Jump to content

Recommended Posts

Е Л И С Е Й

 

Непременно трябва да възприемете Любовта! Няма друг път. Всичко друго ще се уреди. Каква друга философия? Никаква друга философия, никакви други умувания. Вие сте умували, умували. Ще приложим това тази година и ще видим резултатите… Ако по старому призовете Господа, Той никога няма да ви приеме. Знаете ли какво направи Елисей, който взем­ кожуха на Илия? Какви думи произнесе? Може ли някой да ми цитира този стих? Той му взе кожуха, седна на него и каза: “В името на Илиевия Бог.” Ами вие, ако аз ви дам този кожух, как трябва да произнесете тия думи? Като дойдете при река Йордан, как ще кажете? (Отговарят): “В името на Бога на Любовта!”(11, с. 152)

 

Казано е в Писанието: “Не съдете, да не бъдете съдени.” Само онзи не съди, който мисли право. Това се изисква днес от всички хора. Мислете право, за да бъдете всеки момент готови, когато ви повика Бог при Себе Си. Бог извиква при Себе Си и млади, и стари. Как ще отидете при Него – с огнена колесница, както Илия, или с колесницата на Любовта? Илия замина за онзи свят с огнена колесница и остави кожуха си на Елисея, след което той стана пророк. Без този кожух Елисей не би станал пророк. Облечете се и вие с кожуха на Любовта, за да станете пророци. Чрез този кожух се проявява Божият Дух. Той говори на всеки човек, който има радио и се съобщава с разумния свят. Колкото по-добри хора има в един народ, толкова по-голямо благословение му се дава. Добрият човек е същевременно и добър пророк. Радвайте се, ако между вас има много пророци. В това отношение България е богата с пророци и ясновидци. В който град или село да отидете, все ще намерите поне един ясновидец. В селата има баби-пророчици, които помагат на хората при мъчнотиите им. Достатъчно е някой селянин да изгуби кравата или вола си, за да му предскаже бабата къде е отишъл. Ако ясновидецът предскаже нещо, което 100 % е вярно, предсказанието му е от Божествения свят. Ако предсказанието му е от човешкия свят, истинността на думите му е 50 %. И най-после, има случай на предсказване, вярно само едно на сто. При такова предсказване човек трябва да приема нещата с голяма предпазливост. (23, с. 201)

 

Казано е в Писанието: “Любете враговете си!” Щом възлюбите врага си, Божията воля ще бъде закон за вас. Тогава ще придобиете ново просветление, правилно да разбирате Божиите пътища. Иначе и по 10 пъти на ден да се молите, Бог няма да измени закона Си за Своите своенравни деца и ученици. Който изпълни и приложи Божия закон, той ще получи голямо благословение, подобно на онова, което една бедна вдовица получила чрез пророк Елисея. Той отишъл у дома й и казал: “Какво имаш у дома си?” – “Нищо освен една масленица с елей.” – “Иди тогава у съседите си и вземи от тях назаем много празни съдове. След това налей от елея в празните съдове и като се напълнят, слагай ги настрана.” Като се напълниха съдовете и нямаше други празни, елеят престана да тече. Тогава Елисей й каза: “Иди, продай елея, та плати дълга си и живей с остатъка, ти и чедата ти.”(108, с. 90)

 

