Jump to content

IV. 16 август, понеделник


Recommended Posts

16 август, понеделник

Времето е ясно навсякъде, но атмосферата е някак уморена, като че ли Слънцето прониква през мъгла, а пък не само такава че не се вижда, но не се съглеждат и облаци.

В 10 часа сутринта всички са по местата си, определени в началото. След като се помолихме гласно с „Добрата молитва", г-н Дънов ни продиктува, та си преписахме една молитва, която каза, че се казва „Молитва на Духа" и за която ни обясни, че не можем да я даваме никому.

- Тези молитви - каза той - ще четете само при голяма нужда, но никога пред хората, защото човекът, с когото ще я четете, ще съсредоточи ума си и ще ви повреди и напакости твърде чувствително. Вие трябва да се научите да не огорчавате Господа, защото ако Него огорчим, никой не може да ни помогне. Трябва да сме чисти, святи и послушни. Послушанието е първият основен закон на Небето и който се готви да стане член на Небето, трябва да бъде послушен, защото знайте, че се приближаваме до Същество, Което е безгрешно, чисто и свято.

В края на тази молитва има като че ли 4, а те са 5 букви, четвъртата и петата са една до друга. Тези букви значат (тълкуванието на тия букви не може да бъде достояние на тази протоколна книга, при все че аз го отбелязах за себе си на доуго място, гдето е самият текст на молитвата, който текст тук също пропущам. Това е заповедта.)

Всички молитви са лозинки, пропуски; и които нямат в себе си такова нещо, нямат смисъл.

Днешният ред ще бъде следният: В началото ще имаме едно Слово от Духа, после може да се дадат някои писмени работи. А следобед към 5 часа, двама по двама ще продължаваме реда на нещата. Ще имаме молитва, така щото в 5 часа трябва да бъдем всички тук.

Всички, които има да задавате някакви въпроси, ще си ги напишете на книжка, която ще оставите на масата.

Снощи някои от вас направиха една грешка. Такава грешка избягвайте. Вие излязохте оттук снощи и отидохте някои от вас на гости. Господ не е човек, когото можем да привлечем със сладки думи, а иска да Му бъдем покорни на закона. Виждате колко лесно може да се поддавате. Черните облаци, които вчера висяха, бяха символ на това. После, вчера някои от вас се карахте. Това Духът не одобрява. Подигравате се едни на други и се шегувате. Знаете ли, че това може да привлече вибрациите на целия пъкъл? И туй също Духът не одобрява.

Мъчнотията да се състои Веригата е тая, че във всяка вече съставена трябва да има чистота. Аз искам от вас всички да не ни препращате лоши мисли. Който иска да слугува на Господа, да слугува доброволно, а който мисли, че аз го викам, такъв по-добре да си седи у дома. Ако някой от вас мисли, че парите, които се събират тук, са за мене, не мисли право, защото освен по 20-30 лв., които може да взимам годишно, по случай годишната среща, другите стоят и се употребяват там, дето Духът изисква. Лично аз нямам нужда от пари, защото и така достатъчно си имам. Това е забележка на Духа, Който ви желае доброто и иска да не се оставяте на духовете, които не ви мислят доброто.

Законът е такъв, че за погрешките, които правите, на вас ако ударят по една, на мене стоварват три плесници. Желание има в някои духове да изядат всичките благословения, които тук се дават за вас, а вие да си отидете с празни ръце и с празни торби. Има дух, който всяка година е много и много крал, но тази година не искам да му дадем да краде.

Вследствие на тия стъпки и недоразумения, нашите приятели отгоре закъсняха да се явят днес, а с тях щяха да се явят и д-р Миркович и Казакова, но закъсняха. Сега ще почакаме.

