Jump to content

5. Кой подписа договора в Крайова


Recommended Posts

5. КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОРА В КРАЙОВА

Разбираш ли, което е най-знаменателното и хубавото беше, че Учителят уважи на най-малкия желанието, та на концерт да го вземе. Той не правеше разлика между този и онзи и по тоя случай аз ще продължа малко с брат Руси. Един брат Руси, който беше гърбавичък, но вършеше много хубава работа. Носеше коректурите долу за печат на беседите на Влад Пашов.
Подарили билети на Учителят за концерт. Да излезе като сам това не правеше, да излезе някой път, викаше някой от нас за в града. „Повикайте, рекох, Руси!“ Малкият Руси, дребничкия, никой не му обръщаше внимание. Иска да излезе с него. А пък сестра Савка, стенографката казва: „Учителю, Вий защо Руси избирате, защо? Ето брат Николай, Борис и други“. „Рекох, викнете Руси! Чист! Чист! Честен и ангел! Той е подписал мирът в Добруджа, когато ни я дали румънците, той е подписал. Учителят каза: „Рекох, Руси подписал.“
В.К.: Я ми кажи тоя случай!
Г.Д.: Ами това е, когато е станало време да дадат Добруджа без война.
В.К.: Това е 1940 г.
Г.Д.: Да, Учителят казал: „Рекох, брат Руси, той подписа мирът там, той подписа“. Брат Руси.
В.К.: Как е станало това?
Г.Д.: И когато Руси бе починал, живееше в една малка барачка дървена. Аз много общувах с него. Той знаеше стенография и стенографираше беседи и сладко приказваше и много хубав брат беше. Ние се имахме тъй. И когато почина Руси, никой не отива към него, никой не смее. Знаят, но никой не отива. И Учителят отишъл и застанал откъм градината, откъм градината близко застанал към неговата къщичка и след малко почнали един след друг да идват. Да, и Учителят ги кани, така де, вътрешно. Един по един, един по един отидоха братя и сестри и го приготвиха там. А отначало никой не отиваше.
В.К.: Ти как си обясняваш това изказване на Учителя: „Руси подписа мирът в Добруджа“?
Г.Д.: Ами виж сега. Човек след смъртта се намира в друг свят, непознат за нас. Та той беше горе.
В.К.: Той беше починал вече, така ли?
Г.Д.: Да. Всички тези заминали както Учителя казва, те също работят горе.
В,К.: А той беше заминал вече когато е ставало въпрос за Добруджа. А, това е вече друго нещо. Значи той беше заминал и след това Учителят каза: „Руси подписа мирът“. Това не го знаех.
Г.Д.: Да. Нашите приятели на Небето работят. Така е според Учителят.
На 28 юни 1940 г. Румъния е заставена да отстъпи Бесарабия и Буковина на СССР.  Българското правителство повдига въпроса за връщане на Южна Добруджа заграбена от Румъния според Ньойския договор 1919 г., която територия е била откъсната още след Междусъюзническата война през 1913 г. от България. След дълги преговори по настояване на германското правителство в Крайова на 7 септември 1940 г. е подписано двустранна спогодба между България и Румъния, според която се връща територия около 8000 квадратни километра и население 320000 човека. Договорът е одобрен от СССР и Англия. Това е единствената придобивка на България по време на Втората световна война.
Още същата година Учителят беше казал на Лулчев да каже на царя, че 1940 г. ще бъде критична за България. Така че Крайовската спогодба бе подписана с участието на дипломати, правителства и представители от Невидимия свят. Един от тях е бил и малкия гърбавичък, невзрачен брат, на Изгрева - брат Руси, но вече от Невидимия свят.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...