Jump to content

IV. 20 август, понеделник


Recommended Posts

20 август, понеделник

Събранието започна в 10 часа сутринта, като присъствуваха почти всички членове на търновския кръжок. Г-н Дънов се бавеше в тайната стаичка и, докато дойде, изпяхме по негово повеление „Грешна душо", „Достойно ест" и „Со безначално слово", а като се завърна, изпяхме „Тебе поем", а той прочете от Евангелието на Йоана 18 глава и каза:

- Сега аз ще ви поговоря върху думите: „Аз затова се родих, затова дойдох на тоя свят, за да свидетелствувам за Истината."

Животът на всеки човек има по-друг смисъл, отколкото ние схващаме. След 50-60 години човек изчезва. В младини има едно стремление, а в старини - друго и като един пътник пред нашия поглед изчезва. Но какъв е този пътник, какво е искал той, не знаем. Той обаче се ражда, за да свидетелствува за истината. Само че мнозина от хората имат своето предназначение, защото са дошли тука и не свидетелствуват истината. Христос казва: „Аз затова се родих, да свидетелствувам за Истината."

Без Истината не може да се прояви никакъв умствен и духовен прогрес и развитие, на които тя е носителка. Тя самата е една сила, но разумна сила. Когато вечерно време някой пътник изгуби пътя си и вие му подадете свещ, това значи, че сте му посочили истината. И тогава, значи, всеки от нас трябва да носи истината. Съвременната човешка раса е изпратена, за да бъде носителка на истината. Но някои са се отказали от нея, та затова са останали назад, вследствие на което имаме разни народи и разни култури. Последното обяснява първото. Мнозина оттях са потънали в материята, забравили са своето предназначение, та затова именно Христос и дошъл да им помогне.

Тук тъкмо е полезно да знаете, че в 25 000 години се състои един цикъл на завършване, а в 2100 години се явява по един Учител, за да помогне на човечеството.

От сребърния период човечеството е минало в медния период; после иде железният, в който сме сега, но и той вече изтича и сега ще се върнем пак наново в пролетта. В това развитие има закони, между които е и законът за растенето и падението. Например скарат се двама и вие усещате, че се отдалечават, а причината за това е, че те са сгрешили и затова се отдалечават. Значи близост или далечина по отношение на разстоянието зависят от нашето състояние.

И душата си има своя цикъл, кръг, в който се движи. Христос казва, че се е родил, за да свидетелствува за истината. Развитието на един народ зависи от неговото разположение, дали той ще свидетелствува за истината. А за да свидетелствуваме за истината, трябва да разбираме, че ние сме слуги на Господа, а не господари и да си спомняме какви са нашите задължения.

Вие трябва да знаете много нещо - не само да го чувате, а да го разберете и усвоите. Словото Божие ние можем да го глътнем, но ще ни ползува ли? Не. То ще ви ползува само когато го сдъвкате. Много хора се спъват в това. Те започват най-добре и може да се каже, че постоянно сеят, а не чакат да изникне. Да, наистина, за да се провери, трябва търпение. За да се провери истината, изискват се години. А вие, казвам ви, разбирате истината. Нямаше да имаме нужда от лампи, защото истината сама по себе си е светлина - светлината щеше да предаде своите вибрации, та нямаше да имаме нужда от лампи. Но най-напред светлината щеше да се яви в душата ви, докато слезе и в тялото.

Оттук вече ни е ясно защо тези хора, които живеят в истината, ги наричат светии, или както в Индия ги наричат, Бяло Братство.

Сега, който е разбрал истината, разбрал е любовта. Настъпи ли това положение, страданията изчезват, защото те са от неразбиране на истината.

Всички живеят в света, па даже и паразитите изпълняват една работа в света. Всеки би си помислил: защо са тези паразити, защо имаме по пет пръста и пр. Но ако знаехте истината, щяхте да разберете какво е съотношението на ръцете ви, нозете ви, тялото ви и пр. спрямо съзнанието. Носът например показва слугувал ли е човек на Бога и колко и как е слугувал. Окото показва една по-висока култура и т.н. Отпосле се образувала устата и пр.

Колкото повече е пътувал човек в материята, толкова повече си е образувал инструменти, докато си съградил къщата. По-отрано човек имал много хубава къща - дворец, но като е съгрешил, той сам е бил отхвърлен, пък и къщата му е взета.

