Jump to content

9. Разговори на Илия Младенов с Учителя в с. Мърчаево


Recommended Posts

9. РАЗГОВОРИ НА ИЛИЯ МЛАДЕНОВ С УЧИТЕЛЯ В С. МЪРЧАЕВО

Първо писмо до съпругата му

София, 3.IV.1944 г.
Мила Маре,
Вземам голям лист да пиша, защото имам много неща да ти съобщя. Аз съм още в София, защото човек цял ден си губи времето и нищо не може да свърши. Учрежденията пръснати, когото търсиш, не можеш да го намериш.
Времето от вчера се оправи и снощи веднага има затъмнение и летяха над София единични самолети - сигурно тези дни пак ще додат тези гангстери.
София е почти запустяла и навсякъде разрушения виждаш. За нашата махала и улица ти писах и вярвам, че вече имаш представа какво е развалини. Сега обаче като обиколих по-добре видях, че има на още много места бомби, които не бях видял. Така например бомби има пред входа на Аламанчеви, на кооперацията, която е зад нас, пред Золотов, който е до нея и по-надолу в къщата на Тананов, всред къщата на Танинчеви и още много други места.
Аз стоя тук, ама да ти кажа право, не ми се седи никак, но трябва да стоя, за да си нареждам работите и да се грижа за къщата и за складовете. Ето сега ще гледам да мога да взема работници да направя керемидите на покрива, та при нов дъжд да не тече. Ето Горбанов, на който всичкия покрив беше разнебитен, сега го поправи и покри с керемиди.
Във вторник отидох на Мърчаево и бях на разговор с Учителя от 10.30 ч. до 12.20 минути. Ето като пристигнах и влязох в стаята неотпочинал, Той отвори стаята си и запита кой доде, казаха Му, че съм аз и Той ме повика веднага.
Говорихме до 12.20 ч. и по едно време една сестра отвори вратата и каза, че е готово за ядене. Той тогава каза: „Ама, нима стана време за обяд?“ и тогава отидохме та обядвахме и моя милост както други път до него, но сега от лявата Му страна, където ми бяха приготвили стола.
Както и други път разположен, а този път аз Му казах, че искам да записвам по-важните мисли, казани от Него и моя милост се приготви с бележника и молив, а Той се позасмя.
След като ме разпита за всички в Сливен, за вас, за евакуацията на града и пр. започнахме един интересен разговор, като аз Му задавах въпроси и Той ми отговаряше.
Отговорите Му на всички мои въпроси доколкото можах да ги запиша са следните:
(28.III.1944 г. II-ри разговор)
„Започналата война сега върви по инерция.
Всички работи зависят само от хората. Ако хората станат умни и работите ще вървят добре.
Един има да взема от друг 1000 лв. и води дело в продължение на 8 години и похарчи 10 000 лв. Друг има да взема 100 лв., а похарчи, за да го съди 1000 лв. и това продължава години на ред. разумно ли е това? Не е ли по-доб- ре да пие една студена вода за тези 1000 лв. или 100 лв. и да ги опрости; или да се споразумеят и уредят вземанията си с разбирателство.
И сега се води такава война.
Победата носи неминуемо дългове и инвалиди. Ще трябва да минат 25 години, за да се народят отново всички избити във войната и тези нови хора ще бъдат добри работници, за да дойде царството Божие и да настъпи любовта, истината и мъдростта.
Що е война? Големи загуби, малки печалби.
Що е мир? Големи печалби, малки загуби.
Вълкът всякога има правото над овцата. Кой може да го съди?
Силният винаги има власт над слабия. Кой може да го съди?
Силните се мъчат да изградят голямо здание, обаче то е със слаби основи. Здрави основи са необходими, а това може да стане само с разбирателство между народите и да се зачитат техните права.
Сега е векът на обединяването (сдружаването), а не на уединено живеене между народите.
Бащата има власт и е слушан от своите деца докато пораснат, след това те искат своето право да живеят независими. Народите - това са децата и трябва да им се даде правото да живеят.
Народите ще се уморят вече и трябва да се потърси пътя, за да не“се стигне до това уморяване.
Българите трябва да уповават само на Бога.
Хората не трябва да се ожесточават. Законът на шумците, който се създаде сега и преследва домашните и близките на избягалия, е една грешка, защото какво са виновни другите за грешките на един.
Богатите където и да са по земята са обединени и са на един ум, само долу другите са разединени.
Има закон по силата, на който всички ще се отвратят най-сетне от това, което става. Тогава коя сила ще може да го накара да продължава тази война? Само за здравите има закони, но за болните хора закони няма.
Някой не можал да живее със жена - ако той е здрав и не може да живее с жена си, причината е у жената и обратното.
Здравият винаги има правото, а сега хората казват, че болният имал право. Болният се наказва само със закона на милостта. Ние сме болните. Болният трябва да кротува, а здравият да работи.
Не трябваше да се дава коз за война срещу нас, нито на Англия, нито на Америка. Не трябва да им се обявява война. Аз казах още в началото на войната, че победители няма да има.
Китай още не е воювал. Той сега се въоръжава и утре може да даде 50 милионна армия. Кой ще се бие с тях? Ами Япония? Америка и Англия ги събудиха от летаргичния им сън, но после може да дойде още по-лошо.
Ние, българите се показахме по-големи германофили от самите германци. Казват на българите да изпъдят германците от България, но ние имаме коз, защото им отговаряме, защо те не могат да ги изпъдят от Италия.
Англичаните все пак са търговци, хора на интереса и може с тях да се спогодим.
Германците нямат вече приятели, а само ние сме с тях, като Санчо Панса.
Преди окупацията на Добруджа нашите даже бяха намислили да обявят война на Румъния.
Какво е спечелила България от войните? За 1000 години е водила 150 войни, значи всяка 8 години по една.
Всички се надуват и сами се правят велики, а всъщност нищо не са, защото като види насреща си по-голям лъв от него, готов е да бяга, макар че и другият лъв е като него.
В един цирк разигравали лъвове. Случило се един ден умрели, а представлението било обявено. Склонили един да го облекчат в лъвска кожа да излезе да играе на арената. Във време на игрането на ринга, от друга една врата излиза още един по-голям от него лъв. Човекът с лъвската кожа като вижда това настръхва и се готви до побегне, но в това време другият лъв се доближил и се навел та му прошепнал на ухото да не чуе публиката: „Не се страхувай и аз съм като теб“.
Това са силните. Силният е докато види насреща лъва.
Германците трябваше досега да намерят начин да свършат войната. Те трябва да се откажат от идеята „Германия над всичко“.
Старото християнство (допреди революцията) в Русия сега няма място, сега там е ново християнство.
Русия е конфедерация, всички членуващи в нея народи имат общи интереси, обаче всеки народ си има свои права, свои обичаи, своя религия.
Едно време не искаха да остане Сан-Стефанска България, защото щяла да стане задунайска губерния, но за да стане това има много други
работи, които я отдалечаваха от това.
Плашеното от Русия не беше толкова страшно.
Германците вървят по пътя на англичаните и постъпват също жестоко, а това не трябваше да правят.
Германците имат отлични военни, но нямат политици.
Питате ме, кой ще победи?
Любовта, истината и мъдростта имат думата.
Само онзи народ, който върви по този път ще има бъдеще.
И Чърчил, и Рузвелт, и Хитлер трябва да разберат това. Иначе всичките ще бъдат повикани горе да отговарят за делата си. Сега горе започва да се гледа делото.
И нашият цар получи призовката и сега е горе, за да отговаря. Всеки по отделно ще го съдят за грешките и делата му.
Питат ме до кога ще продължава войната?
Войната е спряла, сега остава да се изтече пороят на бурята, която се разрази горе.
Ще кажете на всички в Сливен, че колкото е продължила досега войната, няма още толкова да отиде.
Победа не трябва да има. И едните, и другите ще бъдат победени.
Когато двама души чукат червените яйца, на едното ще се счупи върха. След това обаче обръщат задните части на яйцата и пак се чукат, но се счупва задната част на другото.
Кой спечели? И двамата имат яйца, но счупени.
Яйцето - това е победата. Който и да победи, ще бъде счупено яйцето му, безразлично от върха или отзад.
Тази война е израз на кармичната вражда между богати и сиромаси.
Богатият трябва да се научи когато плаща на сиромаха да му плати 1 лв. повече (ако има да взема 45 лв. да му даде 46 лв.), а не да го подяда.
Казват някои: „Мъчна работа“ и най-мъчните работи са лесни, който знае, как да ги направи.
Има само една държава където съществува божественият порядък - това е Божествената държава.
Целият астрален свят по-рано беше в ръцете на черната ложа, сега обаче тези духове са изпъдени оттам.
Които сега умират отиват в астралния свят където се поправят, подготвят и идват на земята вече като добри работници. Сега войната е на физическото поле от черната ложа.
Войните ги образува богатството и съблазънта за него. Има два вида войни: война на смъртта и война на живота.
Сега се води първата война и тя се ликвидирва.Ще дойде втората война, в която ще воюват без да се убиват. Сега ще започне истинската война (втората).
Светът е окупиран и всички народи трябва да капитулират. Всички ще трябва да служат на Господа и ще има само една държава - Царството Божие.“
Този ни разговор обаче не го давайте на всеки да го чете, защото той не е за всеки.
На въпроса ми, дали има опасност за бомбардиране на Сливен, ми каза: „Колкото е вероятността за София, 50% е за Сливен“.
В това време ни повикаха за обед и прекъснахме хубавия и дълъг разговор.
Маре, тези хубави негови мисли като дода ще ги допълня и доогладя в духа на това, което съм възприел и тогава ще го напишем на машина и дадем само на някои наши близки от братството, като двамата Михалевци.
Сега може да го прочетеш само на Кантарджиеви и на М.Райнови и на Иванка Гешева.
Учителят изрично ме помоли да не съобщавам на всички този ни разговор и това трябва да го изпълня.
Ти разбираш защо? Че не всеки ще го разбере правилно.
За Лиляна каза да не си напуска работата, обаче да поиска отпуска, за да оздравее и си поуспокои нервите.
От всичко разбрах, че войната не ще свърши много скоро, както някои му приписваха думи. Такова нещо не казва.
Относно бомбардировките за София и България, каза, че ако се открие втория фронт ще ни пооставят малко - значи не е изключено да има още бомбардировки.
Каза, че следущите два месеца ще се развият много големи събития.
Има още работи, които каза, но писмото стана дълго, та ще остане за друго писмо или като дода.
За св. Георги относно шумците каза: „Е, нали има там гарнизон. То Сливен е последен, където ще додат, ако додат“. Искаше да каже, че е по- опасно от тях в селата, които са далеч от града и че не ще рискуват да додат чак до самия град.
Тука какво да ти кажа. Снощи имаше над София, но единични самолети и това ни кара да мислим, че днес-утре може да очакваме нещо.
Днес на обед имаше предупреждение за тревога.
Лиляна не би ли могла да си намери някоя работа там в Сливен. Говори с Кольо да й потърси.
Дотук спрях снощи, защото ми се спеше и си легнах в 10.30 ч., но в 12 ч. имаше тревога и трая близо 4 часа, та сега съм уморен от безсънието, но слава Богу, че мина без бомби. Мен не ме чакай по-рано от десет дни, защото има да ходя в Лъджене, после Черни Вит и чак тогава при вас, ако е живот и здраве.
Вие как сте, Кольо и Цвета идват ли при вас за спане, или пак не им се качва. Сега за Гергьовден ще бъде при вас весело и съжалявам, че не ще мога да бъда.
Поздрави на всички. Целувам ви. Твой Ильо

