Jump to content

6. Юрданка Жекова


Recommended Posts

6. ЮРДАНКА ЖЕКОВА

Юрданка Жекова бе една от сестрите, които се движеха около Учителя и помагаха в ежедневните проблеми свързани с домакинството. Юрданка Жекова при посрещане на гости винаги беше усмихната и с разположение. Разказа ми, че Учителят й казал следното: „Аз искам като идват хората при нас на Изгрева, нашите да ги посрещат с усмивка и с любов“. Това тя бе разбрала много добре и го прилагаше.
Тя поднасяше чай на Учителя, като освен чашата е поднасяла и захарница. Учителят си е сипвал повечко захар с лъжичката като е подслаждал добре чая си. Някои приятели са виждали това и са мислили, че захарта много не е полезна. Но Учителят понякога или от време на време е взимал по една-две лъжички захар и си ги е слагал в устата. Но това е било от време на време.
Обикновено сестрите зорко са следели да притежават нещо от Учителя. Учителят е имал дълга коса и ежедневно я сресвал няколко пъти. А на гребена са оставали единични косми, които сестрите са прибирали като нещо съкровено. Случило се така, че Юрданка все не могла да се добере до този гребен. Другите са я преварвали. Оплакала се на Учителя. Учителят взел една ножичка и подрязал един нокът на пръста си. Сложил го в кърпичка и го поднесъл на Юрданка: „Този нокът съм го оставил няколко месеца да расте, за да го предам после на теб. Сега другите имат косми от косата ми, но нямат нокът. Кое е по-важно сега: да имаш нокът или да имаш косми?“ Юрданка помислила, помислила и отсекла: „По-важното е да ги имаш и двете“. Учителят се усмихнал, взел гребена, вресал косата си пред нея и след това й подал гребена, на който били останали няколко косъма. Казал: „Сега имаш и двете неща и си по-напред от другите“. Юрданка се успокоила, ревността към другите изчезнала и започнала да си гледа нейната работа, за която била определена да я върши около Учителя. Сега тези неща ще предизвикат усмивки, но тогава ревността е била толкова голяма, че предизвиквала сълзи и караници между сестрите. Така Учителят разрешил този въпрос.
При нея са идвали и отвън хора, понеже тя имаше ясновидски способности. Тя е проявявала своя талант в това направление. Но като идвали отвън хората, се запитвали какво е това Учение и каква е тази наука? А тя не е могла да отговори, защото е била неписмена и не е могла да чете беседи, а само е слушала. Отива при Учителя да го пита какво да им отговаря на тези въпроси. „Рекох, ще им кажеш така: Това е наука на науките. Това е основната наука за живота.“ Точно по това време идва и друга сестра при Учителя и го пита:“ Учителю, какво да отговаряме когато ни питат с една дума какво представлява това Учение?“ Обърнал се към нея: „Чистота и Светлина! Светлина и Виделина! Виделина и Слава! Това е наука за науките.“ Сестра Юрданка слуша и запомня всичко. Разбира се без вътрешна чистота в себе си и без светлина в умът ти, ти не можеш да възприемаш никаква наука. А без Виделина у тебе, ти не можеш да приложиш никаква наука. Защото всяка една идея е рожба на Божествения свят, който е свят на Славата, а това е Божествената светлина.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...