Jump to content

54. СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ И ВРЯЛА ВОДА


Recommended Posts

54. СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ И ВРЯЛА ВОДА

За ишиас, за ревматизъм, за сърце, Той препоръчваше екскурзии. „Движение, движение, екскурзии. И слънце."

Особено и за всички болести препоръчваше и слънцето. Има цели бе­седи за лечебните сили на слънцето през различните часове на деня в раз­личните сезони, както и много мисли пръснати из всички беседи.

„Няма болест, която да не може да я лекува слънцето", казва на едно място. Но Той не позволяваше да се излагаме по кожа на слънцето, а да се печем през някаква лека бяла фланелка.

Друго едно лечебно средство, което препоръчваше почти за всички бо­лести и състояния на човешкия организъм е топлата, врялата вода. Каквото и да те боли - корем, глава, крака и т.н., каквото и състояние да имаш - уморен си, нямаш апетит, разтревожен, раздразнен си, не можеш да спиш, изпий една, две, три, четири, пет до шест чаши вряла вода според болестта и нуждата, бавно с лъжичка, на глътки и ще ти мине или поне ще те облекчи. И за нея има на много места в беседите казани много неща при различни слу­чаи как да се употребява. Например: „Аз препоръчвам инжекциите с вряла вода. Сутрин преди ядене една чаша вряла вода, на обяд преди ядене вряла вода и вечер преди ядене една чаша вряла вода." На друго' място казва: „Простудил си се или имаш треска, изпий 4-5 чаши вряла вода, да се изпотиш и преоблечеш и ще ти мине."

Ние, нашите хора така се лекувахме от много болести.

„Врялата вода", казва Той, „разрежда серума в кръвта, от който се хра­нят бацилите и те умират." „Така могат да се лекуват даже и холерата, чумата и туберкулозата."

„Заболял някой от туберкулоза, нека вземе чайник, фланели за преоб­личане и тръгне из планините. Да пие вряла вода, да се изпотява и преоблича, да диша дълбоко."

Сама аз имам опит с врялата вода. Заболяла съм,без да зная и подози­рам от начална туберкулоза. Селото ми беше много туберкулозно и учили­щето и квартирата ми нехигиенични. Тресеше ме всеки ден. Учителят казваше: „Пий вряла вода. Почувствуваш ли, че иде треската, изпий няколко чаши вряла вода и се преоблечи. И така ще1 я предотвратяваш." Така и правех. По три литра, а в по-тежки случаи и по пет литра вода съм изпивала през деня и така я удавих тази болест и се спасих от нея. По-късно една слу­чайно направена рентгенова снимка на белите дробове показа, че съм преболедувала, без да зная. (Намериха се калцирани огнищни сенки по върховете.) Слава на врялата вода. Слава на Учителя. Разбира се Той ми да­ваше и други съвети: Някога лятото прекарвах на Рила, правех екскурзии до Витоша, когато бивах в София, в село излизах пролет, есен и зиме по 2-3 пъ­ти дневно по половин, един или повече часове, според възможностите в гората. Понеже Той знаеше, че условията ми в село са тежки, често ми казваше: „Излизайте, излизайте из гората." (Пък аз обичам природата, оби­чах гората и излизах.) Съветваше ме да дишам дълбоко, да правя гимнасти­чески упражнения. Даде ми гимнастическо упражнение, впрочем Той го бе­ше казал и на всички, специално за целта. „Който прави това упражнение ня­ма да боледува от туберкулоза." През ваканциите прекарвах на палатка. Тогава имаше стаи, нямаше квартирна криза и аз можех да си взимам под наем стая за лятната ваканция, но Той казваше: „На палатка, на палатка, рекох. По е здравословно." Той е знаел от какво съм болна и без да зная, ми е помогнал ей с тези негови съвети, които аз изпълнявах.

Храната, светлината, цветовете, билките са също лечебни средства препоръчвани от Него.

„Храната е лекарство", казваше Той. Той препоръчваше различни храни, като лекарство против някои болести. „Когото го боли стомах да пие сок от ряпа. Когото го болят очите да яде стъргани моркови със зехтин и лимон." За очите препоръчваше и цвеклото и лещата. За мозъка препоръчва­ше орехите, за сърцето - ябълките. За чесъна казваше, че убива туберкулоз­ните бацили. „Който яде чесън, няма за него туберкулоза." На туберкулозни препоръчваше да ядат и фъстъци. Против рака препоръчваше да се яде чер­веният лук - кромида. На старите сестри против артериосклероза препоръч­ваше чесъна и еди чеснов препарат, който се продаваше тогава -„Булгорлик". За портокалите казваше, че са хубави да се ядат за всичко.

Той препоръчваше и билките като лечебно средство. „Всяка билка крие в себе си лечебно действие. „Изучавайте, изучавайте билките!"

Слаби, анемични и въобще закъсали със здравето си хора караше да носят някаква дрешка или шалче с огнено червен цвят. „Той е цвят на живота, той оживява човека."

На хора със слаби и късогледи очи препоръчваше да гледат продължи­телно време зелен цвят. „Той усилва зрението."

По-нататък ще опиша един случай за излекуване на късогледство със зеления цвят на планината, но тука ще приложи няколко малки рецепти, ко­ито аз лично записах в Мърчаево от Него. На един обяд разни сестри и братя, нуждаещи се, Му задаваха въпроси и Той им отговаряше. И аз запи­сах отговорите.

1. За кръвно налягане: С две стомни от по един литър да носи вода от един километър разстояние.

2. За стомах: Да се пие мента - тревата.

3. За йод в организма: Да се ядат орехи и да се правят бани с орехови листа.

4. За треска: Три люти пиперки, вместо хинин. И 3-4 чаши гореща вода. Тя разредява кръвта и не могат да се размножават микробите.

5. За глисти: Да се изяждат по 100 гр. семки от тиква счукани, сурови, белени, на гладен стомах. И след това очистително. Същото важи и за тения.

6. За възпаление на очите: Да се плискат с топла вода!

7. За анемия: Да говори малко повече и да диша дълбоко.

8. За газове в стомаха, оригване: млечна храна и топла вода.

9. За лош дъх в устата: Да се яде чесън.

10. Бъбречни болести: Светли мисли, топли чувства и силни постъпки.

Да се не колебаеш, когато постъпваш. Това е цяр и за всички болести.

„Болестите тонират."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...