Jump to content

34. Духовната трапеза


Recommended Posts

34. ДУХОВНАТА ТРАПЕЗА

Веднъж бай Иван се движи някъде около салона и насреща му идва Учителят. Учителят много строг, като че ли бай Иван е виновен за всичко, му казва: „Ти знаеш ли какво ще ги правя аз тези, които бяха по няколко години в братството, на духовната трапеза, ядоха и пиха и след това отидоха в света“. Бай Иван не знае какво да отговори. За него това изказване е така отведнъж, той е неподготвен, не може да реагира и чака. Учителят продължава:“ Ще дойде време когато аз тия всичките гдето ядоха и пиха на духовната трапеза и отидоха в света, ще ги товаря като магарета с камъни“. Това е изказване на Учителя, така както той го е направил пред бай Иван и коментар всеки да си направи за себе си.
Едно изказване, което Учителят е направил, но къде и как не мога да се сетя, но го знам от бай Иван също. Той казал за себе си така:“ В тоя свят аз съм ограничен, не мога да правя всичко. Аз съм образно като един отровен газ, който е затворен в едно шише. Шишето е запушено, но когато аз отида в Невидимия свят ще бъда вече като един газ, който е излязъл вече от това шише и ще имам неограничени възможности и тогава ще имам възможност да правя всичко каквото трябва“. Това е изказване, пак така е направено, не знам в беседа има ли го или го няма, но го знам от бай Иван.
Аз от бай Иван знам това, че Учителят не е обичал да си прави снимки. И никак не е обичал пък някой преднамерено, някой да нагласи нещата. И той често ги е оставял до момента, до който идва самото щракване на фотоапарата да се гласят и в последния момент когато трябва да стане снимката, Той е ставал от мястото си, Учителят се е отстранявал от фотообектива. Имайки предвид това мисля, че бай Иван е избягвал тия изкуствени неща. Но от него знам също така, че когато Учителят е искал да се направи някаква снимка обща с приятелите, Той е казвал: „Намерете, рекох, брат Пеню Ганев да дойде да направи снимка. Пеню Ганев е бил любител-фотограф и е имал някаква фотоапаратура, с която е правел снимки и знам, че Учителят е искал само Пеню Ганев да Му прави снимки. Останалите снимки, които са правени от нашите добри, известни професионалисти-фотографи според мен не са били желани от Учителя, защото там е имало нещо тенденциозно, нещо комерческо, което Учителят не е искал да става. И когато има някои работи направени, то е против волята на Учителя. Знам от бай Иван за една снимка при излизане от вратата на салона, тази врата южната, която водеше към стълбището нагоре към неговата стая. В момент на излизане прекрачва. Знам, че тази снимка е била нежелана. Въпреки това някой фотограф е издебнал, кой е не го знам, но тя се шири. Виждам я като отида някъде, сложена на стената. Аз понеже знам от бай Иван, че Учителят не е искал да бъде фотографиран и не си я слагам. Знам я какво представлява снимката - с Библията в ръка Той прекрачва прага. Знам, че това е снимка, която Учителят не е желаел, обаче въпреки всичко нашите приятели я разпространяват. Ами защо след като се знае тия, които знаят и особено съзнателно го правят това, не зная защо. В моето съзнание тия неща аз не мога да ги възприема, другите ги възприемат и така. Аз де движа в тоя порядък в тоя, който знам от бай Иван, че Учителят е предпочитал да се движи.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...