Второ писмо до съпругата му

София, 15.V.1944 г.
Мила Маре,
В неделя ходихме с Младенчо и Лиляна при Учителя и аз пак можах да водя един дълъг разговор в присъствието на Лиляна, от който разговор държах бележки за по-важните мисли, които искам да ти ги предам.
Беше много разположен, даже Боян Боев ми казва, че правело впечатление на околните там, че към мен бил много благоразположен и водел дълги разговори, каквито рядко с други е водел.
Разбира се аз се чувствам много поласкан от това негово внимание. Може би намира в мен някакви работи,които да му дават надежда, че може и от мен да излезе нещо.
Въпросите, които му задавах няма да ги пиша, защото ще стане много дълго - цяла беседа, затова като дойда ще го четем заедно и ще ти кажа моите въпроси.
Ето неговите отговори:

(14.V.1944 г.- Ill-ти разговор)

„Победата ще бъде на страната на доброто.
Всички воюващи трябва да разберат това и да поумнеят, защото иначе големи страдания ги чакат.
Злото - това е обществената безопасност, където като влезе човек ще трябва да бъде поставен на изпитания.
За силния няма закони и няма отговорност и виновност.
Вълкът като извърши престъпление няма кого да хванат и да държат отговорен.
Овцата обаче като извърши престъпление (влезе да пасе в забраненото), отговорен е и плаща щетите господаря й.
Сегашните народи разсъждават като преди 3000 години.
Тази тяхна карма е карма на миналото и затова трябва да се изплати и ликвидира с нея.
Никоя война досега не е била толкова жестока, варварска и с толкова много жертви.
Христос самичък се пожертвува за доброто на всички - това е доброто; значи един се жертвува за благото на всички.
Злото - тука всички се жертвуват за доброто на един. Кое е доброто? Когато един умира за благото на всички. Кое е злото? Когато всички умират за благото на един. За лошите хора законите служат като ограничение.
За пример: В Англия имало един престолонаследник, който живеел много разпуснато. Веднъж той извършил някакво нарушение при своя разгулен живот и трябвало да отговаря пред съда.
Всички смятали, че не ще има съдията кураж да го осъди.
Обаче за изненада на всички съдията го осъдил на глоба и три дни затвор.
Минало време и този принц наследил престола и станал крал. Съдията очаквал кралят да го гони и му отмъсти за смелостта му да го осъди като престолонаследник, обаче за учудване на всички кралят дал най-почетна служба на съдията.
Сега хората мислят трезво.
Мирът трябва да доде да намести изкълчените крака на народите.
Остава още една война да има в далечното бъдеще.
Когато народите станат с изкълчени крака и негодни повече да се бият, те по неволя ще се побратимят, защото няма да има кой да се бие.
В 1870-1871 г. Франко-Пруската война, на полесражението останали ранени тежки един французин и един германец. Виждайки се съвсем самотни и изоставени, те се доближили един до друг, започнали да си говорят и да си превързват раните взаимно - значи те са си простили помежду си и се побратимили.
Народите трябва да си простят дълговете и да започнат наново нов живот.
Отсега нататък настъпват 45 юбилейни години, през които кой каквото е взел ще трябва да го повърне.
Всеки 45 години всички се повръща - така е в евреите.
По закона на Мойсея земята след 45 години владение се повръща на собственика й.
Робът е такъв до 45 години и след това е свободен.
За пример: Имало един поп, който придобил собствеността на една нива и почвайки да я обработва, казал: „Сега аз ще те науча как се работи и как ще раждаш“. А нивата му казала: „Колко души чорбаджии като тебе минаха през главата ми та не ме научиха и ти ще минеш като тях“.
Земята е училище за всички.
Идва вече новата държава, която ще бъде една, а тя е Божествената държава. Бог я вече прави и си е избрал хората, които ще ги изпрати да я наредят.
Щом като можем да вървим подир сегашните водачи, защо да не вървим подир другите, които ще изпрати Бог ако додат по-добри.
Тези, които Бог ще изпрати, ще ги познаем, защото всички, което е по- добро се разпознава лесно.
Ако сега хората слушат Чърчил, Рузвелт и др. защо да не послушат хората на Бога.
Ако в града запалят една лампа, колкото и да е голяма не може да освети целия град, но когато изгрее слънцето то ще освети навсякъде със своята изобилна светлина.
Сега има по света частични светлинки (лампи), които подготвят условията, за да изгрее слънцето със своята изобилна светлина. Тази светлина е която ще оправи целия свят.
Пролетта идва вече, но не изведнъж, а постепенно.
Хората ще се изменят незабелязано, така както незабелязано наближава пролетта.
Всяко добро е плод на Божествения свят.
Когато нещата почнат да цъфтят (цветята) навън под откритото небе, а не в парника, значи, че пролетта е дошла.
Светът сега е миниран, той е обсадно положение, от което има само един изход - капитулация.
Капитулация чака само тази обсада, иначе тя може да се премахне.
Всички трябва да капитулират пред Божествената сила.
Само когато хората го видят, тогава ще го повярват това.
За войните майките са виновни.
Ако майките започнат още от утробата да възпитават детето си да не прави зло никому и да не убива и това възпитание продължи докато детето порасне, ще има ли хора способни да убиват?
Ако на една трънка присадите череша, то соковете от трънката като додат до черешата няма да дадат плод трънка, а ще се роди череша и обратното.
Има хора присадени на трънка - череши, и обратното.
Някои казват, че ще оправят света. Светът е оправен, но трябва да възприемаме нещата както са.
Душата е благородна, само дайте й простор да се прояви.
Законите и парите са водители на Любовта, а трябва обратното - те да станат слуги на Любовта.
Една майка като гледа детето си и бди над него денонощно, жертвува всичко за него - колко й се плаща? Нищо. Тя прави всичко това по закона на Любовта. Така трябва да станат и хората.
На един човек без крак ако му поставите изкуствен крак, колкото и сполучливо да е все пак ще хлопа този крак и ще се отличава от естествения крак. Така са и хората, лъжите им колкото и да се прикриват, все ще се разкрият и видят.
За пример: Имало един момък с кафяви очи, но едното око изкуствено. Имало една мома със сини очи, но и тя с едно изкуствено. Тези изкуствени очи били така направени, че не се никак познавали.
Този момък и мома се харесали и оженили и в продължение на 10 години те си живели щастливо без да могат да си открият един на други този недостатък.
Една вечер те били на театър и се завърнали вкъщи доста късно, и уморени си легнали, и за да им отпочинат очните орбити, в тъмното извадили изкуствените си очи и сложили незабелязано един от други очите върху нощното шкафче. Сутринта се поуспали малко и в бързината да станат скритом един от други взели очите си и ги поставили на мястото им, обаче без да забележат те си разменили очите. Като седнали да закусват, загледали се учудени един в други и започнали да се питат: „Защо ти е едното око синьо?“, а другият питал: „Защо ти е едното око кафяво?“ Значи цели 10 години те криели, но дошъл момента, когато се издали.
Гладът ще накара хората да потърсят добрия хляб.
Когато хората изгладнеят, те ще намерят хляба.
Има неща, които са непонятни за хората.
Божественият порядък ще дойде.
Злото не може повече да отиде по-далеч.
Всяко нещо има своя краен предел.
Свободата с оръжие не се добива, тя не е нещо физическо.
Тя не се добива също и нито с пари, нито със закони.
Ние трябва да ценим в хората знанията, защото иначе Бог ще ни покаже камшика.
За пример: Имало един полковник много груб. Той имал един ординарец, един много начетен и учен човек, който понасял безропотно ор- динарческата служба, макар че полковникът постоянно го обиждал и грубял.
