Jump to content

39. ПОДУТИЯТ КРАК И АРЕСТА


Recommended Posts

39. ПОДУТИЯТ КРАК И АРЕСТА

През 1939 година ръководих голям курс в Казанлък. Повече от 50 души младежи и девойки го посещаваха. Така се случи, че към началото на есента имаше топли и пълнолунни вечери. Курсистите решили да използват тия ху­бави лунни нощи и се събрали в боровата гора на „Тюлбето", дето прекарали много весело и приятно.

Един ден те поканиха и мен да отида да им посвиря с цигулката и кавала, та да бъде още по-весело. Отидох, наистина прекарахме една весела, приятна вечер! Всички решиха след три дни пак да се съберем.

В определения ден, обаче, с мен се случи нещо неочаквано. Ставам сутринта и констатирам, че десния ми крак в стъпалото е силно подут. (Също както през 1926 година, когато исках да отида с Учителя на-Мусала и Учителят не ми разреши, благодарение на което на следния ден можах да освободя конете.)

Обух единия крак, а на десния надянах един галош и го превързах с парче плат, както Учителят ми направи някога. Тръгнах накуцвайки към пощата, дето имах някаква работа. Докато отидох до пощата, на няколко места ме срещаха младежи и ми напомняха за вечерта - да не би да забравя: „Господин Камбуров, довечера с цигулката, кавала!" Отговорих им, че можеби няма да мога да отида, понеже ме заболя крака. Не отидох. На следния ден научихме новината. През нощта, тъкмо се веселили младите, един кордон от 20-30 полицаи ги ограждат, обискират ги и арестуват всички. Откарват ги в околийското управление, дето прекарали до сутринта в смут и страх. Разбира се, след разпита всички били освободени. Било донесено, че на „Тюмбето" ставали нелегални комунистически събрания.

Господ ме освободи с крака, с галоша, който още същата вечер оздравя.

Както казах по-горе през 1940-1941 г. цели две години пътувах и откри­вах курсове по есперанто, за което се бях снабдил със специално разреши­телно от Министерството на просветата. Това разрешително ми даваше въз­можност да се легитимирам и да получавам разрешение.от местните поли­цейски власти, които тогава бяха нащрек поради засилващата се дейност на Комунистическата партия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...