Jump to content

17. КАК БЪЛГАРИТЕ ПОСРЕЩНАХА ПЕНТОГРАМАТА?


Recommended Posts

17. КАК БЪЛГАРИТЕ ПОСРЕЩНАХА ПЕНТОГРАМАТА?

  1. Официалните власти направиха обиск, взеха цветната Пентограма от Горницата в гр. Търново, свалиха я, намотаха я на руло и години тя стоеше в Дирекцията на полицията.
  2. Духовенството и църквата водиха злостна кампания срещу Пентогра- мата, упреквайки, че г-н Дънов си направил икона и сам се е изрисувал.
  3. На цветната Пентограма художникът Ф.Шламбора бе изрисувал вместо портрета на Христа, който е в черно-бялата пентограма, образа на Учителя Дънов. (Виж Изгревът, том IX, стр. 452-453).
  4. Пентограмата бе заснета и поместена в българските вестници със злостни клевети срещу нея. Това продължи десетилетия наред.
  5. Предоставяме една изрезка от в-к София за доказателство на твърдението ни: „Разговор с Учителя Дънов".

Вестник „София" бр. 150

РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ [1]

За иконата и за идеалния човек. За Лулчев и за присъдата на Тимеви. - „Вие българите"

От няколко деня отново се заговори за „учителя" Дънов и неговата секта. Даже се клишира и една икона на самия Дънов. Редакцията на в. „София" изпрати вчера един от своите сътрудници, който има щастието да говори с „учителя", защото наистина достъпа до него не е тъй лесен.
Първият въпрос, който е задал нашият сътрудник, е бил:
- Кажете нещо по иконата господин Дънов? Вярно ли е, че вие сте светец и че можете да сторите всичко каквото пожелаете?
 
- Полицията извърши едно беззаконие, като влезе в един частен дом и взе една картина, върху която няма никакво право. Това е беззаконие на грешния човек.
 
- Слушайте, докато вие българите (като че ли той не е българин б.р.) не се покаете, ще бъдете унищожени. Ако не бях аз да предотвратя, България отдавна би загинала(!?) Аз съм идеалния човек, на картината е изобразен само идеалния човек, който си е показал двете ръце, че са чисти. Сегашният човек е един отпадък от първообразния човек, който е божие подобие.
Петоъгьлника изобразява пътя на идеалния човек - любов, мъдрост, истина, правда и доброта.
Вратата - през нея трябва да мине идеалният човек. Тоягата - закона на правдата. Ножа - словото, разумното у човека. Чашата - страданията, книгата - съвестта, съзнанието у човека.
Кандилото - божествения живот (любовта), която трябва да блика у човека. Дървото - истинската храна на човека. Окото - Бог, който всичко вижда. Крилатото колело върху земята е крилатата душа на човека. Това е една обикновена картина, както всяка друга.
След тия обяснения, нашият сътрудник е задал и следния въпрос на Дънова:
 
- Защо вашия пръв последовател Лулчев е недоволен от присъдата на двете Тимеви и е поискал да се апелира делото, за да получи и „лихвите" върху откраднатите скъпоценности на Гела.
 
- „Лулчев е като вас, българин, роден от грешни родители. Той е само позлатен, но не златен. Не ме интересуват неговите работи. Гела била самотна. Та всички, които не са с мене, са самотни."
- Кажете нещо и за мене - моето бъдеще? - го запитва нашият сътрудник.
 
- Как е вашето име?
 
- Рашо.
 
- Много добре. Вие сте щастливец, защото имате в името си буквата „Ш"(?!)
----------------------------------------
[1] В статията личи грубата перрефраза на думите на Учителя, ако въобще е имало реална среща.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...