Веднъж полковникът паднал от коня и си изкълчил крака. Ординарецът се заел и излекувал крака на своя началник. Чак тогава полковникът видял грешката си за обноските си към него и се коригирал, и по този начин полковникът станал ординарец, а ординарецът - полковник.
Ние сме слепи за Божественото в света. Изискват се условия, при които да се прояви то.
Новото от Бога идва сега.
Йерусалим сега е обсаден и ще трябва да капитулира.
Нашият народ е страдал от липса на разумно духовенство. Те нямат любов към народа ни.
Ако имаше разумно духовенство ние нямаше толкова да страдаме в миналото. Всички народи са страдали от духовенството и от управляващите ги.
Сега войната в астралния свят отдавна е свършила.
Сега се изтичат пороите (остатъците от тях) мътни и скоро ще почне да тече бистрата и кристална вода.
Народите имат още хляб и затова се бият. Ако ги оставите 5 дни без хляб - гладни, веднага ще настъпи краят на войната.
Сегашната война е за големите народи. Те мамят малките народи, за да ги вкарат във войната. Също както един момък, който иска да се ожени за една мома и й обещава да я направи княгиня, а после като се ожени вместо княгиня, той я прави слугиня.
Ние трябва да се научим, да знаем, какво да искаме.
За пример: Когато се освободи България, пристига от Америка един българин, учен и се явява при княз Батенберг да иска служба. Нямайки учени хора, князът му казал, че ще го направи министър, обаче българинът не знаейки какво е това министър, казал, че иска да бъде направен директор, мислейки че тази служба е по-голяма. Тогава князът го изпратил при министъра,
за да го назначи директор. Трябва да се научим, да знаем, какво да искаме.
Хората трябва да научат законите на тялото си и оттам ще извадят всички закони и порядък в света.
Във физическия свят трябва да изучат стомашната система.
В духовния свят трябва да изучат дихателната система.
В Божествения свят трябва да изучат умствената система (мозъка).
Стомахът има 10 милиона клетки, които работят в идеален унисон и ритъм за целия организъм. Тези милиони клетки работят, а не им се плаща. Ако им се плаща на ден по 1 стотинка, трябва по 100 000 лева дневно. Ако им се плащаше на ден по 1 лв. трябват по 10 милиона лева дневно. Ако им се плащаше на ден по 10 лв. трябват по 100 милиона лева дневно. От где ще се намерят толкова пари, за да се плаща?
В Божествената държава всички ще работят по закона на Любовта, а няма да се плаща.
От стомашната система енергиите ще отиват в дихателната система, а тя ще ги препраща в мозъка, а оттам в кръвта, която ще отиде по цялото тяло.
За в бъдеще оттам ще се извадят всички закони.
Хората са много закъснели, а време трябва, за да се проучи всичко и да се приложи.
Един ме пита: Какъв е смисълът на живота? Във Вселената има 100 милиона слънца, и всяко слънце има по 12 планети. Ще отидеш да ги обиколиш всички и на всяко ще живееш по 100 милиона години. Тогава ще научиш, какъв е смисълът на живота. Сега ние живеем на тази планета - Земята. Ние сме тука на земята екскурзианти, на които им се дава възможност безплатно да я пропътуват и да я изучават.
Сладкото не можеш да кажеш, че е сладко, ако не го опиташ.
Светлината трябва да я видиш, тогава ще кажеш, каква е и ще имаш теорията за нея.
Само като опиташ нещо, ще го знаеш, какво е.
Защо има някои хора слепи?
На добрите хора Бог е отнел зрението, за да не виждат злото и се изкушават от него. И обратното - на някои лоши хора Бог им е отнел зрението, за да не виждат доброто.
За пример: Един цар имал две дъщери: едната сляпа, а другата глуха. Явили се двама момъка, които се оженили за тях. Момъкът, който се оженил за глухата мома бил сляп, а момъкът, който се оженил за сляпата мома бил глух... Примерът го има в беседите.
Бог дава понякога така нещата, че да има хармония и щастие между хората.
Хората трябва да станат разумни, за да подготвят по-добри условия да посрещнат доброто, което идва.“
Така приключи разговорът ми с него.
Мислите му ти ги пиша неогладени стилистично, но няма време. Трябва да седна да помисля върху писаното и да си припомня разговора, за да огладя бележките. Това ще стане като си дода в Сливен след десетина дни.
На Младенчо можах да наредя следното: Отмениха отиването му в Щип, остава тук в допълняющето отделение на 4-ти Артилерийски полк, които са в новите казарми при Дървеница. Командир е полковник Кръстев Андрей (който беше във Враца) и който ти прати много здраве и поръча да ти кажа да не се безпокоиш и мислиш за Младенчо, той ще го нареди добре. Навярно ще го вземе при себе си. Тази сутрин го заведох в казармата аз и го
оставих при Кръстев да го облечат.
Вярвам, че ще може да си идва всеки месец в отпуска, а освен това ще може да прескача и до София да наглежда къщата и складовете с паркет, защото Мирчо го мобилизират и тези дни и той заминава.
Искаш да съм го освободил съвсем, а не знаеш, какъв зор видях докато можах това да наредя. Цели пет дни съм тичал непрекъснато по селата докато уредя, защото всички са евакуирани около София, а няма съобщения. Вчера взех с мен и Младенчо, за да отидем и вземем новата заповед и сме се возили с влак, вървели пеша 20 км, после с камион и пак с влак, за да се приберем в София.
Както и да е, трябва да бъдем доволни, че Бог помогна, та така се нареди работата.
За Лиляна също аз пак виновен. За всичко аз съм виновен? Така да бъде. Колкото до материалната страна, ти никога не си ми съчувствувала и съдействувала. Не искаше и да знаеш, че сега съм без пари и че даже за Сливен да искам да тръгна трябва да търся пари. Защо поне ме ядосваш, ако не можеш да ми бъдеш полезна. Паркет има, ама паркет не се яде. Кажи на Кольо да не продава без мен, защото не знае какво качество и какъв метраж имам свободно. После, паркетът е под режима на комисариатството, та аз трябва да го уредя този въпрос с комисаря като дода в Сливен. Ако има купувач да ме запита с телеграма, какво качество иска, колко метра и аз ще му отговаря какво има свободно и по каква цена. То не е току-тъй само да се продава и да вземем пари, а после да нямам какво да дам. Кажи му, че този паркет, който е в Сливен 1/2 е продаден още по-рано и платен, но артиса в Бургас и не можахме да го пренесем в София, та го пренесох в Сливен.
Прочети му тези редове от писмото ми непременно.
Лиляна е без работа, така както ти желаеше. Докато се върне хората взели на нейно място друга. Учителят не е казал сега да си почива още, а ми каза, ако е вътре в себе си раздвоена, да не остава в София, ако ли е спокойна и не е раздвоена за работата си да продължи работата.
Сега ти остави детето без пари, а не мисли, че тук в София е толкова страшно и опасно. Ето вече от няколко дни имаме осветление, вода има в казармата, мляко има кисело и прясно колкото искаш по 24 лв. Зеленчук има в изобилие, хляб има. Сега вече тук там има трамвай, а и улиците започнаха да ги почистват и да запълват ямите от бомбите.
Днес имахме на обед тревога и летяха самолети, но пуснаха само няколко бомби. Изглежда, че имаха друг обект за бомбардиране, а едно ято обърка се в облаците и доде над София. В това време започна дъжд и гръмотевица, та се омесиха гръмотевица, дъжд, стрелба на оръдията и експлозиви от бомби, но само няколко.
Защото сме свикнали вече та не ни прави впечатление.
Аз казах на Лиляна щом като няма да работи, да си замине за Сливен, но тя иска още да седи.
Какво прави сладката ми Анжелика, да я караш да чете и да пише, защото всичко е забравила. Сега поне ти нямаш много работи и можеш да се занимаваш и с нея.
Цветини какво правят. Да ги караш да идват горе при вас, а майка ти да се научи да търпи всичко, щом е гостенка на тях.
Утре ще приготвя две сандъчета с разни работи и ще ги изпратя по железниците до Кольо.
Поздрав на всички, целувам теб и Анжето

