Jump to content

МАТЕРИАЛНО БЛАГОПОЛУЧИЕ


Recommended Posts

МАТЕРИАЛНО БЛАГОПОЛУЧИЕ

Когато се говори за икономическия въпрос на един народ, вие трябва да имате предвид отношенията на този народ към Разумните същества. Ако тия отношения не са правилни, даденият народ е лишен от кредит и доверие. Когато един народ се намери в такова положение, той се обръща към големите народи да прави заеми, но икономическият въпрос пак не се разрешава.
Разумни разбирания се искат от всички народи! Ние не сме за фанатичните религиозни вярвания на хората. Ние сме за онези правилни разбирания, за съзнателната връзка между народите и разумния свят. Докато народите не съзнаят, че техният кредит, тяхното благоденствие и плодородие се определят от разумния свят, положението им никога няма да се подобри. Всеки народ има велико предназначение! Доколкото изпълнява своето предназначение, дотолкова той се ползва от кредита, определен за него. Същият закон се отнася и до човека: изпълнява ли Волята Божия, проводник ли е на Неговите мисли и чувства, човек всякога се ползва от Божието благословение.
Има ред мъчнотии в света, които икономически ограничават хората. Хората сами създават ограниченията си. Със своя непорядъчен живот един народ може така да разпръсне влагата от въздуха, че да създаде голяма суша, от която с години всички да страдат. Добрият и лошият живот имат отношения към хората. Следователно, ако хората са добри, ще има отлично налягане, ще има разширение на влагата и вътрешно напрежение на топлината. А за плодородието е необходимо тъкмо това - топлина, напрежение на въздуха, разширение на влагата и съответно налягане. От тези съчетания зависи благополучието или плодородието на дадена страна.
И тогава някой пита: Защо трябва да бъдем добри? - За да не гладуваме! - Защо не трябва да бъдем лоши? - За да не си създадем нещастия.
Днес хората пръскат лозите със син камък. Защо? - Защото са лоши. Но за да не се пръска гроздето, както аз казвам, хората трябва да станат добри. С вашата добра мисъл вие ще отстраните всички ония паразити, които нападат дървото.
Всички съвременни земеделци посяват повече, отколкото трябва. Земята трябва от време на време да си почива. Всякога не е нужно една и съща площ да се засява. Не мислете, че е безконечно нейното използване. И тя трябва да си почива. Земята с милиони години е събирала това богатство, с което ние днес се ползваме. Не мислете, че вие може да постъпвате с нея безразборно. Тъй, както хората се развиват и вървят, един ден тези ресурси ще изчезнат. Ако няма отде да дохождат нови притоци, нови средства, сегашните ще изчезнат. Тъй, както сега се развива индустрията, един лен всичко ще се изхарчи и нищо няма да остане. Какво ще правите тогава? И вашето тяло съдържа в себе си известни сили, известни богатства, спрямо които вие не трябва да бъдете разточителни.
Следователно, доброто е един метод, не фиктивен. Доброто е метод само за материалния свят. Ти не можеш да постигнеш каквото и да е, каквато и да е реалност, ако не си добър.
Всички хора, семейства, общества и народи, които са умни, добри и силни, ще имат Божието благословение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...