Jump to content

IV. 13 август 1908 г., 10 часа преди обяд


Recommended Posts

13 август 1908 г., 10 часа преди обяд

Г-н Дънов ни каза един по един да съсредоточим ума си на някои места по главата и тялото си. Подир тайна молитва всякой в себе си. Учителят прочете от Матея 18 глава. 20 стих: „Защото гдето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях." И между другото каза:

- С този стих ний ще свържем миналите два стиха за наемника (Йоан 8 гл. 7 cm.; 10 гл. 12 cm.) и двестата динара хляб (Йоан 6:7).

Забележете, че Христос не казва: „Где е събран един", защото едното не може да се събере. Единицата е извор и тя представлява Бога, Безконечния, Който твори и създава всичко. Числото 2 представлява всичките висши духове, които са излезли от Бога първоначално. 3 - това е излизането на человечеството. Затова казва Христос: „Гдето са двама или трима събрани", т.е. гдето са събрани духовете и човеците заедно, „там съм и Аз посред тях." Защото, за да се изяви Божията сила, човеците винаги трябва да се събират с духовете, т.е. ангелите, и само в това събрание Господ се проявява. Ако хората сами се събират, без духовете, то няма проявление на Бога, защото в този случай първият са духовете, вторият - человеците, а третият е Бог, т.е. Синът. В това отношение духовете представляват принципа на Бащата, а човешките души - принципа на Майката. Синът представлява Бога, Който се ограничава да живее между тях и затова Той предизвиква любовта и без Сина не може да съществува любов.

Вий не можете да приложите един духовен закон във физическия [свят], ако духовният свят не е във вас и ако не сте свързани с всички човешки души. Само тогава Господ ще оплодотвори и създаде всичко във вас. Затова и Христос казва: „Невъзможното за човека за Бога е възможно", т.е. това, което е невъзможно за човеците, ако те се съединят с Бога, Той всичко ще извърши. Всякога, когато не сте свързани с духовния живот, вий ще се усещате обременени, изтощени, ще бъдете обезсърчени, животът ви ще се вижда безсмислен, глупав и вий, като се мислите глупави, и затова никой човек няма да има добър за вас.

Да се съберем в Името Божие, то ще рече да се събираме вие Неговата сила. Името Божие е сила, а не само понятие. И който призовава Името Божие като активна сила, той всякога ще има отговор. Призоваването Името Божие като понятие, то е да имаш книжен кон, а впрегнато Името Божие като книжен кон, ще се разочаровате за последствията. Всякога, когато се призовава Името Божие, трябва да се приема, че се призовава сила.

Ако, например, дойде при вас един човек и почне да говори против другиго, то вий, за да не сте отговорни, като възприемате неговите мисли, трябва да слушате така и да възприемате така, както юрдечката възприема водата, когато я поливат върху нея.

Забележете, че Христос казва: „Двама или трима". Съберете тези числа и ще имате числото 5; и тогава излиза, че там, където са 5-тях основни принципа: Добродетелта, Правдата, Любовта, Мъдростта и Истината, там е и Господ. Затова и Христос казва: „Думите, които Аз ви казвам, не са Мои, а думи на Отца."

В деня, в който настъпи съзнанието у вас, ще възкръснете. Аз често съм забележил каква ревност се явява: някой ревнува, например, на други, че е оратор, но това е все едно като да ревнуваш на някого, че е орал нивата си, а ти не си орал своята.

Всякога, когато се обезсърчите в душата си, казвайте първом: „Господи, Ти си казал, че гдето са двама или трима, събрани в Твое Име, там си и Ти посред тях" и след това кажете молението си. Това ще бъде за вас пропуска и с нея ще си служите, когато се обезсърчите. Щом дойде някоя мисъл, която иска да ви разстрои, то изговаряйте в себе си този пропуск: „Господи, Ти си казал: Гдето са двама или трима, събрани в Мое Име, там съм Аз посред тях" и тогава Господ ще влезе във вас и ще ви научи как да работите. В такъв случай вие ще бъдете кюмюрджиите, а Господ ще бъде управителят или капитанинът на кораба. Вие ще туряте кюмюра, а Господ ще управлява кораба.

Добродетелта, Правдата и Любовта, Мъдростта и Истината са петте велики творчески сили, които се съдържат в тези числа 2 и 3. Няма сега какво да плачете, защото думите, които ви се дават: „Гдето са двама или трима, събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях", са една пропуска много важна, с която всякога ще могат да ви пускат. И тази пропуска ви се дава не за философски размишления, а за практическо приложение. Искаме да градим - нека турим основа и ще дойде време и за по-дълбока работа.

Съобщи се, че утре Вечер ще имаме Господня вечеря, за която се задължава всякой един от нас да вземе и донесе по нещо, а именно: П. Киров ще донесе хляба; Д. Голов - виното; А. Бойнов - 5 лимона и 3 кг захар; Т. Стоименов - 3 кила праскови; М. Георгиев - лешници и бадеми; Т. Бъчваров - крушите; Ил. Стойчев - гроздето; П. ГумнероВ - маслини 3 кг, Гина ГумнероВа - 3 кила сухо грозде; Елена Иларионова - 3 кг ябълки; М. Казакова - 1 кило смокини; Пеню Киров, Димитър Голов и Константин Иларионов ще купят и донесат рибата, която ще занесат на А. Желязкова да я сготви, само да се внимава рибата да бъде 12 риби - ни повече, ни по-малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...