Jump to content

І.02.10. ПОД НЕБЕСНАТА ТВЪРД


Recommended Posts

10. ПОД НЕБЕСНАТА ТВЪРД

От двете страни летят в облаците херувими, три отляво и три отдясно. Те се снишават, слизат отгоре и обграждат, заграждат кръста, на който е бил овесен, разпнат Исус. Кръстът е под формата на буквата Т. Над средата на кръста има дъсчица с надпис, на която са изписани началните букви: „I Н ЦI" от текста на Евангелието на Йоана: Исус, Назарянин, Цар, Юдейски (Евангелие от Иоанна, гл. 19, ст. 19). Той е бил очевидец при разпъването на Исуса.

По средата на кръста под надписа е окачен трънен венец, който е бил на главата на Исуса.

В този иконографски сюжет остава да се видят две най-важни неща. Първо: Полетът на херувимите, отляво и отдясно, които повдигат на крилата си Славата на Бога Израилева върху тях. (Иезекил, гл. 11, ст. 22). „И славата Господня се възвиси от херувимите при прага на дома и облакът изпълни дома и двора, и дворът се изпълни от сиянието на Славата Господня." (Иезекил, гл. 10, ст. 4).

Второ: „Видех Духът, Който слезваше като гълъб от небето и остана на Него. И аз го не знаех, но този, Който Ме проводи да кръщавам с вода, Той ми рече: „На Когото видиш, че слезва Духът и остава на Него, Той е, Който кръщава с Духа Светого. И аз видях и свидетелствувам, че този е Син Божий." (Евангелие от Иоанна, гл. 1, ст. 32-34).

Под дясното рамо на кръста се вижда как Святият Дух слиза под форма на гълъб.

Така че поднебесната твърд е съставена от херувимите, кръста и Святият Дух, слизащ като гълъб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...