Jump to content

IV. Първо събрание, 11 август 1906 г.


Recommended Posts

Първо събрание, 11 август 1906 г.

Учителят прочете 7глава от Евангелието на Матея, начиная от 7-и стих: „Просете и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори."

След прочитането Учителят се вдъхнови от Духа Господен и ни попита:

- Разбирате ли думите на прочетеното? За да получим нещо - продължи Той - трябва да турим в действие ума, сърцето и волята си... Религията има за цел да ни научи как да живеем. Знанието и Мъдростта се добиват последователно, чрез усилени умствени занятия. Съзнателният живот произлиза от бялата светлина. Тя е Божествена. Това е първата сфера. Бялата краска съответствува на седемте краски.

Человек има петлица: четири человечески и едно Божествено. Человеческите лица са в краката и ръцете, а Божественото лице е в главата.

Гневът, страхът и страстта са прояви на человеческото естество. Те трябва да се облагородят, като се превърне гневът в деятелност; страхът - в благоразумие; страстта - във воля. Мъдростта се добива от ред погрешки.

Лъчистата материя, която изтича от човешкото тяло, изтича най-много от ръцете и нозете ни. Тая лъчиста материя на спиритически език се нарича флуиди. Тя е енергия, която ние можем да затворим в себе си при известни случаи, като прекръстосаме краката и ръцете си. Ако се преуморяваме умствено или телесно, ние губим много от тая енергия и тогава чувствуваме упадък на силите си. Тая лъчиста материя образува около главата ни тъй наречения ореол, виден от ясновидците. Ореолът на человека бива такъв, какъвто е характерът му. Злъчният человек има зелен ореол; кръвожадният - червен; мъдрият - син, и пр. Ореолът на светиите е лъчезарно, светло жълто.

В ума и сърцето има по два центъра: положителен и отрицателен. Между ума и сърцето винаги трябва да има хармония.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...