Мощна е човешката мисъл, но трябва да знаете как и къде да я прилагате. При Елисея, един от старозаветните пророци, отишла една бедна вдовица да иска съвет. Тя казала на пророка: “Искат да продадат сина ми за дългове. Какво да направя, за да го спася?” – “Какво имаш в дома си?” – “Нищо друго освен малко дървено масло в едно шише.” – “Вземи тогава всички съдове, колкото имаш, вземи няколко и от съседите си и започни да наливаш в тях масло от шишето.” Вдовицата изпълнила съвета на пророка и маслото започнало да тече изобилно. В скоро време тя напълнила всички съдове. Като нямало вече къде да го налива, маслото спряло да тече. Бедната жена продала част от маслото и освободила сина си. Човек крие в себе си сили, дарби, които трябва да развива, за да ги приложи, когато му потрябват. За пример, когато искат да намерят вода в земята, хората копаят тук-там и някъде излиза вода, някъде не излиза. Обаче има хора, които с помощта на лескова пръчка могат веднага да определят къде се намира вода в земята. Там, където има вода, пръчицата се огъва. По това познават не само къде има вода, но приблизително и дълбочината, на която се намира. Всеки човек не може да си служи с тази пръчица. Само онзи човек може да познае къде има вода в земята и на каква дълбочина, който е в хармония с водната енергия. Освен това земното електричество и електричеството на неговия организъм трябва да бъдат разнородни. Щом тия условия съществуват, пръчицата се огъва – признак, че на това място има вода. (139, с. 215)

 

Можете ли като пророк Елисей от едно гърне с елей да напълните още много гърнета? Ако можете от малкото да правите много, това значи опитност! Някой казва: “За каквото и да се помоля на Бога, Той винаги ме слуша.” Добре, вземи едно гърне, в което има само 10 грама масло, и помоли се на Бога да ти помогне да напълниш цялото гърне с масло. Ако направиш това, значи Бог те е послушал. Питам: колко от вас, които минават за духовни хора, имат подобна опитност? По този начин вие можете да се проверите докъде сте стигнали. (117, с. 88)

 

… Ако някой би поискал от мене 1500 лева, ще му изпратя 15 лева и ще кажа: “Десет лева ще потопиш във водата и те ще станат толкова, колкото ти искаш. Ако не станат, пиши ми! Може да не знаеш какъв е начинът.” Ще му кажа да направи този опит сутрин, като изгрее слънцето. Друг път ще ги потопи посред нощ, трети път ще ги потопи при облачно време и четвърти път – при звездно небе. След това ще му кажа: “Много си невежа!” (Ако не успее, разбира се.) Сега да ви направя мисълта си малко по-ясна: представете си, че вие ми искате по 1500 лева и аз ви пращам 15 житни зрънца и казвам: “Сега е есен. Посадете ги по последната система, която съществува в Америка.” Аз ви казвам, че в пет години вие ще имате не 1500 лева, но повече от 20 000 лева печалба. Трябва да знаете как да употребявате нещата! Не само това, но ако той би повярвал – като тури тези пари десет пъти във водата, те ще станат повече, ще се умножат. Ако има нужда от пари, ще се умножат. Когато сина на онази, бедната вдовица, щяха да продадат като роб, тя отиде при Елисея и той й каза: “Имаш ли празни съдини?” – “Имам.” – “Друго нещо имаш ли?” – “Имам една стъкленица с масло.” – “Събери, колкото съдини можеш, от съседите си, затвори се и почни да преливаш стъкленицата с маслото в празните съдини!” Като почнала да прелива, напълнила съдовете и казала (на сина си – бел. Р.Ив.): “Дай още съдини!” – “Нямам.” Казва пророкът: “Иди сега и продай маслото и откупи сина си!” Стига вие да имате съществената нужда, и маслото ще потече. Този закон е верен! Всяка една мисъл и всяко едно чувство в човека може да принесе своя плод. Та казвам: трябва да дойдете до положителната страна. Може някога работата да излезе несполучлива – погрешката е у вас. Направете втори, трети, четвърти, пети, шести опит, докато вашият метод се замени и придобиете съществено знание и разберете мистичната, духовната страна на нещата, в която седи силата на човека. И когато придобиете тази сила, вие няма да я употребявате за себе си. Тя ще бъде благо за другите, защото, когато един човек направи една чешма, не пие само той от нея. Като се прочуе чешмата, всички ще пият от нея. Като си направил едно благо, то става достояние на всички. От това благо всички ще пият. Ти не можеш да затвориш чешмата с кранове. Като е готова чешмата, и животни, и хора – всички ще пият от нея и ще благодарят, че се е намерил един умен човек, който е разрешил един от важните въпроси.

