Jump to content

І.02.08. ОРЪДИЯТА НА СТРАДАНИЯТА И СТРАСТИТЕ ИСУСОВИ


Recommended Posts

8. ОРЪДИЯТА НА СТРАДАНИЯТА И СТРАСТИТЕ

ИСУСОВИ

От лявата страна има бяло поле, елипсовидно по форма, оградено с богата гравирана рамка. Тя е същата, както отдясно. Отдолу са пет дини, до тях два грозда, лозата отива нагоре и преминава в лаврови листа. Тази композиция е т.н. Исусови страдания или оръдията за страстите Исусови, когато юдеите казали: „Разпни го!". .Разпъването на кръст се прилагало към робите и презрените човеци, което се прилагало в Римската империя.

Стълбата - с нея се изкачвало и прикрепвало тялото на Исус на кръста. После от нея- се забивали гвоздеите по ръцете и краката. С нея се сваляло след това умрялото тяло.

Тръст с гъба и листат тръст със странична дръжка, с нея се навлажняват устата на окачения на стълба при положение, че има жажда.

Съд с оцет и жлъчка, и смирна, която се дава да се изпие, за да може да се упои осъденият. От този съд се натапя гъбата, окачена на тръстиковия прът и се поднася на Исуса.

Хитон - върху стълбата е преметнат хитона, връхната дреха на Исуса за която са хвърляли жребие да се падне едного, за да нея разрязват. За жребието долу се виждат два зара, където войниците са хвърляли жребие за дрехите Му, така, както е предсказал пророкът. (Псалом 22, ст. 18).

Под стълбата има дреха светла, за която също е хвърляно жребие.

Кошница с гвоздеи, които са забивани по ръцете и краката. Тук има чукове, клещи, специални скоби за завързване на ръцете и още сечива, които са служели за бичуване, биене и разпъване.

Копие - изправено и стои върху кошницата. С него е прободен Исус и Той издъхнал, без да Му са строшени костите, както е било прието, "за да може да умрат по-бързо.

Така че всички оръдия за разпъването на кръста са вложени в лявата композиция. Това са оръдията за страданията на Исуса при неговото разпъване. А това са и оръдията на страстната седмица, когато юдеите са викали на Пилат: „Разпни го!" А сто дни преди това за него са викали: „Осанна. Благословен Онзи, Който идва в името Господне."

Ето така се гравирани от един добър художник и двете елипси за мъченията и за разпъването на Исуса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...