Jump to content

11. Паневритмията и нейните порти


Recommended Posts

11. ПАНЕВРИТМИЯТА И НЕЙНИТЕ ПОРТИ

Аз редовно свирех на цигулка на Паневритмия. Събираха се много музиканти и често Матей Калудов ни дирижираше с палка. В снимките от онова време ще намерите и моето лице. Приятелите играеха Паневритмия и се движеха в кръг. Учителят играеше вътре в кръга и се движеше също в кръг на десет метра от музикантите. Обикновено двойките когато играеха упражненията понякога правеха ту по-големи, ту по-малки крачки и с това се нарушаваше равномерното разпределение на двойките в кръга. Виждаше се как някои двойки са се скупчили една след друга, а след тях оставаше три-четири метра празно пространство, след което се движеха следващите двойки от кръга на Паневритмията. Учителят в такива случаи посочваше с ръка и казваше: „Порта да няма! Движете се правилно, на еднакво разстояние!“ Онези там от кръга се коригират, но след малко отново допущат същата грешка и Учителят пак каже: „Оправете портата. Портата оправете!“
След като свърши „Паневритмията“ се събраха около Учителя и го запитаха: „Учителю, какво трябва да се разбира под „порта“? Учителят отговори: „Когато се движите по двойки в кръга разстоянието между вас трябва да бъде симетрично и да бъдат двойките на еднакво разстояние една от друга като разстоянието бъде на една човешка ръка разстояние една.от друга. Ако се допусне празно пространство в кръга, образува се врата, образува се порта и през нея влизат чужди духове на Школата, за да крадат от нея сила, енергия и светлина, която се образува при играенето на Паневритмията. Защото на тази Паневритмия тук съответствува друга Паневритмия над вас, която се изпълнява и се играе от други светли същества, които вие не виждате. Онова състояние, което вие изпитвате при играта на Паневритмията се дължи на онази горната Паневритмия, чрез която слиза Божието Благословение върху вас. Този кръг от Паневритмията е жив кръг от светлина и е силово поле. Като направите врата и порта през тях влизат духове, които се закачат и крадат от жизнената сила, която слиза чрез Паневритмията. Ако затворите кръга и играете правилно, те не могат да крадат. Ето, затова казвам, да няма порти, да няма врати и да няма прозорци, за да има една жива Паневритмия, която да наподобява на онази, която се играе горе в Невидимия свят“.
Братята и сестрите, които бяха там чуха това и запомниха. И когато минаха толкова много години след заминаването на Учителя, чувах как моят брат Гради често се провикваше по време на Паневритмията: „Портата оправете! Да няма порти!“ Всички се обръщаха и смятаха, че на Гради му има нещо в главата, което го прави да е мръднал с ума си. А Гради беше запомнил всичко това от Учителя в онзи паметен ден и искаше да се играе правилно според Учителя. Да, ама това Гради не го обясняваше на приятелите след като свърши Паневритмията, а това трябваше да го направи Ето аз реших да споделя с вас едно знание за кръга и за портата. Запомнете го!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...