ПРОРОЧЕСТВОТО И ПОБЕДИТЕЛЯТ НА СВЕТА!

Разговорът е даден от присъствуващите: дъщеря и майка й, съпругата на пишещия тези спомени:
„Рекох, тази, тази война свърши, но другата, другата, там на изток, която иде...“ Учителят загатнал за онази война от изток, която трябвало след време да дойде.
На въпроса поставен от същия брат на Учителя в момент, когато германците настъпвали към Москва в своя триумф: „Учителю, нали бъдещето е на славянската раса, а ето германците превзеха Русия. Какво ще стане?“ На това Учителят отговорил: „Рекох, руснаците ще влезнат в Германия и в Берлин, ще забият червеното знаме над Райхстага“. Илия се стреснал от тия думи. Учителят го повторил 3 пъти и накарал да го запише в присъствие на дъщеря му Лиляна, която е била току-що завършила университет.
На този отговор той онемял, записал го, споделил го само със съпругата си и го пазил като най-свещена тайна и от страх да не си навреди, защото правителството е било германофилско.
След време той и ние се убедихме в правотата на думите на Учителя.
След първоначалното стъписване Учителят отново повторил посочвайки с пръст: „Рекох, пиши: Руснаците ще забият червеното знаме над Райхстага“.
Доживяхме това време. Небето намери онези, които да забият червено знаме над Райхстага.

ЗНАМЕНОСЦИТЕ

На 29 април 1945 г. в центъра на Берлин проникват част от 3-а ударна армия на 1-и Белоруски фронт. Военният съвет на армията връчва на полковете, които на другия ден ще щурмуват Райхстага 9 еднакви червени знамена. В щаба на 756-и стрелкови полк е донесено знаме N 5. Съдено е тъкмо то най-напред да бъде окачено на купола на Райхстага и да стане известно като „Знаме на победата“. Това историческо дело извършват сержант Михаил Егоров и ефрейтор Мелитон Кантария, като преодоляват десетки смъртни опасности. На площада пред огромната сграда загиват 37 автомат- чици от поддържащата ги рота. Това са осемдесет процента от тръгналите за изпълнение на задачата. Страшен кървав данък! И то само два дни преди окончателното падане на Берлин. Но знаме N 5 плющи на най-високата точка на Райхстага, а на площада кънти мощно руска „ура“, надмогнало невъобразимия грохот...
Предсказанието на Учителя се изпълнило.
Решението на Бога и чрез Учителя проведено било и изпълнено.
Ние го проверихме.