 

Бъдете спокойни, не се страхувайте от нищо! Не мислете кой ще ви гледа на стари години. Забравете всичко, което ви смущава! Забравете старите си години. Живейте като млад човек на 33 години. Мислете, че сте между хора, които се обичат. На земята няма само хора. Слугата на пророк Елисей казваше: “Господарю, ще ни убият, загубени сме! Целият град е обиколен от войска.” Елисей се помоли на Господа да отвори очите на слугата му и да види това, което с физическите си очи не може да види. Отвориха се очите на слугата му и той видя цялата гора пълна с въоръжени конници. Следователно, като се отворят очите на хората, и те ще видят, че зад веригата войници, която ги опасва, има друга верига – по-силна и мощна от първата. Трябва ли, прочее, да се страхувате? Ето защо на вас казвам: ако нямате вяра, с която да понесете мъчнотиите и да се справите разумно с тях, къде е вашата сила? Тогава кое ви отличава от другите хора?(64, с. 155)

 

Не е лесно човек да бъде свободен. Даже и пророците в миналото не са били абсолютно свободни хора. Например за пророк Елисея се казва, че като го вид¡ли децата, започнали да викат подир него: “Плешивий, плешивий!” За да се освободи от техните подигравки, той измолил небето да изпрати някакво наказание върху тия деца. Не е лесно да носиш подигравките на хората. И светиите на времето си са били подигравани. (117, с. 184)

 

Убийството е забранено. Човек разполага с много методи – защо да не приложи такъв метод, който да повдигне и него, и неприятеля му? Когато войската на един от израилските царе била така притисната от неприятеля, че трябвало да загине, пророк Елисей се явил при царя и му казал: “Царю, ела да видиш как ще бъде поразена неприятелската войска.” Царят отговорил: “Неприятелят е по-многочислен от нас.” – “Ела с мене, да видиш колко са с нас” – казал пророкът. Той го завел в гората и му отворил очите да прогледне. Царят се учудил на голямото количество войска, която била скрита в гората. След това Елисей ослепил неприятелската войска. Царят го запитал: “Да ги убия ли всичките?” – “Няма да убиваш нито един, ще ги завържеш и изпратиш при техния господар.” Следователно, когато ви се даде власт, не злоупотребявайте с нея. Не пожелавайте на човека по-голямо зло от това, което го е сполетяло. Не желайте злото на никого. Ако желаеш злото на ближния си, и на тебе ще се случи същото. Тогава ще разбереш какво значи да желаеш злото на човека. Ако искаш да живееш добре, желай на всеки човек това, което желаеш за себе си. Като постъпваш така, пред тебе ще се отвори широк, необятен свят. (23, с. 48)

 

Ако служите на Бога, има известни правила, по които трябва да постъпвате. Не мислете, че като влезете в Божествения свят, не ще може да воювате. Там има по-мощни оръжия, пушки – всичко там е най-съвършено. Искам да ви въоръжа с нови картечници – с картечници на мисълта, за да опитате тяхното действие. Такъв пример има от Стария Завет. Някой си цар изпратил войска против пророк Елисея. Последният се помолил усърдно на Бога да го закриля – и наистина, всички негови неприятели ослепели. Като ги видял слепи, царят запитал пророка: “Да ги поразя ли?” – “Не, погрижи се да ги нахраниш и ги остави да отидат при господаря си.” Следователно, когато познаем Бога, когато разберем законите Му, ще можем да третираме неприятелите си по същия начин – ще ги направим слепи. Какво е слепотата? Да се отнеме зрението, значи да се отнеме алчността. Очите, които днес са много отворени, трябва малко да се позатворят. Най-голямото зло в света е голямата алчност на хората. Всички държави днес искат колонии, колонии, всеки народ иска да зароби другите и да живее на техен гръб. Алчността на човечеството доведе днешната война, от която произлязоха всички други лоши икономически условия, за нещастието на хората. А това що значи? – Че са ослепели. (8, с. 27)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...