Веднага г-н Дънов даде една книжка, върху която всички, а включително и той, написахме по една дума, та всичко се написаха 28 + 1 = 29 думи, които бяха следните: Господ, правда, смирение, послушание, любов, милост, послушание, смирение, помощ, милосърдие, правда, смирение, любов, слава, милост, любов, сърце, живот, светотърпение, съзнание, а г-н Дънов написа думата изпълнение. Срещу всяка дума се поставиха цифри, номер поред. Така срещу думата Господ, написана от Пеню Киров, се постави цифрата 1, срещу думата правда, написана от Т. Бъчваров, се постави цифрата 2, срещу думата смирение, написана от П. Гумнеров, се написа цифрата 3, срещу послушание се написа 4, срещу любов -5, срещу милост -6, послушание - 7, смирение -8, възвишение -9, чудо - 10, дълготърпение - 11, надежда - 12, вяра - 13, мъдрост - 14, помощ - 15, смирение - 16, милосърдие - 17, правда - 18, смирение - 19, любов -20. слава -21, милост -22, любов -23, сърце -24, живот -25, свят -26, търпение -27, съзнание -28 и срещу думата на г-н Дънов: изпълнение - 29.

По разпоредба на г-н Дънов всички горни числа от 1 до 29 се написаха поотделно на 29 книжки, от които всеки от нас взема по една, като един вид жребие. Като си взехме всеки по една книжка, върху която беше написана една от горните цифри, г-н Дънов произнесе следната реч разбрана и схваната от мене, П. Гумнеров, така:

- Върху отношението на написансто ще бъде текстът на Словото - това са духове, които работят чрез вас. Първото число е Господ, това е първото същество, което излиза от Бога, от безпределния, незнайния Бог. То е първото същество, което е създало света. В това число се е проявило и второто лице -правдата, която има съотношение към всички същества, които са влезли в света, за да се изявят. И то е числото 2, което трябва да страда, защото винаги този, който се съди между хората, не е най-обичаният Този, който раздава правдата, не може да бъде обичан, понеже всякой, който е настаняван, ще го гледа с криво око. Всичките погрешки ние ги туряме на числото 2, като се извиняваме, че майка ни ни е научила така.

В числото 2 човек трябва да се освободи от онова вътрешно заблуждение, че Бог е крив. Всеки трябва да разбира думата „правда" в истинския смисъл за себе си. Какво значи думата „правда"? Това значи мъдрост, знание, че разбираш законите и че можеш да се помириш с другите неща, че знаем нашите отношения, какво и как да ги примиряваме с другите неща и после имаме стремеж към Бога.

Числото 3 - това е изкупление. Господ се смирил, страдал и заплатил всичко. Той е третото лице на Божеството. И след като Господ се е смирил, представлява човека в животинското му естество, като например имаш вол, впрягаш го и с това казваш, че трябва да ти бъде послушен. И всички животни, ако не служат, се подлагат на наказание от човека.

Върху числото 4 аз (П. Гумнеров) не съм отбелязал нищо да се каже от г-н Дънов, но г-жа Величка Стойчева ми каза, какво в нейните бележки стояло върху числото 4, че г-н Дънов казал: - Четирите означава човека в неговото животинско развитие.

Човешко е числото 5. За да не бъде бит, човек трябва да има любов. А да любим, най-напред трябва да се стремим към Бога, а за да Го любя, значи да каже Той нашите отношения спрямо Него, като ни изпрати тук да слугуваме. Ние с радост и веселие трябва да пренесем това, което ни изпраща Господ. Трябва да имаме стремление добро към человеците и да

работим за тях, че така следва да ни се улеснява, че в думата „любов" имаме буквите „ю" и „б", които са характерни заедно с куката, която се образува в последната буква. После, да сме готови да слугуваме на ближните.

Числото 6 - то е законът на еволюцията, което показва отношението на човека спрямо животните, че ние трябва да сме милостиви спрямо всички същества. Това число е създадено от 2 по 3, в него е майката и синът, следователно числото 6 включва всички същества. Никой човек, който не е милостив, не може да има еволюция в него. Аз изхождам от това правило, че когато някой ме обиди, служи си с цифрата 6, която деля на 2, което представлява майката, на която човек не може да прави зло, то примирявам се с човека, който ме е обидил.