ЧЕТВЪРТИ РАЗГОВОР ВОДЕН С УЧИТЕЛЯ НА 6 ЮНИ 1944 Г.

Говорил по задавани въпроси от мен.
„Хората не могат да надраснат личните си чувства.
Сведенията, които се дават за войната са 25% верни и затова не може да се базираме на тях.
Когато един търговец закъса, той почва да търси малките си вересии. И в политиката е същия закон. Миналото обаче е опит и трябва да бъде използван в бъдещето.
Един търговец ако иска да му върви трябва на десет души да оставя да има да му дава един.
Защо човек трябва да бъде щедър? За да си подготви условия утре да може да напълни хамбара си. Житото хвърлено на нивата е загубено, но то ще напълни после хамбара, но може и да не стане.
Германия е поставена на изпитание. Гърбът й не е свободен. Един оратор когато говори не трябва да има зад гърба си хора, а да има на какво да се опре.
Войната в Европа е безпредметна, а мъчният въпрос остава далечният
изток.
Бялата ложа е взела надмощие, защото е проникнала в тайните на черната ложа.
Светлината е проникнала в тъмнината.
Тази фаза на живота е подготвителна.
Опълченците за какво се биха на Шипка? За да подготвят условията на днешния живот на България.
В България трябва четирима души дипломати да направят един дипломат, който да има всички необходими качества на дипломата.
Досега в миналото България е имала само четирима дипломата: Начевич, Стоилов, Стамболов и Каравелов.
Тези четиримата по отделно са имали известни качества, но събрани заедно образуват един дипломат в пълната смисъл на думата с всички необходими качества“.
Отговор на въпрос: И днес ги има такива дипломати, но не могат да ги намерят. Да ги потърсят из хамбарите и ще ги намерят. Политически България е в разцвета си. България сега се намира в Златния век. Нашите дипломати досега водиха дребнава политика. Вслушват се в съветите ми, но малко късно.
Отговор на въпрос: Те са преродени (Начевич, Стоилов, Стамболов и Каравелов), но трябва да ги потърсят и да ги намерят. Да потърсят изворите отдето ще доде бистрата вода. Те няма да додат сами.
Отговор на въпрос: Нито един народ не може да освободи другия. Свободата Бог я дава.
Даровитият и при най-лошите условия ще се прояви и развие.
За пример: Идва при мен един българин, който сега е голям човек и ми казва, че когато следвал в Русия, били трима другари, които живеели заедно и следвали с един костюм. Когато единият отивал на изпит обличал костюма, а другите стоят вкъщи. Така било при всички случаи, когато е трябвало да из- лезнат от къщи. И така те свършили учението си и това не им попречило да станат учени и видни хора и общественици.
Българинът лесно се приспособява навсякъде. Тук в България е упорит, а навън гъвкав - славянска черта.
За пример: Настрадин Ходжа построил една пещ за печене на хляб. Обаче като дошъл един намерил му кусур, че не бил построил добре пещта и той я съборил и я обърнал към страната, към която той му казал. Дошъл друг и той му намерил маана и му казал да я обърне на другата страна. Той я съборил и я обърнал към третата страна. Така той я въртял няколко пъти и най- сетне съборил я и я построил на колела и кой както искал на тази страна я обръщал.
И в политиката трябва да построим пещта на колела и да я въртим, както е въртял Настрадин Ходжа пещта.
Човек, за да направи една грешка се изисква много енергия, а да я поправи се иска малко.
За дипломат човек трябва да бъде такъв - търпелив.
Сега идва фазата на сдружаването на народите - разумното сдружаване.
Както сезоните на годишните времена се менят незабелязано, всеки три месеца, така и условията на живота се менят незабелязано.
В природата човек има чувството за познаване на горчивото и сладкото.
Политиката е слаба, а слабият не бива да се бори със силния.
Разумната сила решава нещата.
Някой казва, че не можел да изтърпи. Ще се научи.
Отговор на въпрос: Идва фазата на присаждането, но да гледаме подложката да е хубава и здрава.
Българският народ е добър и умен и ако управниците му го слушаха, много малко грешки щяха да направят.
Човекът от екватора не може да живее на северния полюс и обратно. Ескимосът не може да живее на екватора. За всяко нещо е аклиматизиране необходимо.
Всички народи не се знаели до каква степен да се разширяват и затова додоха тези сътресения и противоречия.
Отговор на въпрос: Бог не е казал да се къса този, който знае, и ако някой не спази този закон ще му се посочи юмрука и ще го накарат да се подчини на този закон.
За пример: Един студент се явява два пъти на изпит, но не напълно подготвен и бил късан. Третия път научил материята много добре и се явил, обаче професорът, който обичал много да къса бил пак с намерение да го скъса. Тогава студентът му казва: „Първия път Вие ме скъсахте, за да ме научите как да чета. Вторият път ме скъсахте, за да ме научите как да уча. Сега обаче аз научих как да чета и да уча и идвам подготвен. Ако Вие и сега си позволите пак да ме скъсате, ще Ви покаже юмрука си“. И така студентът издържал изпита си, защото и той се научил как да учи, а и професорът се научил, че на знанието не може да се слага двойка.
Ако германците биха се държали приятелски със славяните, нямаше да стане това, което става сега. Сега те се научиха вече. Сега в Германия всички учат руски език. Значи германците коригират грешката си.
За пример: Един турчин имал една ханъмка, която при една злополука си изкривила челюстта при падане. В града имало един ходжа, който поправял изкълчвания и турчинът качил ханъмката на една кобила и я подкарал за града при ходжата.
По пътя обаче кобилата се подплашила и ханъмката паднала и при падането кобилата я ритнала в главата вследствие на което ритане челюстта се наместила и не станало нужда да се ходи при ходжата.
Така и с германците - кобилата ритна и им намести челюстта.
Отговор на въпрос: Някои хора се пристрастяват.
Всички народи имат хубави черти.
Българинът е щедър.
Германците са при лоши условия поставени, нямат достатъчно земя. Те ще придобият качества, които иначе не можеха да ги имат. Англичани, американци и германци си приличат и затова си съперничат.
Но винаги порока се преследва със закони. В това отношение американците са на прав път. Там апашите не ги преследват със закони, както у
нас, а имат създадени специални дружества за преследване на апашите.
Апашите там повече ги е страх от членовете на това дружество, което изучава всички техни начини на действие, отколкото да се страхуват от самата полиция. Там на едно зло, поставят друго зло да се бори.
Със закон нищо не става. Трябват нови начини на възпитание.
В природата има закони, които трябва да ги изучаваме и да ги използваме.
Така например в природата има разумни растения. Такива разумни растения са бобовите растения. Ако посадите един корен боб, който се увива около кол, но без да има близо до него кол, а по встрани насадите един корен боб, който не влече, а поставите до него кол, като пораснат бобът, който влече ще отиде до кола и пак ще се увие.
Ако поставите една суха пръчка до кол до една млада фиданка зелена, бобът е разумен и ще знае около коя пръчка да се увие.
Хората се увиват около сухите пръчки, защото няма други. Сега вече не ни трябва сухи пръчки.
