Jump to content

21. НА БРАТСКА СРЕЩА НА ВРЪХ „ЮМРУКЧАЛ"


Recommended Posts

21. НА БРАТСКА СРЕЩА НА ВРЪХ „ЮМРУКЧАЛ"

 

През лятото на 1924 година събор не се състоя и по инициатива на бра­тята от Габрово - Георги Николов и др. бе организирана една голяма екскур­зия за десет дни из Стара планина.

 

От Арбанаси отидохме в Габрово аз и брат ми Марин, сестра Гена Папазова от с. Дебелец и Стоянка Илиева - Учителка в с. Стражица. Имахме братя и сестри от Търново, Русе, Свищов, Севлиево и др.

 

Първата вечер от Габрово отидохме на Габровския манастир, дето пренощувахме на тъй наречената „Папратлива поляна". Спахме в папрата. Времето бе топло и не усетихме студ. На следния ден към 9 часа сутринта посрещнахме групата от Старата Загора, Казанлък и околните села и потег­лихме по билото на Балкана. Тогава нямаше построени хижи и дето замръквахме, там запалвахме буен огън и пренощувахме. На следния ден -пак на път. Аз носех две раници - моята и тази на брат Иларионов върху моята, а върху двете раници 20 хляба в един чувал, провиснал от двете стра­ни върху раниците. И понеже ръцете ми бяха свободни, от време на време из­важдах цигулката и свирех „Братство, единство" и др. Тогава бяхме всички млади и не чувствувахме умора.

 

Най-напред решиха да се консумира общия хляб от чувала, който но­сех аз, за да ме разтоварят. След като свърши всичкия хляб, започнаха сест­рите да варят ориз в чайници и на обяд всеки си получаваше порцията ориз вместо хляб.

 

На седмия ден вечерта пренощувахме в подножието на Юмрукчал, при изворите на Тъжа (Тунджа). Там към групата се присъединиха и приятелите от Севлиево с бр. Петър Пампоров и групата порасна общо на 32 души.

 

От полунощ тръгнахме към върха, дето стигнахме малко преди изгрев слънце. Там наблюдавахме един величествен изгрев, какъвто може да се ви­ди само на един висок връх, какъвто е Юмрукчал. След това играхме гимнас­тически упражнения. След обяд старозагорци и казанлъчани се спуснаха на юг през Калофер, а ние към с. Острец, дето пренощувахме в току-що прибра­но сухо, миризливо сено.

 

Бих желал да опиша тази екскурзия по-поетично, но виждам, че не ми се удава. А това бе екскурзия, която всички, които участваха ще помнят през целия си живот. Незабравими ще останат обедите, вечерите около огньовете. Песни! Възторзи! Радост! Планината се оказа много гостоприемна. Десет слънчеви денонощия, прекарани в планината струват повече от цяла година, прекарана в долината.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...