Та виждате, че ние постепенно, постепенно се събуждаме и връщаме полека-лека в Небето, за което казва апостол Павел. И думата „религиозност" не значи друго, освен че всичко в тебе трябва да стане духовно - и уста, и нос, и ръце, и всичко.

Съмнението в духовния свят показва, че човек ходи с пипане. Това е правото определение - ни повече, ни по-малко. Като е тъй, по-добре е да се хванем с вяра в тези, които ни ръководят и наставляват в истината. Аз искам да останете със следната мисъл: да се одухотворят вашите очи. Например срещате хора, които вие ненавиждате, защото са ви излъгали. А що е лъжата?

От външните форми не се лъжете, гледайте вътрешното съдържание, а Христос е, Който ще ви го даде, та затова е казал, че тези стари форми трябва да се махнат. Пък и действително, сам Той пак казва, че не може да турите старо вино в нови мехове. Не може да турите вашите примки на дяволски столове.

Кои са стари мехове? То са всичките грешни хора и затова Христос казва: „Не примирявайте Христа с дявола." Защото, ако ги пуснете двамата, те постоянно ще се препират. Но ако пуснете във вашето сърце само Христа, тогава Той ще урегулира всичко във вас и ще се благословите. Тогава ако пуснете дявола, той ще ви вземе всичко и ще ви каже: „Сбогом." Ако за нещо Христос е дошъл, то е да не примирява Себе Си с дявола. И затова четем да казва, че е дошъл нож да тури. Всички неща трябва да минат през Божествения огън, който като ни почисти и станем чисти и светли, ще си кажем: „Ние се родихме, за да свидетелствуваме истината."

Следователно тия, които възприемат Христа, могат да станат светли като Него, защото Христос и ние сме едно. Онзи, в когото Христос е влязъл, няма страх. Защото страхът е дяволска работа, едно отрицание, чрез което лъжата се възпроизвежда. А душа, която влезе и живее в отрицателни качества, започва да слабее и загубва първоначалната си хубост и красота. Ако искаме да бъдем красиви, трябва да търсим своя идеал, който е Христос.

И така, трябва да се върнем на първоначалното нещо, да потърсим Христа, Който е множество в Себе си, светлина, която озарява еднакво всички плодове на дървото на живота.

На Бога ние трябва да поднесем в жертва тялото си по отношение на физическия свят, в принос - сърцето си по отношение духовния свят, в служене - ума си по отношение на Божествения свят. Т.е. по отношение на физическия свят да принесем своята сила, по отношение на духовния свят - своята душа, а по отношение на Божествения свят ще принесем своя дух.

Дяволът казва: „Има ли задгробен живот?" Това обаче е най-глупавият въпрос. Той казва, че няма живот, защото сам е лъжа; че няма любов, защото сам няма любов; че няма правда, защото в самия него тя липсва; че няма добродетел и истина, защото той ги няма в себе си. Но вие не слушайте дявола, когато отрича тези добродетели, защото, когато нахлува едно съмнение у вас, да знаете, че то не е от Бога. Когато у вас се явяват богохулни мисли, да знаете, че това не е също от вас. Това е работа на дявола. Но ще кажете, че Господ е казал: „Идете от Мене, вие, проклети!" Но това Той каза на тия, които са събрани от дявола. Христос дойде да учи човеците да работят и се изплащат.

Ние съставяме една велика църква, едно велико Братство и сега много жени и мъже, наши братя и сестри чакат да се викат. Свещеници и учители са всички онези, които Господ е поставил с мощ да ръководят хората. А всеки водител, който няма свещ, той е от лукаваго. Добрите хора въобще имат приятна, хубава миризма. И вашата душа е, която в тоя случай най-добре познава и никога не трябва да се заблуждаваме чрез други самовнушения.

Христос през тая година ще свидетелствува във вашата душа и ще ви даде толкова доказателства, колкото искате, само отворете очите и ушите си. Хора, които слугуват на Бога, те светят; а хора, които не слугуват, те тъмнеят. Но тия са елементарни работи, но като ги знаем и като ги имаме, ще почнем да разполагаме със силите, с които ние ще можем да оправим света.