В Америка плодовете сортират през специални решетки. Пускат прасковите да текат по наклонени решетки отначало с малки дупки и постепенно към по-големи. Така прасковите, които са дребни падат още отначалото през малките дупки, после по-големите и най-сетне остават да паднат през най-големите дупки най-големите, най-хубавите.
Така са и хората - гениалният ще влезе през най-голямата дупка, а глупавите ще изпаднат още отначалото през малките дупки.
В природата има един закон за наклоните.
Нас ни препятствуват наклоните и не можем да се задържим щом като ни пуснат по наклонената плоскост.
Това обаче става само с млекопитаещите, но не и с другите.
В политиката като турнат голям наклон на политиците, те паднат.
Пример: Бисмарк в Русия.
Отговор на въпрос: Питате ме, ще се оправи ли светът? Ще се оправи - ще го видят как ще се оправи.
Слънцето ще изгрее. Няма да закъснее повече от 12 часа, най-многото, което може да стане от вечерта до сутринта.
Отговор на въпрос: Искате да знаете ще се намесим ли във войната?
За пример: Един баща имало, който никому длъжен не оставал и готов бил да се бие винаги с всеки, който го оскърби.
Случило се да заболее тежко синът му. Веднъж един го обидил, но той не можел нищо да направи, защото е бил зает с болестта на сина си и казал: „Да не беше болният ми син, аз щях да те науча тебе“.
Същото сега е и с България - тя е заета с болния си син.
Българинът не иска да воюва, защото е зает с болния си син. Народът има предчувствие дали ще победи, или не.
Отговор на въпрос: Ако София се е покаяла ще спрат бомбардировките. Аз преди години им казах да не строят големи кооперации и други здания (това беше преди 15 години), защото предстоят да станат големи землетресения и други събития, но те не ме послушаха.
За войната има 1 билет от една лотария от 100 билети. Трябва да знаят българите да изтеглят всичките 99 билети, но да знаят, кой е билета за войната и да не го теглят. Българите са изключени от войната. Провидението не разрешава този път да воюваме.
Ако въпреки това воюват, ще изгубят войната.
В 24 часа не могат да станат два прилива.
При освобождението на България беше прилив, Втората война беше отлив. Трябваше да бъдем неутрални им казах, иначе ще загубим войната.-
Отговор на въпрос: Всички славяни трябва да се споразумеят, а балканските народи да се сдружат, да се кооперират. Българите поумняха след сътресенията, които дойдоха.
Отговор на въпрос: До есента да се приберем в София има шанс, а може и по-рано. Войната е стигнала своята най-висока точка. Ще стане това, което никой не е очаквал. Войната вече е нежелателна от всичките народи.
Мирът сега е на ухото. Както пушачът като поставил на ухото си лулата и я забравил там, пък после пита и търси лулата си, за да пуши, така и биещите се - забравили лулата си на ухото (мира), а те я търсят.
Във всички има страх един от други и затова не се решава никой да заговори за мир.
Сегашните хора приличат на ранения германец и французин от фран- копруската война, когато изоставени в нужда се примирили и станали приятели.
Има божествен закон в света и народите трябва да вървят по него.
Когато народът не върви по божествения закон стават сътресения.
В света сега почва луната да управлява. Епохата на Марса свърши още през месец март (1944 г.).
Новата епоха ще наложи примирието на хората.
Богатият ще трябва да изгори всички тефтери и да започне отново. Защо ще бием детето, че счупило стомната? Купете нова стомна и въпросът се изчерпва.
В политиката се иска време.
Всички народи са слуги на Бога. Бог ще оправи света. Наближило е.да се каже от Невидимия свят да спре войната. Никого няма да питат, когато се каже от горе, че свършва войната. Всички ще се подчинят.
Тези неща са предсказани отдавна в Библията, аз не казвам нещо ново. Войната е спряла, но по инерция се движи още малко както се движи по инерция големият параход още известно време след като са спрели машините му да работят.
Отговор на въпрос: Ще върви още 1-3 месеца по инерция войната за Европа, но за Далечния изток остава сериозно положението. Гдето пише в Евангелието, че Ерусалим ще бъде обсаден, сега целият християнски свят е обсаден. Тази война е отражение на войната от Далечния изток.
Отговор на въпрос: Всяко нещо, което има начало има и край. Религията е сянка. Религията не спасява хората, а този, който създаде слънцето, месеца и звездите.
Със щерни, в които се събира водата от капчуците въпросът не се решава, а трябва да се намерят изворите.
Всички религии са щерни, в които се събира водата от керемидите, а Божественото не е тези щерни, а самите извори.
Всичко ще се измени, „и ще ви дам пастири според сърдцето си“ е казано в Евангелието.
Свещениците още носят черни дрехи, жалят за Христа и не вярват, че Христос е възкръснал отдавна.
Черният цвят е за почивка, а светлият цвят е за работа.
Водата още като извира е осветена от Бога, какво ще я осветяват свещениците.
В Невидимия свят има само 24 старци - владици.
Една епоха от милиони години образуват един старец, от тези, които ги има там.
Днес казват, че старият човек е бил глупав, болен и пр. Старият човек обаче ако ще и на 120 години да е, това значи умен човек - тогава почва да учи той в училището на живота.
Едно време езичниците считаха християните за безбожници. Сега свързването ни с формите е идолопоклонство. Светиите не са в иконите, а те са вън от тях и за в бъдеще ще има не мъртви икони, а живи такива. Вън между хората има икони, но трябва да ги потърсим, да ги намерим къде са и да ги почистим.
Сянката идва от реалността. Ние трябва да благодарим на сянката, защото тя ни показва, че има реалност. Но сянката не храни хората.
Едно време искаха аз да се махна от София, но им казах, че ако се махна и вие ще се махнете. Ако не тръгнете по Божествения път от София нищо няма да остане. Това беше преди 15 години.
Казах им, че трябва да бъдат строги, но справедливи.
Свещениците искаха да ме гонят. Ще поумнеят всички понеже сега законът идва по обратен път. Сега Бог прави народа умен и той няма да чака управниците да станат умни. Всички народи са поумнели сега.
Ако управниците не разрешат въпроса през следващите 10 години, ще станат големи промени в света.
През следващите 45 години всички народи трябва да се освободят и ликвидират колониалното робство. Това са 45 юбилейни години.
В природата всяка буболечка знае какво прави, а ние хората не знаем. Трябва да се научим, за да не страдаме.
Отговор на въпрос: Многото мина, малкото остана.
Новото не е материално и ще се различава от старото.
Аз каквото говоря, не го говоря за вас, защото няма ида го разберете.
Аз говоря за тези, които ще дойдат след три хиляди години.
Българите са пионери на славянството.
България сега е в златния си век и затова тя кредитира останалите народи.
По невидими пътища нещата се нареждат така, че другите народи без да искат помагат за невлизането на България във войната.
Въпрос: България има духовна мисия.
Паневритмията ще бъде въведена в бъдеще в Германия и в Русия. Цялото Учение на Бялото братство ще бъде прието и приложено в Русия. След векове ще дойде време когато ще се смята за велика привилегия да се допре някой до едно парцалче от моята дреха.
Тези идеи, които ви проповядвам, вие сами можете да дойдете до тях,, но за всяка една моя идея ще ви трябва 25 000 години.
Вие сега с това ускорявате вашата еволюция, защото получавате на готово всичко и се иска само да го приложите.

