Jump to content

3. Концерт на Изгрева


Recommended Posts

3. КОНЦЕРТ НА ИЗГРЕВА

На Изгрева имаше много цигулари. Някои от тях свиреха в царския оркестър. След като Влади започна да идва на Изгрева и се запозна с Учителя, то естествено, когато си между музиканти се говори за концерти. А Влади бе завършил диригентство и бе добър цигулар. Споделиха идеята с Учителя и той я одобри. Започнаха да умуват, че нямало достатъчно музиканти по отделните инструменти. Влади говори и убеди някои от филхармонията и ги доведе на репетиция.
Точно по това време беше умрял цар Борис III на 28.VIII.1943 г. Имаше обявен 40 дневен траур. Паневритмията на Изгрева не се играеше, както и бяха спрени концертите в града. През месец ноември се състоя концерта в салона на Изгрева. Оркестърът се състоеше от 12 човека, а Влади Симеонов бе диригент. Бяха изпълнили класическа музика. Учителят бе в салона като слушател. Днес има запазени снимки. Вижда се, че на ревера на сакото на Влади, че има траурна лента, това е почит към траура за цар Борис. В салона слушателите са облечени с манта, шлифери, с костюми, което означава, че е по времето на късна есен. Всички бяха въодушевени. Това бе голямо музикално събитие - да се изнесе професионален концерт с школувани цигулари на Изгрева и с помощта на такива от царския оркестър. А пък диригент бе Влади Симеонов. Така той получи благословението на Учителя и му се отвориха медните порти. И той тръгна по своя път на диригент в България и по света.
А след като свърши концерта сестра Савка мина с един поднос с пликове и на всеки музикант бе връчел по един плик, където имаше една банкнота. Това бе възнаграждение за тях от Учителя.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...