Jump to content

IV. 14 август 1908 г., 10 часа преди обяд


Recommended Posts

14 август 1908 г., 10 часа преди обяд

- Ще ви говоря върху следующия стих, когото няма в Библията: Вяра, вяра непоколебима - това искам. Любов непрестанна - това желая. От оправдание няма нужда. На всинца ви трябва покаяние, да се родите в Моя Дух, за да пребъде Моята радост за всякога. Тия думи са пояснение на 63 стих от 6 глава на Йоана. Духът е онова, което дава живот.

Вярата е едно качество на децата, чрез тая вяра се развива техният слаб живот. Чрез нея те заставляват майките и бащите да се грижат за тях, да ги отхранят, отгледат и обличат.

Любовта е качество на бащата и майката, чрез нея те удовлетворяват всичките нужди на своите деца, тя е силата, тя е вдъхновението на техния живот.

Покаяние - това е качество на раба. Който всякога прави погрешки, трябва всякога да ги поправлява, защото, ако би бил мъдър, не би бил слуга.

Оправданието, това е качество на грешника; той всякога е заставен да се извинява за своите грехове, да търси оправдание и причини, да търси адвокати и защитници.

Рождението - това е качество на свободния, който минава от положението на ограниченията в рамките на свободата, гдето Духът влага живот в неговата душа, да работи и да се развива.

Ако се оправдавате пред Бога, то се поставяте в положението на един грешник, който няма намерението да се изправи. Да се оправдаваме пред Бога, то значи да не вярваме в Неговата Любов и да мислим, че Той не ни разбира.

Тия две качества, на оправдание и покаяние, са само един начин на грешника да възстанови любовта и вярата. Те са две показала да възстанови пътя, към който той трябва да се отправи.

Сега на вас е потребна вяра и любов към Бога и възраждание към вашия дух, за да станете наследници на небесните блага. Ако развиете вярата и любовта, ще разберете живота, ще ви се разкрият тайните на живота и пътищата на Небето. Ако се отказвате от тия ваши права, постоянно ще се скитате в областта на грешките, в областта на постоянните промени и ще търсите хиляди извинения за вашия живот.

Животът на другите човеци е едно училище за вас, един прекрасен пример, от който трябва да взимате поука. Не се възмущавайте от грешките на другите хора, те са и ваши грешки. Радвайте се в добродетелите и благата на другите хора, защото те са и ваши блага. Ако брат ти греши, не си изключен и ти от възможността да съгрешиш. Ако брат ти се подвизава в любовта и във вярата, това е възможността, че можеш и ти да се подвизаваш с него заедно, затова греховете и добродетелите поравно се разпределят. Ако брат ти греши, гледай да го поправиш, с това на себе си ще помогнеш; грешките са за глухите и паданието - за слепите. Ако той се подвизава в любовта и вярата, радвай се заедно с него, с това на себе си ще помогнеш.

Тази е вечната наредба на Този, Който е създал всичко и използува всичко за доброто. Кога Ме търсите, не Ме търсете в своите погрешки и в своето оправдание, търсете Ме с вяра, с любов и чрез възражданието на вашия дух. По този път всякога ще бъда готов да ви помагам, да ви ръководя, да ви просвещавам, да преобръщам всичко в добро и да изведа душата ви в безопасното пристанище на живота.

Каквито и блага да притежавате на Земята, тия блага са временни, те са за ваше упражнение, за ваше назидание, те са подготовка за бъдещето. Тия блага ще си останат в училището, след като си излезете, защото те са принадлежности на това училище. Но Любовта, това е благото на живота, което единствено само можете да вземете със себе си, да влезете в Царството Божие.

И ако искате да бъдете любени, трябва да се поставите в положението на дете, което има вяра, защото не можете да бъдете едновременно и баща, и майка, и деца, и слуги, и грешници - едно от тия звания може да изпълнявате в даден момент.

Ако търсите опитност и знание, вземете положението на слугата и грешника; ако искате да почувствувате любовта, вземете положението на дете, което има вяра към баща си и майка си, и тази любов ще ви се изяви. Ако искате да имате вяра, проявете любовта спрямо другите и ще придобиете вярата.

Ако тия думи оживеят във вашето сърце, то през тая година аз ще въздигна и ще възкреся вашите души, ще ви дам сила и бодрост, знание и мъдрост, да се подвизавате и работите в моето лозе. Гледайте всякой един от вас на таланта, който ви давам, да го не заровите в земята, защото който сее, жъне, който спи, гладува.

Прочее, не можете да живеете в тия две състояния - или будно, или спящо, едно от двете, защото, както лозаринът очаква плод от което е копал и връзвал, както и земледелецът очаква изобилие от онова, което е сеял и жънал, така и Небето очаква същото от вашия живот.

Който има уши да слуша, нека слуша; който има очи да гледа, нека гледа; на когото езикът е развързан, нека говори. Тази е вечната наредба на Този, Който е създал всичко и използувал всичко за добро.

Промяната на вашите желания и мисли - това са материалите, от които се гради вашето тяло. Грешките са за глухите и паданието - за слепите. Вий, прочее, не сте нито глухи, нито слепи и да правите грешки и да падате, това вам не подобава.

Да не ви безпокои прахът, който се повдига в пространството, не си напрягайте ума да отгатнете защо се повдига нагоре. Той извършва своята прекрасна служба, той е носител на небесните капки, слуга на небесните разпореждания.

Може ли да бъде вашето настроение еднакво, ако пътувате зимно и лятно време през пустиня, зелена гора или хубави прекрасни планински долини? Не може да бъде настроението ви еднакво - в пустинята ще усещате униние, в зелената гора - радост, а в подема на планинските върхове - повдигане на вашия дух; но това са само условия, при които животът се появява. В промяната на нещата е и хармонията на живота. Затова благодарете за всичко, което Бог е наредил и в което вземате участие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...