Jump to content

IV. Трето събрание, 14 август 1906 г.


Recommended Posts

Трето събрание, 14 август 1906 г.

Прочете се от Даниила гл. 10, стих 13 go края.

Прочете се от Йоана 11 глава, стих 5-16.

На това събрание присъствува духът на д-р Миркович, за когото има поставен стол около масата. Присъствуваха тримата невидими приятели -покровители частно на българския народ и изобщо на славянството. Тия трима приятели носят името Все. За тия велики небесни посетители бяха наредени три стола пред иконите в стаята, където ставаха събранията ни. При влизането ни в стаята всеки от нас се покланяше пред тях и тогаз сядаше на стола си поред.

„Все" значи Емануил - т.е. Господ с нас и между нас, Който ни учи.92 Той е Великият Учител и Спасител. А Михаил е военачалникът, Гавраил - вестителят. Вероятно тия са тримата ангели, които се явиха на Авраама при мамврийския дъб и му обещаха бъдещото величие на народа, който щеше да произлезе от него, бездетния, защото у Бога нищо няма да е невъзможно.

Прочете се Псалом 41, cm. 3; Изход гл. 7, стих 16; Деяния гл. 18, гл. 22, cm. 14 и 15.

Духът на д-р Миркович говори чрез Учителя П. К. Дънов. Духът на Миркович поздрави всички и изказа съжаление, че не работил както би трябвало да работи, когато бил между нас на Земята: „Долу минувах за умен и мъдър, а тука съм като малко дете." Той каза, че в астралния мир духовете работят и почиват. Тяхната работа била да преработват грубата материя и образуват видимия мир, в който ние живеем. Приживе Миркович се обещал да се яви след смъртта си на приятелката си г-жа А. д-р Желязкова. Запитан от нея, духът каза, че изпълнил обещанието си на 13. VIII. в неделя: „Аз дойдох у Вас и Вие ми подадохте цвете" - каза духът. И действително, в неделя, когато всички бяхме възлезли на горния етаж у г-жа А. Желязкова, дойде на гости д-р Рашев, тя му подала едно букетче цвете. Това никой от нас не видя. Изглежда, че д-р Миркович се въплътил у д-р Рашев и по тоя начин изпълнил обещанието си. Духът на Миркович на всекиго от нас каза по нещо. а на Михалаки Георгиев завърши със следното: ..На мъдрия ум не давай, на силния мост не ставай, за хляб се не продавай."

Някои от нас запитаха духа на доктора дали се е явявал чрез медиумите в Сливен и Търново. По повод на тоя въпрос стана спречкване между присъствуващите. Понеже един от нас не ми даде да се изкажа, аз се обадих и казах, че думата има не той, а Учителят П. К. Дънов, Който мълчеше. Лицето на г-н Дънов взе друг израз. Той избухна и каза:

- Тук няма думата Дънов, а Аз, Господ, Който се проявявам чрез Неговата Душа. Вие забравяте, че мястото, в което се намирате, е свято. Засрамете се.

Всички замръзнахме на местата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...