Jump to content

IV. 19 август, неделя


Recommended Posts

19 август, неделя

В 4 часа се събрахме в салона, а в 4 и 40 минути се качихме в стаичката над салона, в която стая стоеше още масата със съсъдите върху нея. Г-н Дънов определи местата ни около масата, както е означено по-долу.

image.jpeg 

Наредени така помолихме се с „Господнята молитва", с „Добрата молитва". Г-н Дънов прочете от Матей 20, 20 cm.; Йоана 12, 5 cm. и псалом 21, 3, след което всеки един от нас изказа тихо своята молитва, както що ни бе поръчано. А подир това тихо в себе си, поотделно, по диктовка на г-н Дънов, се молихме: за Веригата, за тези, които съдействуват за идването на Царството Божие, за България, за народа, за духовенството, за учителите, за учениците, които посещават училищата, за всички държавни служители, да ги вразуми Господ, за всички земеделци; за всички майки и бащи, за млади и стари, за цялото славянство, за всички други народи. След това всички онези, които са избрали Добродетелта, обърнаха се към стола на Добродетелта, онези, които са избрали Мъдростта, обърнаха се към стола на Мъдростта (Истината), а тези, които са избрали Любовта, се обърнаха към средния стол - на Любовта.

- „Да се не устрашава вашето сърце през тази година." Така казва Господ, да имате дързост и Той ще ви благослови, ще имате всичкото Му съдействие, вашата вяра така ще расте. „Великото ваше страдание ще преобърна на радост и веселие; да бъдете верни на това, което сега ви се дава; и ако се окажете верни на малкото, ще приемете и многото. Да просветнат така вашите дела, щото като ги видят човеците, да прославят Отца вашего, Който е на небеса. Да се не смущавате, да се не тревожите за нищо, защото от началото Той е изготвил всичко за вас и никога не трябва да забравяте своето призвание, за което сте пратени на Земята.

Подир тези думи Господни се поклонихме 3 пъти и слязохме долу в салона, гдето В 6 ч. сутринта се сложи закуска, подир която г-н Дънов ни продиктува:

ХВАЛА

Господи, Боже наш. Душата ни има тихо упование на Тебе. Открил си ни пътя Си и виждаме Твоята благост; изявил си ни милостта Си и виждаме дълготърпението Ти; показал си ни любовта Си и виждаме Твоята добрина; посочил си ни истината и виждаме Твоята светост; изявил си ни Името Си и виждаме Твоята правда. Научил си ни на всяка мъдрост и знание и виждаме Твоите велики дела; обърнал си сърцата ни и виждаме Твоето присъствие навсъде; просветил си ума ни и виждаме Твоите творения, че всички са добри; опасал си ни в силата Си и гледаме Твоето могъщество.

И след всичките добрини и благости, които си излял отгоре ни според Твоята вътрешна пълнота, нашето желание е винаги да гледаме Твоето лице и да се радваме и веселим в Твоята любов. Ние Ти благодарим за Твоята милост, с която си ни заобиколил; нашата душа се радва, че милостта Ти ни следва. Ти всякога ни слушаш и си готов винаги да ни крепиш и да ни даваш помощ, когато сме в нужда.

Благий Господи, велики Отче на небето! Избавяй ни от ухищренията на лукаваго. Ето, Ти си говорил и ние вярваме, че Ти ще ни утвърдиш във веки да Те славим.

Господи, Ти, Който си неизменен, закрепи нашите слаби братя и сестри, за да пребъдваме всички в Теб и Ти да пребъдеш у нас, за да сме едно, както Ти и Отец, и да Те прославим с плодовете на живота си пред человеците.

Благий Боже, Който си ни дал живот и здраве, Който ни насищаш с хляб и вода и ни задоволяваш с хилядите Си благословения всеки ден! Твоето слънце изгрява всяка заран като младоженец и тича в пътя си, който си му начертал. То ни донася и разпръска Твоите благословения повседневно, в Твоето име оживотворява всичката земя, задига и донася облаците, напоява земята с дъжд и влага и изважда всеки стрък изпод земята, украсява полските цветя с всичката им хубост, която им си дал отначало, развеселява всички живи същества и человека, когото си направил според подобието Си. Вдъхва в неговите жили вяра и надежда, да се труди и работи, като му казва, че Ти ще благословиш труда му. Велики са Твоите наредби! Всички ние, Твои чада, днес идем да Ти поднесем своята благодарност. Облякъл си ни в дрехите на живота и колко са тия облекла, в които си ни обгърнал. Благословений Господи от всичките векове, приеми нашата благодарност, която Ти поднасяме от душа. Амин.

