Jump to content
Ани

17. КАК БЪЛГАРИТЕ ПОСРЕЩНАХА ПЕНТОГРАМАТА?

Recommended Posts

17. КАК БЪЛГАРИТЕ ПОСРЕЩНАХА ПЕНТОГРАМАТА?

  1. Официалните власти направиха обиск, взеха цветната Пентограма от Горницата в гр. Търново, свалиха я, намотаха я на руло и години тя стоеше в Дирекцията на полицията.
  2. Духовенството и църквата водиха злостна кампания срещу Пентогра- мата, упреквайки, че г-н Дънов си направил икона и сам се е изрисувал.
  3. На цветната Пентограма художникът Ф.Шламбора бе изрисувал вместо портрета на Христа, който е в черно-бялата пентограма, образа на Учителя Дънов. (Виж Изгревът, том IX, стр. 452-453).
  4. Пентограмата бе заснета и поместена в българските вестници със злостни клевети срещу нея. Това продължи десетилетия наред.
  5. Предоставяме една изрезка от в-к София за доказателство на твърдението ни: „Разговор с Учителя Дънов".

Вестник „София" бр. 150

РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ [1]

За иконата и за идеалния човек. За Лулчев и за присъдата на Тимеви. - „Вие българите"

От няколко деня отново се заговори за „учителя" Дънов и неговата секта. Даже се клишира и една икона на самия Дънов. Редакцията на в. „София" изпрати вчера един от своите сътрудници, който има щастието да говори с „учителя", защото наистина достъпа до него не е тъй лесен.
Първият въпрос, който е задал нашият сътрудник, е бил:
- Кажете нещо по иконата господин Дънов? Вярно ли е, че вие сте светец и че можете да сторите всичко каквото пожелаете?
 
- Полицията извърши едно беззаконие, като влезе в един частен дом и взе една картина, върху която няма никакво право. Това е беззаконие на грешния човек.
 
- Слушайте, докато вие българите (като че ли той не е българин б.р.) не се покаете, ще бъдете унищожени. Ако не бях аз да предотвратя, България отдавна би загинала(!?) Аз съм идеалния човек, на картината е изобразен само идеалния човек, който си е показал двете ръце, че са чисти. Сегашният човек е един отпадък от първообразния човек, който е божие подобие.
Петоъгьлника изобразява пътя на идеалния човек - любов, мъдрост, истина, правда и доброта.
Вратата - през нея трябва да мине идеалният човек. Тоягата - закона на правдата. Ножа - словото, разумното у човека. Чашата - страданията, книгата - съвестта, съзнанието у човека.
Кандилото - божествения живот (любовта), която трябва да блика у човека. Дървото - истинската храна на човека. Окото - Бог, който всичко вижда. Крилатото колело върху земята е крилатата душа на човека. Това е една обикновена картина, както всяка друга.
След тия обяснения, нашият сътрудник е задал и следния въпрос на Дънова:
 
- Защо вашия пръв последовател Лулчев е недоволен от присъдата на двете Тимеви и е поискал да се апелира делото, за да получи и „лихвите" върху откраднатите скъпоценности на Гела.
 
- „Лулчев е като вас, българин, роден от грешни родители. Той е само позлатен, но не златен. Не ме интересуват неговите работи. Гела била самотна. Та всички, които не са с мене, са самотни."
- Кажете нещо и за мене - моето бъдеще? - го запитва нашият сътрудник.
 
- Как е вашето име?
 
- Рашо.
 
- Много добре. Вие сте щастливец, защото имате в името си буквата „Ш"-
 
(?!)
----------------------------------------
[1] В статията личи грубата перрефраза на думите на Учителя, ако въобще е имало реална среща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×