* какво - остар. и диал. че.

После иде числото 7, което е също като числото 6, само с прибавено послушание.

Числото 8 е смирението и когато човек иска да смири някого, дава му цифрата 2 и 4 и 8. Господ, когато дава на човека богатство, значи иска да го смири.

9-тях представлява възвишеност, всичките възвишени духове, и показва, че те са страдали, дохождали тук да работят.

Числото 10 е чудо. Хората искат винаги в света чудеса. С думата „чудо" иска да каже Господ, да извади истината и да я покаже на света. Страданието, например, е чудо, понеже не си го очаквал; всякога, когато се дава едно чудо и един урок, трябва да го разбереш и ако не сме го разбрали, значи не сме се ползували.

Числото 11 се състои от две единици и представя вечната борба в света. Това са двата бога, които воюват. Тия две числа воюват. Първият бог е дълго-търпението и той е дълготърпелив спрямо другия бог, който иска да го завладее, но понеже две единици никога не се побеждават, затова и борбата между тях е вечна.

Числото 12 е завършване на еволюцията. Тук 1-то се въплътява в 2-те, та сега Той дълготърпи пакостите, които ние правим. Не е било време, нито ще дойде такова, когато Господ да не е бил дълготърпелив.

13 - това е число на вярата, че от всички тия страдания ще бъдем освободени чрез приближаване към Бога и ще Му благодарим за тия две крилца, които ни е дал.

14-тях представлява 2 по 7. То е мъдростта, която е привела животинското царство в разумно царство. Значи, всичките животни, които са искали да придобият знание и мъдрост, тази сила, която е направило това чудо, е мъдростта. Всички сили, които работят в полето на мъдростта, си имат свой ръководител.

Числото 15 е пък законът на еволюцията, която се повтаря, понеже 5 плюс 1 е равно на 6, то е помощ.

Числото 16 е преповторение на числото 8, което е смирение.

17-те е милосърдието, защото с 8-тях, което се е образувало от 1 плюс 7, има падение и слабост.

18-те означава правдата, защото в него виждаме 1 плюс 8, равно на 9, което е най-строгото число. И когато иска Господ да направи някой човек, Той го прекарва на 3 места по 3 - равно на 9 и там се минава през такива вибрации, които пречистват всичките мъчнотии на човешката душа, затова са турили, че има 9 ангелски чинове.

Числото 19 представлява човека в неговото обществено развитие.

Числото 20 представлява любовта.

Числото 21 е съставено от 3 пъти по 7, това е числото на славата, значи човек, когато завърши своята еволюция, него го очаква слава.

Числото 22 е пак преповторение, то представлява пак животните.

Числото 23 е съставено от 2 и 3, което е равно на 5. Значи човек винаги трябва да има любов.

Числото 24 е съставено от 2 плюс 4 равно на 6, там е сърцето.

Числото 25, това е числото 7, защото 2 плюс 5 е равно на 7, то е животът, истинският живот, Божественият живот.

Числото 26 е съставено 2 и 6 равно на 8, това е светът, в който ние живеем.

Числото 27 е съставено от 2 и 7, които правят 9. Значи то е числото 9. Значи то е търпението. 9-те е най-строгото число.

Числото 28 е пак числото 10. То е съзнанието, то е преповторение на човешкото и политическото развитие.

Числото 29 е равно на 11, то е изпълнение. Значи, всичкият този процес на нашето развитие трябва да се изпълни, следователно през тази година то трябва да бъде мястото в живота ни.

Тази книжка, върху която е написано 28 плюс 1, равно на 29 думи, ще я поставим пред Господа, за да се освети, а след това вие ще си я препишете, като всеки един от вас си постави под думите знака на Веригата и след това ще си ги вземете, да ги носите у вас през годината. Това ще е Словото, което ви се дава през тази година.