ПЕТИ РАЗГОВОР ВОДЕН НА 14.VII.1944 Г.

„Когато дървото хвърля сянка на земята хората казват, че дървото прави сянка. Не е дървото, което прави сянката, а слънцето. Сянката ни показва, че има дърво, а не дървото показва, че има сянка. Ако нямаше дърво, нямаше да има сянка.
Така е и в живота.
Слънцето обаче е първоизточника на всичко. Без слънце и да има дърво, няма да има сянка.
Има един закон в света по силата на който Бог е винаги на страната на слабия. Добро не го чака силния.
Планината е само резервоара, от който полето черпи, за да принася полза на човечеството. Планината не е който принася ползата, а полето. Планината живее за полето. Силният трябва да живее, за да подкрепя слабия. Бащата живее за децата си - за слабите.
Който знае да яде няма нужда да го гледат, а има нужда да му дадете хляб. Дайте му хляб, той знае да го яде. Народът тях храни - управниците. Значи силен е народът.
Питате ме, как могат да се поправят отношенията между народите, когато сега от войната се е наслоило толкова злоба?
Изостреният камък може да се отъпи. Ама може и обратното да става - тъпото да се заостри.
Правия път, по който трябва да вървим го е написал Бог, свещениците няма нужда да ни го показват.
Трябва да дойде справедливостта, това трябва да го разберат всички. Щом има справедливост не може да има недоволство. Не трябва да има насилие. Сега вече трябва да се научат всички да казват истината. Мина времето на лъжите. Ако оризът ти не е чист, трябва да кажеш, макар и едно камъче да има в него. Вече идва времето, когато ще се говори само истината.
Отговор на въпрос: Слънцето оправя работите, а не малките свещеници и попове.
Който господарува не е избран, а обратното. Господар има само един - Бог. Милиони слуги, а един Господар. А сега е обратното, много господари, а един слуга (народа).
Казват, че лекарят излекувал някого. Не е вярно това. Той не го е излекувал, а е спомогнал чрез него да се излекува болният.
Отговор на въпрос: Светът ще се оправи когато злото слезе долу и стане слуга, а доброто се качи горе и стане господар. По-добър слуга от злото няма. В злото не е всичко лошо, в него има само една малка частица лошо, както в хляба кваса е една малка частица. Намерете тази малка частица и я махнете и ще остане само добро. Тогава злото ще бъде един отличен слуга.
Кога ще се оправи света? Когато остане само един господар, а всички станат слуги. Един народ трябва да слугува на един господар, а не на много.
Отговор на въпрос: Нека да турнем народът да господарува, а господарите му, които са досега да слугуват на него. Не току така е казано: Глас народен, глас Божи. Като поставят народът да бъде господар, всичко ще е в ред.
Човек няма нужда да го учат как да яде. Дайте му хляб той знае как да яде.
Отговор на въпрос: Този мир е от Бога.
Когато в училищната стая влезе учителят всичко замлъква, сяда на мястото си и настъпва тишина, така и сега когато доде учителят (Бог) всичко ще млъкне и ще отиде на мястото си.
Пример за един американски университет...
Отговор на въпрос за шумците: В гората бягат от несправедливостта независимо в каква форма е. Сега правителството ще трябва да премахне условията, които съществуват, да даде чрез народното събрание амнистия за тях и ще се върнат по домовете си.
Преди 3 години Германия настъпи в Русия и караше последната с цената на много жертви да брани страната.
Сега Русия се научи от Германия как трябва да се бие и кара сега Германия да защищава страната си. Руснаците се научиха от германците и сега русите знаят, как да отидат в Германия.
Има една турска дума - Едеи - Болнур, което значи: който прави, намира.
Та и сега Германия, която прави, намери.
За пример: Имало един бей, който имал син, който много ненавиждал българите (гяурите). Веднъж синът набил един гяурин и се похвалил на баща си, но той не одобрил постъпката му и казал: Едеи - болнур.
Втори път пак същото станало.
Третият път синът извикал на баща си, не че набил един гяур ами: хванах един гяур, ела да ми помогнеш. Баща му казал: „Доведи го при мен“. Синът отговорил: „Добре, ама не ме пуща“. Значи гяурът бил този път по-силен и хванал здраво сина.
Отговор на въпрос: Аз казах от началото още на войната, че победители няма да има. Отгде намериха, че Германия ще победи? Та се обявиха открито на нейна страна?
Казваха ми, че Япония ще е с Германия.
Япония е далеч и тя работи за себе си. Тя мъчно може да има връзка с Германия и как може да й помогне, за да победи?
Те (воюващите) трябва да дойдат по-скоро до споразумение.
Един германец ми казваше във връзка с новите оръжия, че имат много силни изобретения, обаче за крайния момент имат едно най-силно оръжие - бялото знаме.
Войната вече няма смисъл - с бой нищо не ще се постигне, а трябва споразумения.
Цялата година вече германците водят боеве на изтока и все се отскубват. Е, добре, това отскубване, което правят всеки военен най-добре го разбира добро ли е?
В Германия има две течения - едно за Русия, друго за разбирателство с Англия, кое ще надделее е въпросът. Във случай Германия няма да се пожертвува за Хитлер. Най-сетне, в крайния момент военните там ще решат. Злото няма да оправи света, а доброто.
Ако един колар знае да прави кола и да я кара, не значи, че може да кара и оправя света. Той знае кола да прави. Ама казват: да ги избесим виновните.
Има две думи: бес и бес. Едната образува думата беся (обесвам), а другата бес (болест).
Бес обаче на турски значи да му дадеш дрехи.
Хората не трябва да ги бесим, ами да им дадем дрехи. Хората искат (имат нужда) дрехи - искат умни да станат сега и всичко ще се оправи.
Отговор на въпрос: Европейските народи трябва да станат конфедерация и всичко ще се разреши. На Балканите същото трябва да стане и тогава ще престанат всички спорове и ще настъпи успокоение. На всички народи ще се даде простор за работа.
Германците изиграха ролята на богоизбран народ, без да знаят, какво значи това.
Не е „Германия над всичко“, ами Германия да помага на всички. Ако така бяха разбрали това богоизбранство, другояче щяха да се развият събитията.
Казват, че силните ще оправят света. Силните да слугуват на слабите, а има кой да оправи света.
Вкъщи детето, което е слабо господарува над цялата къща и над всички възрастни.
В обществото е същото - слабият ще господарува. Бялата ложа има едно средство - тя приспива своите противници, взема им оръжието и после ги праща да работят.
Бог се е проявявал много пъти, но хората не знаят.
Няма оръжие в света, което да противостои на силата на Любовта. Не се противете на злото със зло, а със силата на Любовта.
Отговор на въпрос: Национализъм трябва да отстъпи място на друго нещо, по-високо.
Синовете и дъщерите достатъчно са седели в дома под грижите на бащата и майката, те трябва вече да идат на училище да учат.
Онези хора, които нямат вяра в Бога се плашат, само от русите, които имат вяра няма защо да се плашат.
Ами Германия? И тя имаше свои задни цели - да ни направи слуги. И русите искат да ни направят слуги.
Но ако сме умни, трябва сами доброволно да станем слуги, но на кого на що? На Бога.
Бащата и майката доброволно стават слуги на децата си.
Една планина не може да владее света, колкото и голяма да е. Същото и Русия - не може да владее света.
Един американец скочил с парашут и го пленили. Когато на другия ден му казали да бяга да се скрие в скривалище, че идват аероплани и ще бомбардират - той казал, че няма нужда, защото това са американци и те знаят, къде да пускат бомбите. Обаче когато през нощта му казали, че има бомбардировка, той сам питал за скривалище, защото казал, че това са англичани, а те пускат бомбите където завърнат.
Отговор на въпрос: Трябва да стане промяна във веруюто на хората. Отвори прозореца и въздухът (Божественото благо) ще влезе. Въздухът и светлината са божествения порядък.
Светлината идва от 150 милиона км и според големината на прозореца ти ще влезе и светлина, и въздух.
Всичко обясняват произволно, а не е така.
Никоя държава досега не е имала закон, който да го копираме. Сега ще трябва да отчупим присадките. Трябват нови присадки.
Бялата ложа е научила нещо, което другите не знаят. Тя изважда от злото само лошото и остава в него доброто. Лошото е много малко, както кваса в хляба. Хората мислят, че злото е много голямо. То не е голямо и е безплодно, то не ражда, а това което ражда в света е доброто. Злото е присадка на доброто - отчупете присадката.
Има два вида хора: Лоши с присадка на добро, и добри с присадка на лошо - значи добри отгоре, а лоши отдолу и обратно.
Отчупете лошата присадка и ще остане добрият човек.
Добрите отгоре, а лоши отдолу, като им направите малка пакост, веднага лошото отдолу се проявява.
Българинът казва: Набий турчина, за да те слуша.
Бог е определил всеки народ да има бъдеще. Новото в света е да се слугува на Бога. Син человечески доде не да му слугуват, а да слугува. Това е новото в света.
Отговор на въпрос: Някои искат старият порядък да бъде в света. 10 милиона тона злато има в пясъците на реките по света. Златото ли трябва да господарува? Парите са едно условие само. Въздухът и светлината са същественото - реалното.
В света Любовта е на която всички трябва да се подчиняват. Силата на любовта е, че те се занимават с най-големите и с най-малките величини.
Всяка власт е от Бога.
Отговор на въпрос: Виновниците са управляващите. Народът е добър.
Вярата на човека се познава когато той може да издържи на всичко.
Когато минаваш през гората да можеш да издържиш да не късат цвета и листа, защото и листото диша.
Новият ред идва и ще дойде по-скоро отколкото го очакваме. Ще има един Господар - Бог и една държава - Божествената държава и един закон - закона на Любовта.
На вашите ще кажеш, че наближава времето да се приберат“.
Разговорът водихме в с. Мърчаево, сутринта от 9.30 до 11.30 ч.