Обясни ни се от г-н Дънов, че тази „Хвала" всеки от нас ще прочита след всеки петък, определен за абсолютен пост, т. е. само веднъж В месеца. Раздадоха ни се пликовете със съобщенията, след което си разпределихме по малко от виното и зехтина, които предстояваха пред Господа.

В 9 и половина наново се събрахме около масата в салона и г-н Дънов ни попита:

- В този момент какви са вашите мисли?

Някои от присъствуващите казаха какво са мислили в момента. Понеже беше съставен списък на политическите лица в България, на хора, които политиканствуват и се занимават с политика, г-н Дънов попита:

- Какво мислите за тия хора в списъка?

Някои от нас изказаха някои свои мнения, а след това той ни покани всеки от нас да посочи по една страница от Библията, както и по един стих от страницата. Най-напред бе поканен Т. Бъчваров, който посочи Исаия 69;5. После Д. Голов избра Захария 14;7. Пеньо Киров - Битие 18;13. Анастасия Желязкова -4 книга за Царете 23; 18. Мария Казакова - Иоил 2;7. Елена Иларионова - Изход 9;3. Илия Стойчев - 21 гл. от Битие; 3 стих. Мих. Георгиев - 4 Царе 8;3. Ат. Бойнов - 4 Царе 17; 17, К. Иларионов - 2 Коринтяном 13;9. П. Гумнеров - Лука 6;7. Г. Гумнерова -Деяния 4;7. Тодор Стоянов (Стоименов) - Йоана 21;23.

След прочитането на избрания от Т. Бъчваров стих, г-н Дънов каза:

- Да, Бог знае безумието на всички тия хора. (Думата е за означените в списъка политически лица.)

След прочитането на стиха от Желязкова каза следното: - Има все надежда.

След М. Георгиев: - Седем години ще има страдание и към 1914 година ще се върна(е) в България.

След Т. Стоянов: - Значи на вас се каза да вървите, без да гледате другите.

Г-н Дънов избра и прочете от Лука 24;4 и каза:

- На Македония ще бъде дадена една малка свобода - това е казано преди три-четири години, - на която ще се радва. До 1914 година все ще има преговори, интриги, разпри помежду европейските народи. Тези неща са в реда си и ако ги знаете всички, ще ви спъват. Че е взето решение в съвета, е вярно. Свободата на Македония ще дойде пак от европейските народи - Англия, Франция и Русия ще й дадат свободата. Русия, щом се освободи от вътрешните си разпри и от Крайния изток, ще започне да борави с политиката си на Близкия изток.

Ако слушате Небето, ще ви употребят като посланици, ще работят чрез вас. Урожаят ще зависи от разположението на народа. Гладът в България може да се отмени, а може и да се ускори. През тази година мнозина ще поумнеят, защото една Верига всякога може да предизвика глад в една страна, а да се предизвика глад е много лесно нещо, също и плодородие да се предизвика е лесно. Илия се помоли и нямаше дъжд 3 години. Пак се помоли за дъжд и дойде дъжд. Илия беше човек на Правдата, а Елисей искаше и Правдата, и Любовта и затова го виждаме, че беше благ.

Сега вече приближаваме към свършека. Приятелите ни скоро ще си отпътуват - 10 часа и 40 минути сутринта.

Поздравлява ви д-р Миркович от горе и казва: „Бих желал да съм с вас; човек все ще разбере своето предназначение, но късно малко. По-малко лутане, повечко работа. Благодарим ви за добрите чувства, които храните към мене."

Приятелите си отидоха. При заминаването си приятелите ни казват: „Да пребъде благословението Ми през цялата година към вас."

Всички съсъди, които предстояваха пред Господа, се снеха долу в салона по следния ред: Мих. Георгиев донесе голямата чаша; Илия Стойчев - табличката; светилника - Иларионов; тритях стола - Голов, Бъчваров и П. Киров; чаршафа - Гина Гумнерова, Мария Казакова и Елена Иларионова, а всичките малки чашки от горе снеха Петко, Гина, Желязкова, Бойнов и Иларионова.

Най-nogup г-н Дънов каза:

- Поздравявам ви със събора и благополучно да си отидете по домовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...