По направено предложение помолиха господата Т. Бъчваров и Н. Ватев да препиииат книжката с 29 думи в 29 екземпляра за всеки един.

Поканиха се всички от г-н Дънов да приберем и съхраним всеки един от час своята книжка с написаното на нея число, което му се падна при жребието. Но понеже всички бяхме написали до числото в книжката и съответната дума, г-н Дънов каза:

- Това сте сторили без позволение, всички сте побързали, а с това сте и погрешили. Но за да се изправи грешката ви, всеки един от вас се задължава сега, веднага, да напише на другата страна на листчето следните думи: „Това "0 направихме, за да научим своя урок."

Всички изпълнихме тая наредба, след като прибрахме всеки листчето, което му се е паднало.

На разни въпроси г-н Дънов отговори:

- Снощи при осветяването на хляба на четирима нещо не се каза от Духа. Донякъде вървеше всичко добре, а отпосле спря, защото трябваше да се не прави грешката, направена от някои от вас вчера.

Защо в църквата се кланят? Защото при кланянето се образува един ъгъл, а това показва, че с поклона вие искате да се смирявате. Поклон не бива никога да се прави, дето виждат хората. Дето се прави поклон на нечисто място, там е опасно.

Никога да не се молите, когато лежите. Това Духът не обича. Духът ви казва тия неща, за да не се създава у вас вътрешна мъчнотия. Няма защо ние да си доставяме непотребни изключения, защото, както казва Христос: „Достатъчно е на деня неговото зло." Заповедта на Духа е: Много и дълги молитви пред хората ги избягвайте. Кратки, много кратки.

За черкуването: - Ако отиваш в църква, каквато и да било тя: православна, протестантска, католическа и пр., с намерение да се ползуваш, да вземеш оттам, да ти се помогне, в него случай да знаеш, че ще платиш. Но ако отиваш в църква с цел да помогнеш на другите, тогава е добре, в правата посока си. Изобщо, когато човек отива в църква, трябва да носи настроение да помага на другите, а не с настроение да взема, да се благослови и подкрепява духовно от черкуването. Това последното е погрешка и който я върши, ще си плаща. Когато отивате, например, в една православна църква, всякога се молете за другите, а никога за себе си. Но по този въпрос засега толкова. Защото, както казва Христос, много може да ви се каже, но сега не можете да носите. Затова сега толкова се казва, а за по-големите подробности ще чакате.

Духът иска да бъдете свободни всички, но свободата ви да не става съблазън, а нашите постъпки да служат за слава Божия. Затова вие представяте сърцето на тоя народ, който е тялото, а вие сте душата. Душата никога не може да мрази тялото.

Определеното число за възкресение между българите, това е числото 1400, това е то българският народ. Те са силата. Възкресение, то значи човек да сее наново. Значи 1400 българи има да се сеят наново. Те са тези, в които Духът се е вселил и очакват своето пълно раждане. Тези 1400 души, които от червеи ще преминат в пеперуда, а другите ще останат още дълго време като буби да ги хранят още.

Първото възкресение и второто възкресение: - В първото възкресение са тия, които ще знаят да дохождат, да оставят своето тяло и доброволно да се връщат, а второто възкресение е завършването на човешката еволюция; когато Земята ще запустее, те няма да имат условия за развитие.

Начинът, по който ще се яви Христос за предстоящото съживяване, Духът не иска да каже; после, дали вие ще бъдете с тези тела или не, когато се яви Христос - и на това Духът не иска да отговори.