Допълнителен текст

Закон: У злото, в което Божествения дух работи порядъкът е Божествен.
Д.В. го спасихме, понеже страда, животът му е дарен. Трябва да го употреби за добро. Самостоятелни не могат да бъдат. Те всички са в пряга (впрегнати).
Духът на справедливостта вее - Старите управници, което сечат сега, да не го правят.
Църквата друг път да хване вече.
Националсоциалистите нямат хубаво верую. Германците упорствуват, защото ги очаква много лошо. Химлер работи за споразумение с Русия, тя може да продължи...
Овцата и вълкът няма да се карат за тревата. Така е и Русия и Англия. Което е право на Русия е нейно.
На всеки трябва да се даде правото, което му е дадено от Бога. То е правото в света, което трябва да съществува.
Това, което сега става е резултат на Бялото Братство. Всичко се урежда от горе. Светът (злото) е обсадено и има път само надолу, да слезе да работи.
Времето е много хубаво, което показва, че невидимият свят работи добре.
Хитлеризмът иска частта да стане господар на цялото. В света служенето на Бога е цялото.
Идеята на Хитлер е еврейска - да слугуват всички на тях. Въздухът всички еднакво го дишат.
Мнозина се влияят от миналото, а не е така. Изтеклата вода не ни ползува, а тази, която тече сега. По-добре от туй, здраве.
Новото ще дойде по особен начин. Шумците ще слязат по особен начин. (Забележка: Шумците са комунистическите партизани.)
В природата Божественият ред се управлява по особен начин. Правото в света е една абсолютна монархия, която става демократична. Там силният служи на слабия. Този закон е навсякъде. Голямата вода приема малката мътна вода и я очиства. Влязлата вода не може да се върне мътна.
Страх ги е от русите. Ще ги посрещаме, зимата тук. Сега сме към края. Ще стане федерация. Г.Димитров от Русия ще дойде. Династията Кобурги имат тежка карма.
Ние ще бъдем между Русия и Съединените щати. Русия няма да ни се бърка във вътрешния ни живот.
Едно море не може да обсеби целия свят. Нито някой ще измести земята от нейния път. Така мислеха германците. Божественото начало предвижда всичко.
Водата, която пада отгоре е буйна, но като слезе долу е вече тиха. Тези революции са склоновете, по които минава водата, а тихият живот е долу в равнините.
В слънцето има желание всяка трева да поникне, така е и живота.
За боевете на нашата граница... от Сталинград останаха двама души. Маршал Конев е българин.
В Германия идва едно просветление и ще дойде.
Новата власт по Бога е възложено да приобщи всички.
Библията - послание Яково гл. 5 „Елате богати, плачете и работете“. Това ще се случи.
Светиите идват сега да оживят света.
Германците да се справят с Хитлер. Наплашеният човек от лошите.се плаши и при добрите. Страхът постепенно ще се премахне.
Революцията трябва да бъде мирна.
Тито е хърватин.
Формата и количеството не е, а качеството е важно!
В такъв случай и продоволствието ще се затрудни. Не бива да се изкушава Бог. Нека се приберат в града.
Ще продължи още малко. Към септември ще свърши. Вторият фронт ще кара още. Сега ще трябва да се очаква една изненада? (Вероятно за атомната бомба над Япония?) Ще трябва да поумнеят и да не търсят победа, а да се споразумеят при взаимни отстъпки.
Бялата раса ще бъде носителка на 6-та раса, която ще дойде чрез вселяване. Както един човек търси квартира светла, красива, хигиенична и пр. Така светлите души ще търсят подходящи обекти, в които ще се вселят. Ние ще дадем квартирата за тях, ще заспим и ще се събудим други хора с други разбирания и желания.“
(Разчетено от съпругата и дъщерята от записките, при присъствието на Вергилий Кръстев.)
Настоящите спомени за Учителя са преписани от личните записки на съпруга ми, приготвени от него при разговорите му с Учителя. При всяко свое изказване Учителят е изчаквал Илия да запише изказаното Слово. Благодарение на това имаме тия разговори.
Подарявам тези спомени на брат Вергилий за печат.
Април, 1972 г., София

Мария Младенова

Бележка на редактора:
Спомените на Мария Младенова бяха написани 1970-1972 г., когато в растояние на две години живеех в тях под наем в таванския им етаж. Тогава след дълги разговори и наставления те бяха написани, подредени, записани на магнетофонен запис, а дъщеря им Лиляна, която бе машинописка ги преписа от ръкописа. Те бяха разказвани устно в големи подробности, но Мария Младенова ги написа в един сбит съкратен вид, с което аз не бях съгласен. Но трябваше да отстъпя, за да ги имаме и такива каквито са. Трябва да благодарим и на това. Те ми бяха връчени с посвещение и с право на печат.
-
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...