Jump to content

Recommended Posts

ГНЯВ

Записки от беседите на Учителя

Човек, който не може да задържи злото в себе си, той е безсилен, слабохарактерен. Дошъл гневът, иска да се прояви. Спрете го, хванете го за юздите като кон и му кажете: "Не, аз съм човекът, който заповядвам и в дадения случай ще видя какво мога да направя с теб."
Когато се гневи, сърди или обижда, човек трябва да знае, че се намира пред Божието лице и Бог всичко вижда.
Някой път се разгневите, искате да изявите своя гняв навън, да направите нещо. Не, не бързайте, запитайте Господа да се проявите или не. Вие без да питате се проявявате и не искате да знаете нищо повече. Ако всички спазвахте това правило - за всяка работа да се допитвате до Господа в себе си, то нямаше да правите погрешка!
Гневливият губи част от енергията си, която мъчно се доставя. Разумният човек пази енергията си, не я изразходва безразборно. Гневливият по-бързо се състарява.
При едно раздразнено състояние 5 милиона клетки стават жертва. Тези клетки, докато отново се възстановят, ще минат 5-6 месеца. Така се изтощава много организмът.
Щом се разгневиш, ще работиш. Обаче, животът не се заключава в гневене. Само 1/50 част от времето е определено за гнева. Ако вложиш повече от 1/50 гняв в живота си, ти нарушаваш неговата хармония.
Има невидими същества, в чийто интерес е да възбуждат енергиите в човека, за да черпят от него. Като се гневи, те използват тази енергия в него и го обезсилват. Аз наблюдавам как пристигат тия същества. Те идат групово, сядат около човека и започват да му внушават отрицателни мисли, докато го настроят. Щом постигнат целта си, те се отдалечават и наблюдават какво ще прави той.
Мястото на сприхавостта е в скулите. Щом се разгневиш, намокри една гъбичка с вода, накваси скулите си 3-4 пъти. Гневът ще мине.
За да се справиш с гнева и неразположението си, оглеждай се в огледало. Щом се разгневиш, погледни се в огледалото да видиш какъв си. Като се огледаш, или ще се възмутиш от себе си, или ще се засмееш.
Ако си нервен, сприхав, нетърпелив, попипни си леко върха на носа.
Разгневиш се и свиваш пръстите си. Отвори пръстите си и гневът ще мине.
Ако почнете да се гневите за нещо, веднага си вземете няколко ореха или бадеми, счукайте ги и ги изяжте.
Разгневиш ли се, веднага започни нещо да работиш.
Гневът, меланхолията, неразположението - това е все излишна енергия, която може да се трансформира като покопаем малко из градината
Когато ви дойде наум една лоша мисъл или искате да си отмъщавате някъде, а не можете, колебаете се, идете и покопайте в някоя градина; или изкопайте една дупка и там, в дупката, кажете лошата мисъл или дума и я заровете. Носите ли тази мисъл в себе си, ще се пръснете от напрежение.
Ако детето ви е нервно, накарайте го да полива цветя.
Гневът е вътрешен пожар в човека. Как се справяш с пожара? Взимаш вода и гасиш. По същия начин ще се справиш с гнева си. Ще изпиеш една чаша вода на глътки. Направи опит, да видиш как се гаси огънят на гнева. Ако си неразположен, че някой те е обидил, пий една чаша вода и неразположението ти ще мине. Ако не направиш това, с години ще гориш от огъня на обидата. Цярът на обидата е една чаша вода. Правете опити и като се уверите в добрия резултат, тогава споделяйте с другите. Всяка теория да се опита и приложи.
Вие сте силно радразнен, възбуден, обиден от нещо, но ако можете в дадения момент да се въздържите, вие не можете да си представите каква полза ще извлечете след време от това въздържание. Ако умеете да се въздържате и да отстъпвате, от най-големия си враг ще си създадете най- големия приятел.
Белите петна по ноктите показват, че предстои буря, срещу която трябва да се вземат известни мерки. Те говорят за голямо напрежение на нервната система; явяват се и при големи душевни сътресения.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...