите ми по дух, а не по буква. Новия Живот изисква простор и свобода. Да служим доброволно. Уповавай на Господа и Той ще благослови домът ви. Ходи във Виделината ти и всички."
СБЛ (Само Божията любов) Свещеният подпис на Учителя
София, 30. V. 1921 г.
Те пак продължиха да се държат високомерно, като невинни, неправедно от мене обвинени. Недоразуменията не преодоляхме, а дадохме път на озлоблението, ненавистта. Пак писах на Учителя. Прилагам по този повод второто писмо на Учителя.
„Люб. Мария Младенова,
Великия закон на Любовта изисква нови методи, нови схващания за живота. Ний ви оставихме свободно да действувате от едната и другата страна. Ний немаме закони, с които да съдим лошите постъпки на другите. У нас всеки трябва да бъде тъй високо повдигнат, че сам да съди себе си за постъпките си. Беседите се печатат и вий всички ще ги имате. Но ви трябва на всички любов и на двете страни. Любовта не може да се раздели. Тя не мисли зло, на неправдата се не сърадва, а сърадва се на Истината. Уредете там всичко по любовному. Бог е Любов. Любовта е връзка на съвършенство. На Добрев и нему препоръчваме същото правило.
Ако ме разберете добре, ако не пак добре. За мене е все едно дали ще се съгласите да изпълните Божия закон. Ще поучите една правило, че без Любов нема живот.
Гдето е Любовта, там съм и Аз.
Само Божията Любов"
София 15. V. 1922 г. Свещеният подпис на Учителя
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...