Jump to content

49. Домът на Юрданка


Recommended Posts

49. ДОМЪТ НА ЮРДАНКА

В дома на сестра Юрданка Жекова се събирахме всяка неделя до десет сестри. Понякога идваха и братя, но вратата на домът й беше отворена за всички. Приемаше ни с усмивка. Понякога идваха гости от провинцията. На празници сме се събирали от пет часа сутринта на беседа, а след това и на обща трапеза на обяд. Тогава времената бяха такива, че Изгрева беше разрушен и властта беше забранила всякаква дейност на Братството. До къщичката на Юрданка в двора Савата бе построил голяма триетажна къща. Савата много се страхуваше, като се събирахме у Юрданка, да не би като възмездие властите да му вземат къщата, защото той живееше сам в триетажна къща. Но Юрданка беше много смела. Тя имаше предчувствие и ясновидство. Много неща, които ми е казвала са ставали точно така.
Понякога когато не можехме да се съберем на празници у тях, тя ни водеше в Мърчаево, оформени в една малка група. Спяхме в дома на брат Симо и сутринта отивахме при Темелко на беседа, а след това общия обяд го правехме у брат Симо. С братята и сестрите от Мърчаево прекарвахме в приятни разговори и спомени за Учителя. А след като си замина брат Симо, започнахме да се събираме на Петровден и през септември у брат Темелко на обяд на двора. Всяка неделя в Мърчаево имаше беседи в пет часа сутринта и в 10 часа, които биваха посещавани от софиянци и от провинцията. А Мария Златева от София свиреше на цигулката песните, които пеехме.
Как записах спомените на Юрданка Жекова? Тя имаше завършено основно образование и можеше да чете беседите сама. След беседа тя ми казваше, че в този ден е получила разрешение от Учителя какво да ми разкаже от времето на Учителя. Жалко, че отначало аз не записвах, а само слушах и това се отнася за онова време когато Юрданка е живеела във Варна. По- късно се усетих и започнах да си водя бележки. Тя всеки път предварително се подготвяше какво да ми разкаже. Тя разказваше, а аз си водех бележки. Така, че спомените на Юрданка Жекова, за да се запишат главната заслуга имаше Юрданка,която бе решила да ги разказва. А пък аз ходех при нея, за да слушам разказите за Учителя и Братството по онези години.
Юрданка Жекова е родена на 1.01.1896 г. в с. Келифарево. Били са 9 деца. Замина си на 1.01.1978 г. в седем часа вечерта. На 9.11.1978 г. правихме 40 дена от нейното заминаване, след което аз реших да напиша всичко, което ми е говорила за Учителя и своите опитности с Него. След това се яви онзи човек, който събираше опитностите на приятелите и бе започнал да ги публикува и аз се съгласих да му ги дам за печат.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...