Jump to content

Recommended Posts

С А М С О Н

 

Човек трябва да посвети живота си в служене на Бога, когато е млад, когато е способен за работа, а не когато заболее и остарее. И ако посветиш живота си за доброто и за служене на Бога, не съжалявай. Защо? Защото ако не посветиш живота си на доброто, ще го посветиш на злото. Освен доброто и злото няма друг път. Христос казва: “Не съдете, да не бъдете съдени.” Това се отнася до другите, а не до всеки поотделно. Себе си можеш да съдиш, но правилно. Човек е дошъл на Земята да свърши някаква работа. Следователно ще вложиш силата си за тази работа. Не чакай да те вържат с дебело въже и тогава да приложиш силата си. Дебелото въже не се къса лесно. Един беше Самсон, известен със своята сила. С едно махане на ръка той изкърти заключената порта на един голям град и я изнесе вън от града. Голяма сила имаше Самсон, но имаше една слабост, поради която изгуби силата си. Той каза на жена си къде се крие силата му и я изгуби. Неприятелите му се възползваха от неговата тайна и отрязаха косата му. След време тя отново израсна, но го затвориха в едно подземие, дето той им отмъсти. И той умря в това подземие, но можа да отмъсти на своите неприятели. Питам: какво постигна Самсон със своята сила? За какво я употреби? За да отмъщава. Ако аз имам силата на Самсона, няма да си послужа с магарешката челюст за избиване на лошите хора. На гърбовете им ще туря по сто килограма товар и ще ги оставя сами да се справят с него – няма защо да ги избивам. Ако имам силата на Самсона, няма да изкъртвам градската порта, но ще отворя вратите на затворите. Вратите на затворите трябва да се отворят. Ако имам силата на Самсона, ще отворя вратите и прозорците на всички църкви. Тогава и вратата на нашия салон щеше да се отвори. И прозорците на нашия салон трябва да бъдат отворени. Според разбирането на сегашните хора не е така. Но според разбирането на Христа е обратно: всички врати и прозорци трябва да бъдат отворени, да влиза повече светлина. (93, с. 108)

 

 

 

Сега, ако вие сте верни на думите Христови, то не за в бъдеще, но още днес вие можете да имате един опит. Имали сте го, но и днес пак може да го имате. Тази Любов ще дойде, у вас ще има едно прииждане, ще дойде едно разсветление. Със старите си сметки трябва да се простите. Аз, като ставам сутрин, често усещам един кръг наоколо, който ме стяга. Знаете ли на какво го уподобявам? В Стария Завет има един пример за Самсон – за този герой, чиято жена искала да знае где се крие силата му. Той по някой път я поизлъгвал, не й казвал где се крие силата му. Като заспивал, тя го завързвала, но като ставал сутринта, той се освобождавал. Сега ст­нете сутрин, казвате си: “Стяга ме нещо главата.” – Вашата жена ви е вързала. Жената я стяга нещо – мъжът й я вързал. Мъжът или жената, все едно – вързал те някой. Като станеш, ще кажеш: “Бог е Любов!” Или кажете този стих: “Ако Ме любите, ще опазите Моето Слово.” Всяка сутрин, като станете, употребявайте тази формула! Имайте предвид, че като произнесете тази формула, тази връв веднага ще падне и ще дойде светлина в ума ви. Имате да плащате полица, умът ви е толкова стегнат, не знаете какво да правите – произнесете формулата – ще се скъсат връзките. Скарани сте с някого – произнесете тази формула. Трябва да се скъсат тези връзки, тези въжета, с които сте вързани. Всички сте вързани. Знаете ли с какви връзки са вързани хората? – С дебели черни въжета. Казвам някому: направете туй нещо! Скъсайте тези въжета, защото казва Христос: “Който Ме люби, той ще пази Моето Слово.” А там, дето е Словото Божие, там е и силата Божия. И тъй, бъдете сега носители на Словото Божие, опитайте Го! Аз искам да приложите всяка една формула в живота си. Още днес можете да направите това. Всички тези недоразумения, всички караници, всички тия лоши неща, които имате помежду си, всичко туй скъсайте! Вие ще кажете: “Да дойде Христос, че тогава.” – Не, не, няма да оставите нищо лошо в сърцето си! Аз, когато се събуждам сутрин, гледам как си препятствуват хората. Неразположени сте, кажете си: “Бог е сега разположен, всички светове, всички ангели са радостни! Тук има някакво заблуждение, тогава защо аз да се спъвам?” Така си казвам аз, така си кажете и вие… Станеш сутрин, кажи: “Бог е Любов, тези светове са в щастие, в блаженство, няма нито един ангел на небето, който да е намръщен – защо аз да съм намръщен?”(37, с. 186)

 

Три неща ни интересуват: да бъдем умни, да бъдем добри и да бъдем силни. Колко силен трябва да бъде човек – като българския герой Дан Колов или като еврейския Самсон? Такива герои са изключения. Самсон с кост от животно уби хиляда души. С един замах сграбчи градската врата и я тури на гърба си. Това, което той направи, беше играчка за него. Ние, сегашните хора, трябва да станем силни в търпението си и да учудим света. Това, което днес придобиете с търпението си, ще остане и в бъдеще. Не се разсейвайте, не губете времето си, но работете. Днес е денят, когато трябва да приготвим най-добрия подарък на Божията Любов. Днес е денят, когато трябва да приготвим най-добрия подарък на Божията Мъдрост. Днес е денят, когато трябва да приготвим най-добрия подарък на Божията Истина. (54, с. 115)

 

Бог се проявява като Самсона. В Библията се разказва за необикновената сила на Самсона. Жена му успяла да открие тайната на неговата сила и го предала на неговите неприятели. Като разбрали, че силата му се крие в косата, те отрязали косата му, извадили очите му и го вързали на един стълб на едно голямо здание. Така вързан, той се молел на Господа да му върне силата. Молбата му се чула и в скоро време косата му израсла. Като усетил сила в себе си, той помолил да му развържат ръцете, разтърсил силно стълба и съборил зданието, под развалините на което останали стотици от неговите неприятели. Бог е великанът, който се събужда в човешката душа и руши всичко старо. Тоя, Който се възмущава в човека и воюва против всички неправди, това е Бог. Той е запалил света и го раздухва. Светът не може да се оправи с пушки и топове. Какво ще правите тогава? Турете правилото в живота: “Никакво убийство! Всяко убийство е грях против Духа Светаго.” Понеже се казва, че човек е направен по образ и подобие Божие, то всяко убийство на човека подразбира разрушаване на Божия образ. Да убиеш човека, да убиеш в него възвишеното и Божественото, това значи да извършиш най-голямото престъпление. Въздържай гнева си и не казвай, че искаш да се освободиш от жена си, от брата или сестра си. Ако ти се освободиш от тях, и Бог ще се освободи от тебе – помен няма да остане от тебе. Така трябва да се проповядва!(91, с. 141)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...