Jump to content

41. Ивайло и Александър Стамболийски


Recommended Posts

41. ИВАЙЛО И АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ

Четейки разказите на нашите приятели за събития, които според мен и според това, което съм научил от бай Иван, Учителят ги е дал в друга светлина. Така например, кой е Александър Стамболийски?. Наистина Стамболийски е един от големите държавници в България и той е направил доста за нея, макар че е направил и доста грешки. Кой е Стамболийски? От отговора ще се даде и обяснението за събитията около него. Първо трябва да кажа, че всички управници управлявали България по време на пребиваването на Учителя в България, единствен Стамболийски се е срещнал с Учителя и е изпълнил някои Негови препоръки. Срещата на Стамболийски с Учителя е станала в Боровец. Следствие резултатите от Ньойския договор Стамболийски е бил принуден да подпише капитулацията на България във Франция. Съгласно този договор България е нямала право да притежава войска след l-вата световна война. Стамболийски обаче, за да излезе от това положение въвежда трудовата повинност. Събирал е набора и вместо да извършват военни обучения са извършвали трудови задачи. Правила са пътища, мостове и др., но това е била външната страна на нещата, а зад това се е криело военното обучение. Тая идея обаче не е била негова, нито на неговите сътрудници, а е била идея дадена от Учителя.
Сега за събора в Търново, дали наши приятели са ходили.при Стамболийски и дали той се е отнесъл грубо с тях, така както го предава в б.том на „Изгревът“ нашия приятел Симеон Арнаудов, не знам. Според мене може би не е точно така, но това е неговото виждане. Какво е казал Учителят за Стамболийски? Той е казал, че това е преродения свинар Ивайло, който е повдигнал въстание през средновековието и след това се оженил за царицата. Според Учителя, тогава той е направил грешка и сега като Стамболийски отново направил същата погрешка, като е имал пълно доверие на Царя. Всъщност Царят е подготвил преврата и убийството на Стамболийски. Хората на Стамболийски са знаели това и са му докладвали, че Царят му готви преврат и че той ще бъде унищожен. Той обаче казвал: „Щом Царят участва в преврата не се притеснявайте, нищо няма да има“. И спокойно си е заминал за село Славовица, след което последват събитията, които са известни на всички в България, става 9-то юнския преврат 1923 г. А преди да стане преврата Учителят, не знам точно по какъв път е предал на Стамболийски, да си вземе отпуска за шест месеца и да отиде в Швейцария. Стамболийски обаче тоя съвет на Учителя не го изпълнява и вместо да отиде в Швейцария на почивка, отива в Славовица на почивка и резултата от това е трагичен.
Друго по време на Стамболийски е забележителното, че той се намесва за правописа на българския език. Неговият министър Омарчевски премахва е-двойното. Комунистите след 9.IX.1944 г. също премахнаха е-двойното, че премахнаха и ъ-то, то комунистите сигурно също ще си платят, още не знаем точно как, но всичко това показва нисшия произход и на Стамболийски, и на комунистите.
През 1277 г. Ивайло вдига антифеотдално въстание. Разбиват царската войска на Константин Асен, който бива убит. Болярите и царица Мария пускат въстаниците в Търново. Царица Мария се оженва за Ивайло и бива признат за цар. Той разбива татарите. Но става жертва на дворцов преврат от царица Мария и болярите - поставят Георги Тертер за цар. Ивайло избягва при татарите, където впоследствие бива убит. Прероденият Ивайло сега отново греши с цар Борис III.
Това го знам от бай Иван и от историята, но понеже бай Иван беше един от литераторите, завършил литература, знаеше това точно и му беше ежедневие да пише на стария ръкопис и затова смятам, че това е най-точното изказване, най-точното историческо събитие, което е станало и е зафиксирано от нашата история - за преродения Ивайло в лицето на Александър Стамболийски.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...