Jump to content

34. НА СРЕЩА С УЧИТЕЛЯ ЗА ЕДНА МИНУТА


Recommended Posts

34. НА СРЕЩА С УЧИТЕЛЯ ЗА ЕДНА МИНУТА

 

За да не се превърне описанието ми в роман на моя личен живот, много подробности пропущам, за да дам предимство само на онези моменти, свър­зани с Учителя, с идеите на Бялото Братство.

 

Ползувах домашен отпуск и на път за Арбанаси се отбих в София да се видя с Учителя. Пред входа на приемната на Учителя се бяха събрали някол­ко братя. Чакаха ред да се срещнат с Учителя. Аз ги помолих да ми отстъпят, да ги прередя и вляза преди тях, като им казах, че никак няма да се бавя. „Искам само да се обадя на Учителя и да се сбогувам. Едва ли ще се бавя по­вече от 1-2 минути." Всички братя с удоволствие се съгласиха да ми отстъпят, толкова повече, че няма да отнема много от времето им.

 

Вратата се отвори. Посетителят излезе и аз влязох. Учителят ме пос­рещна много весело. Покани ме да седна и започна да ме разпитва за живо­та ми в планината, за работата и пр. Аз му казах, че съм дошъл само да му се обадя. Обещал съм на братята, които чакат отвън, да не се бавя при него повече от една-две минути." „Нека почакат!", каза Учителят. Разговорът продължи. Минаха 20-30 минути, аз не съм спокоен. Все за приятелите отвън мисля - ще си помислят, че ги излъгах. А Учителят продължаха да ми говори. Минаха 40-50 минути. По едно време Учителят рече: „Аз се снабдих с една много хубава цигулка. Искам и ти да я опиташ! Тя е в стаята ми (в горница­та). Хайде да отидем!"

 

Излязохме с Учителя. Минахме покрай учудените братя и по стълбище­то се изкачихме в стаята на Учителя. Той извади цигулката от една прекрас­на кутия и ми я подаде. Посвирих малко. След това той свири някакви непоз­нати за мен мистични мотиви.

 

Това бе за мен особено благоволение - истинско щастие - да ме покани Учителят в стаята си и да ми даде цигулката си да свиря и той да ми свири! Велик, неповторим момент!

 

Благодарих на Учителя, сбогувах се и излязох. Казах на братята, че ос­таването ми при Учителя повече от един час стана не по моя вина, че той ме задържа. Те разбраха това и не ме обвиниха. Със следващия влак отпътувах за Арбанаси.

 

В Горска индустрия работих четири години и два-месеца от юли 1929 година до септември 1933 година.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...