Христос сега дели козите от овците, та всеки ще отиде или надясно, или наляво. Тия брожения и тия страдания, които виждаме, че са или ще настъпят, те са Божествено сито, затова сега вие си задавайте въпроса: „Родил ли се е Хрйстос в мене, за да свидетелствувам истината?" И ако отговорите на този въпрос, че Христос се е родил, да свидетелствувам за истината,

И аз ви пожелавам, мои братя и приятели, и ви моля да поздравите всички други, в които Христос е дошъл, за да свидетелствуват също за истината.

В 6 часа подир обед събранието се продължи. След като се молихме с „Добрата молитва" и изпяхме „Да изправится молитва моя", г-н Дънов прочете 23 псалом и каза:

- В живота, в каквото и да е направление, потребна е основа. Жена, която тъче, туря здрава основа. Съвременните хора, когато градят къща, копаят дълбоко и търсят основа. Този закон е приложим и по отношение [на] тялото, ума, душата и духа на човека. Трябва основа. И човек трябва да има упование, че под нозете му има нещо, на което може да се крепи. Вземете светските хора, например: един търговец, докато има в ума си парите, той се чувствува, че има основа, а щом изгуби своето богатство, той вече навежда главата си и у него настава особено състояние. Така е и с учения човек - щом изгуби знанието си, губи се и неговото настроение. Вземете един певец: докато има глас, той се въодушевява. Така е и с поета, музиканта и пр. Но така е и с религиозния човек. Докато той има упование в Бога, той диша; започне ли обаче да се колебае, настава в него раздвояване. Човек има това чувство да познава дали има основа под себе си и за себе си. Та, щом влезе съмнението във вашия ум, показва, че почвата, на която стоите, започва да се разклаща и руши.

Основата, това е мястото, от което ние трябва да тръгнем и да започнем да се движим. И затова ние трябва да имаме тази основа за себе си. Тя е потребна и е потребна за всички хора в живота. Тя е потребна за всичките, ако и да имат разно наименование. Вземете например златото, то представя мъдростта. Силата в златото обаче може да се демагнетизира и то чрез това, че щом човек почне да греши, златото почва да се губи. Вземете едно богатство по околен път, турете го във вашето, то ще ви разруши. Ако би било възможно да взимате знание по околен път и го вложите в себе си, пак ще се разруши. Когато вашите клетки почнат да губят своята основа, гдето и да е, ние загубваме вече своята сила, защото основата се разколебава и гние.

Върху душата има много голямо налягане отвънка и се държи вътре в тялото - основата. Тази основа е Бог, Който работи, за да се развива душата. Затова, когато тази основа започне да се разстройва, настъпва и смъртта. Ето защо ние трябва да се пазим, за да не губим основата на своето тяло, душа, ум и сърце. А пък нещастията в живота са потребни, защото човек трябва да копае. Едно лозе, ако не се копае, не може да роди нищо благородно. То е един закон неумолим. При сегашните условия на живота изпитите трябва да дойдат, защото най-великите мъже са родили най-великите мисли само във време на страдание. Например и Давид, който само след страданията си е дал най-хубавите мисли и псалми. И когато беше на охолност, позволяваше си волности да гледа жените. Същото е и с Иов. А Христос е изказал най-великите Слова, когато Го преследваха книжниците, фарисеите и садукеите. Следователно нито вие, нито нашата душа, нито вашият ум могат да родят нещо, ако сте охолни. Човек, който иска да се подигне към Бога, той трябва да премине през това Божествено училище. Това, което у нас трябва да бъде вечно, това, което не се руши, трябва да премине през Божествения огън.

Аз ви казвам това, за да знаете, че през тази 1913 година ще имате известни мъчнотии, но да не се безпокоите. Съвременният политически свят е така назрял, щото положението на Европа може да се намери в затруднение и от всичко това вие ще се позамислите и стъписате, но дерзайте. Христос иде да приспособи копанта. И ако вие се държите близо до Господа, Той ще ви изкара на благоприятно поле като през невиделица. Съвременният европейски свят е на кръстопът. Или ще възприеме Царството Божие доброволно, или ще влязат в конфликт една с друга държавите в една велика война. Немислимо е: или мир, или война. Но по кой начин, не се знае - още не се знае. Братството в невидимия свят полага усилия да настъпи съзнание в обществото, само то да съзнае, та да му не се пуща кръв. Обаче ако това съзнание не дойде, ще се дадат може би милиони жертви.

