Jump to content

І.03.22. ПРОРОЧЕСТВОТО ДЕЙСТВУВА


Recommended Posts

22. ПРОРОЧЕСТВОТО ДЕЙСТВУВА

Пророческата буквеница се разнася от всички апостоли при подготовката на Априлското въстание през 1876 година. И учени, и прости са били изумени от пророческото съчетание на буквите за 1876 година.

Тази кабалистична формула, това „страшно мене, текел, фарес" на отоманската империя според писателя Иван Вазов се е движело победоносно в навечерието на Априлското въстание в умовете на българите. „Турция ке падне" - това е бялата магия, която е организирала българите за въстанието. В романа „Под игото", глава XIV, за Бяла черква е описано подробно въздействието на магията.

Захарий Стоянов в „Записки по българските въстания" споменава за това пророчество: „Аз предполагам, обаче, че авторът на „Турция ке падне" не е само едно лице, но целият български народ, на който божественото огнено въодушевление по това време откри едновременно това съвпадение. Секи, знающи да чете и пише съзаклятник е писал това изречение по онова време със собствената си ръка, за да се увери по-добре, по-нагледно в неговата истинност."

За доказателство трябва да споменем, че от 12 до 16 април 1876 г. заседава в местността Оборище първото българско Велико народно събрание и насрочва датата за въстанието на 1 май 1876 година.

А в Копривщица се изработва знаме от Танчо Шабанов и цялата формула била избродирана върху знамето, а до нея в цял ръст бил изрисуван лъв. Това знаме, след погрома е било закарано от турските власти в Цариград за доказателство на съзаклятниците. Същата формула с нажежено желязо е вдълбявана на дъбовите черешови топове.

Най-силно формулата е действувала на българските свещеници и учители, които по това време са били грамотни и които са движели вътрешната съпротива на българите срещу османското робство и гръцкото иго, упражнявано чрез православната византийска църква.

Извезаното знаме е вдигнато първо в Копривщица, след като било написано „Кървавото писмо" на 20 април 1876 г. от Тодор Каблешков и изпратено в Панагюрище на Панайот Волов и Георги Бенковски, след което се вдига Априлското въстание.

След пленяването на знамето, то е изпратено в Цариград, където е показвано пред чужди дипломати като веществено доказателство за организирания бунт. Но никой от дипломатите не е разбирал от формулата. След потушаването на Априлското въстание от 11 -22 декември 1876 г. е свикана в Цариград конференция с представители на Великите сили - Англия, Русия,

Германия, Австро-Унгария, Франция, Италия, Османската империя. Тук бива изработен проект, според който се предвижда създаването на автономна българска област в границите на създадената вече Българска екзархия чрез ферман на султана още в 1870 г. Трябва да се състои от две части: Източна, със столица Търново, и Западна - със столица София. Но Високата Порта отказва и отхвърля плана. На практика това означавало, че се избира войната. След провалянето на Цариградската конференция на 19 март 1877 г. в Лондон бил подписан протокол от Великите сили, според който Турция се задължава да направи реформи, съгласно решенията на Цариградската конференция. Османското правителство отказало. Това дало повод за избухването на Руско-турската война през 1877-1878 г., с която се освобождава България.

Ето така се сбъдват думите и числата на пророческата буквеница „Турция ке падне".

А на Самарското знаме, на червената му лента, е отбелязана годината 1876 г., която година е еднаква с пророческата буквеница от формулата „Турция ке падне".

А защо е изрисуван лъв до буквеницата на знамето в Копривщица ще се спрем тогава, когато ще разгледаме Откровението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...