Духът иска да вземе някои мерки заради вас. да можете да се пазите, за да не се загнезди дяволът във или между вас, защото успее ли да се загнезди и не опазите ли се, да знаете, че трима души ще вземе от вас - ще заминат от този свят. Пазете се да не давате никакво колебание в душата си, нито ярост, нито омраза. И ако някой брат насочи мисълта си против другиго във Веригата, той върши непростимо престъпление, защото последствията са лоши, фатални. Ако някой има против някого нещо, нека отиде и му каже лично - по тоя начин ще се предотврати злото. И второто е, че тези трима души, които ще заминат в случай, че дяволът се утвърди между вас, не им е редът за заминаване, но дяволът е насочил окото към тях, та ако те са извън Веригата, непременно ще ги вземе - просто ще ги удуши.

Това е то предупреждението на Духа. Той иска да ви предпази, за да останете и да работите, защото Господ е дал много добри условия за работа в България и във всяко едно отношение ще се подобри положението ви. Иначе ще изгубите благоприятния момент и 2000 години ще бъде ужасно скитане. Интересно е това, че колкото и кражби да станаха в България, нито една не можа да не се открие.

И така, опасността ще бъде малка, ако пазите между вас взаимно почитание и любов. Любовта да бъде такава, щото да не предизвикваме никого между нас. Пазете се и живейте по този начин и тогава опасността ще бъде малка.

Събранието се преустанови в 1 часа, за да продължи в 5 часа следобед.

В 5 часа следобед бяхме на местата си. Т. Бъчваров и Н. Ватев написали 29-те книжки с 29-те думи, както бяха помолени от събранието.

Съобщи се на всички, че като вземем всеки по една от написаните книжки с 29-те думи, ще отиваме в олтаря, ще ги оставяме да се осветят. При отиването ще съблюдаваме правилата, които, понеже не бива да се знаят, не се и протоколират.

- Ще се молите - добави г-н Дънов - за домашните си, за приятелите си, за българския народ и за цялото човечество. Размишлението и молбата няма да траят повече от 4 минути. С всичко това ще се изкупи вчерашната грешка на някои приятели.

Като свършихме всички горната заповед, позволи се да си препишем молитвата, с която се молихме в олтаря и за която не е позволено да се произвежда тук. Г-н Дънов каза:

- Освен тази молитва ще ви се даде и друга утре, 17 август, вторник. И да знаете, че тези молитви се дават много рядко и те са за изгонване на лоши духове и да се самомагнетизирваме. И тези молитви винаги се придружават с поклони. Стези две молитви, заедно с дадената днес преди обяд, ще си служите само в краен случай, когато например се чувствувате изолирани отвсякъде, обезнадеждени и безпомощни. Само тогавa ще си служите с тези молитви. Тази молитва, дадена сега, заедно с дадената тази заран, ще бъдат коригирани от Духа, който я дава, за да не би да се е вмъкнала грешка, та с коригирането й дa се запазят вибрациите и в него случай Духът винаги ще се явява на помощ, когато чрез тия молитви се призовава. Тази молитва, освен че ще се употребява в краен случай, както се каза, но ще се употребява и тогава, когато се посвещава някой новоповярващ.

От снощи Търново е в обсадно положение и всички духове, които искаха да пречат, са уловени.

Тук г-н Дънов разказа един свой сън, как нощес Стефан Стамболов му се явил и между другото му казал, че ще отиде да живее негде в Бесарабия, дето да наглежда своите воденици. На тоя сън г-н Дънов каза:

- Стамболов отиде към север, към смъртта. Север, това е смъртта, защото всички народи дохождат от север на юг.

Тъкмо сега се бяхме всички изредили на четириминутно бдение в олтаря, дето оставихме написаните на листа 29 думи. Подир всички нас отиде в олтаря и г-н Дънов, който, като се върна, каза:

- Господ казва, че е доволен от вас и ако така Го слушате и изпълнявате волята Му, Той ще ви се притича на помощ.

Утре ще дойдете в 10 часа, е казано от Духа.

Днешното събрание свършихме с изпяването „ Свят, Свят Господ Саваот".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...