Всички трябва да имате Господа за пастир, понеже тия промени, които ще станат в света, може да повлияят върху умовете ви. Но вие, пак ще ви река, дерзайте, защото трябва да знаете, че тия неща са в реда на нещата и те трябва да дойдат, защото съвременната цивилизация, съвременна цивилизована Европа не може да направи друго по-благородно, защото е изтощила своите сили. На съвременната европейска цивилизация й трябва сол, защото навсякъде царува разврат.

Един човек, който не разбира правдата и пътя Божий, би казал: „По-добре да си отида от този свят." Но във всичко това има нещо добро, а то е семето Христово, което ще закваси света, с който ние не бива да вървим, без да искаме да изменим неговото течение, та да не може то да ни засяга. Мнозина от вас сте ангажирани материално в света и ако искате, целта ви е за съществуването. Но вие имате тия условия.

Според мене никога човек не бива да се ангажира с работа, която не може да изнесе. Има хора, които могат да дигнат 500-600 кила, когато други и при 20 килограма падат. Никога не ангажирайте вашето време с непотребни работи.

Много от вас мислят, че като пропадне Турция, на България ще тръгне като по мед и масло. А пък аз мисля точно обратното, защото този турчин, който ние искаме да се махне, той е вътре в нас. Той ни е управлявал 500 години и сега едва сме се освободили от него. Както и да е въпросът с Турция, той е вече свършен. Тя ще престане да съществува като велика държава. Това е, което зная аз. По закона на нещата на Македония ще се даде свобода такава, каквато славяните имат в австрийското владение, като каквито са например хърватите и други славяни, които се управляват от Австрия. На България до 1914-1915 година добре ще й върви, а оттам насетне ще настанат известни вътрешни смутове.

Сега, някои от тия неща, които ви казвам, са неща положителни, а в други има известни изменчиви елементи, та възможно е работите да вземат друг ход. Например турците ако се обърнат към Христа и заживеят добре, тогава това, което се предсказва за тях, няма да се сбъдне. Но при сегашните условия турците не могат да възприемат християнството. Възможно е да го възприемат само като загубят властта си.

В България този прелом, за който по-горе загатнах, ще стане след 1914-1915 година. И причината са нашите младежи, които създадоха условия за него подир Освобождението. Но тия бедствия подир 1914-1915 година ще бъдат от материален характер. Само религиозното движение, което сега иде за народа, е в положение да видоизмени изпълнението на това предсказване. Запример, виждаме борба в духовенството, което е разцепено, и това разцепление често пъти се отразява и във Веригата. Затова и между вас има тесни и широки, което не би трябвало да бъде, тъй като, казвал съм и друг път и пак казвам, нямаме ние ограничение и закон, нито правила на управление, освен дадените три основни закона, които са нашият фундамент за управа плюс с православната църква, но православни да бъдете в сърцето си. А за мене е безразлично българинът за какъв ще ме има. Зная аз неговата сила. Докато е пълен хамбарът му, добре е, но щом се изпразни, той е готов да капитулира.

Аз съм ви казал: Вие сте солта на този народ. Друг е въпросът дали може да осолявате, но бъдещето на народа и вашето до висша степен зависи от тази сол, която вие имате.

Когато ви говоря тези работи, не бива да ставате много сериозни и да мислите дали можете да изпълните тези работи, за които ви говоря, или не. По отношение работата вие вземете дървото, което колкото повече пуща корените си, толкова по-добре върви то. А често пъти нашата индивидуалност се скрива в себе си и дървото изсъхва. Нам ни трябва пластичност, да изпитаме и да знаем каква е Божията воля и ако бива да сме горделиви и честолюбиви, нека бъдем такива по отношение волята Божия. А ние какво правим? Щом ни се каже някоя грешка, ние се докачаме, вместо да се самоосъдим в смисъл за поправяне. И колкото по-скоро се очистим от скритите грехове и желания, толкова по-добре е за нас. Ние трябва да работим в кръга, който Господ ни е поверил, и не бива да излизаме никъде из него, докато сам Господ не го разширочи.

Някои от приятелите не стоят добре в материално отношение, други - в духовно, а трети - в умствено, защото има три вида сиромашия: материална, умствена и духовна. Оттук се ражда и нуждата за обмяна. Вие трябва да се обменяте. Например някой ти даде 5000 лева назаем, и ти, който ще ги вземеш, да ги вземеш с мисълта, щото печалбата от тях да бъде в голям размер. Доброжеланието да бъде пълно. А не бива като вземеш парите, да си помислиш и кажеш: „Хе, той има, нека дава." Тук именно е грешката и тая мисъл не е хубава. Защото в духовния свят има кражба, има алчност в умствено отношение. Но законът - който пристъпи един закон, той не се благословява.

Ние трябва да се пазим да причиняваме вреда или страдание на който и да било човек и всеки да се върне, да заживее и да се примири с условията, които му са дадени. Ако, например, е определено да станеш богат, тогава ще се срещнеш с такива хора, които ще те направят богат. А пък ако е определено да те прекарат през сиромашия и после да ти дадат богатство, тогава не можеш нищо да спреш.

Малцина между нас имат нужда от много пари, а другите не сте готови за богатство. Защото човек, за да бъде богат, трябва да има гръбнак. Човек с богатство, без да бъде готов за него, усеща известна унилост и тежест. Покойният д-р Миркович казваше, че е богат, но желаеше в следващото му прераждане да го направят сиромах, но при добър господар, отколкото да бъде богат. Колко ли не медиуми са го лъгали. Но някои от вас трябва да имате пари, за да не се спъвате. За такива парата е като морската сол. Много хора трябва да се приспособят в живота. И няма съмнение - на вас ви трябват пари и като винаги ви е в ума тази мисъл, не сте свободни. Но трябва да знаете, че колкото трябва да получите, винаги отгоре се нарежда. Ама ще речете: от министъра зависи. Добре, но над всеки министър стои друг, който го направлява. Така говори се за някой си офицер, който искал четиридесет деня отпуск, помолил се Богу, подал заявлението си и министърът като го прочел, помислил си, почесал се по главата и разрешил отпуската. Така че даже и нашето материално състояние е математически предвидено и определено отгоре и не зависи всецяло от вас, защото един търговец си е наредил много добре работата, но през годината настава криза и питам тогава: де отиде неговата сметка?

Тук нека ви явя, че аз искам да опитам един закон как работи по отношение на материалните неща. Този закон е секрет, а от вас ще искам да изпълните това, което ще ви се продиктува. И този опит искам за вас да го направите, а за мене си не искам. Мене парите ме спъват. Искам да употребим влиянието на зелената краска. Само знайте, че за да забогатяваме, трябва да торим. Необходимо е взаимообразие. Трябват ми между вас десет души, от които вече имам неколцина, да дойдат при мене, за да опитаме действието на закона. Дадена е привилегия в света да се направи този опит.

На зададени Въпроси г-н Дънов отговори:

- Членовете на Веригата не трябва да бъдат сиромаси хора, а напротив, трябва да са богати и то в трите направления: в материално, умствено и духовно отношение.

Първо условие, което се иска при приложението на този закон, е голямо спокойствие. Човек нито да се сърди, нито да се гневи. Почне ли да се безпокои и тревожи, законът не работи.

- Могат ли да се предизвикат елементарните духове да творят метали?

На това питане г-н Дънов отговори:

- Аз мога да направя да удесеторя деятелността на един декар място. Мога да удесеторя плодоприноса на една круша и ябълка, а с металите не съм правил опит, защото те не са така пластични и затова се иска много време, а с такова време аз не разполагам. Опит с никакви метали не съм правил.

В любовта няма врагове. Но ако човек стане мост за всекиго, той пак става лош, защото ще си мисли, че за единия работи повече отколкото на другия. Дето любовта царува, там дяволът не идва. Липсва ли любовта, дяволът я замества.

Важният въпрос е дали ние можем да бъдем жетвари и да помагаме един на друг. Всички сте в света и ще работите както Господ ви ръководи и учи. И за дадени случаи ще избирате методите, които ви лягат. Но на първо място, да служите на Господа в сърцето си; на второ място, слушайте светлите духове; на трето място, слушайте добрите хора; на четвърто място, слушайте себе си. А най-после, слушайте другите xopa.

Като се върнете, обърнете внимание на четивата, които се дават тази година, и които възможно е да ви се дадат поотделно всекиму и законът постепенно ще ви се разяснява. Защото сега колкото и да ви се каже, ще го забравите, та ще е безполезно.

В осем и половина часа вечерта събранието се закри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...