Jump to content

Разширяване на съзнанието Връзка с Висшите светове


Recommended Posts

Разширяване на съзнанието Връзка с Висшите светове

Какво се разбира под думата откровение? Откровение значи съобщаване с Бога. Днес това е почти невъзможно. Защо? Човешкият организъм е така устроен, че нервната му система не е в сила да издържи на Светлината на Божествения Дух. За да влезе в контакт с Бога, неговата енергия трябва да мине най-малко през десет среди, за да се трансформира така, че да се приеме от Него без никаква опасност. Ето защо. за да получи човек известно откровение и да го разбере напълно, то трябва да е минало през десет среди, през десет стъпала: през херувимите, серафимите, ангелите, светиите, гениалните, талантливите, праведните, добрите хора и т.н. След това откровението ще дойде до обикновения, до малкия човек на Земята. 93, стр. 47

Всеки ден човек трябва да прекарва известно време в молитва, размишление, концентрация и съзерцания, за да възприеме енергии от Божествения свят, за да развие спящите си сили и да се пробуди в него по-висше съзнание.

Някои искат да се запознаят с ангелите и това е добро, ала трябва да бъдем едно с тях, да се учим от тях. да работим с тях. Но понеже хората ги критикуват, затова ангелите са далеч от тях и не могат да се запознаят. Когато дойде светла мисъл в теб, едно Висше същество те е посетило и ти е оставило едно благословение. Тази мисъл ти е подарък. Всяко хубаво чувство, всяка хубава мисъл са все дар от тези същества и от Бога. Ако обръщаме внимание на тези мисли и чувства, то вече ние правим връзка с тях. Най-добрият път, за да се свържем с Разумните същества, е свързване с Бога - да мислим за тях и да ги съзнаваме като същества, чрез които се изявява Бог.

Трябва да се изучава Природата. Всички нейни прояви са все резултат от дейността на Разумните същества. Ние трябва да разгледаме цялата Природа като проява на дейността на Разумните същества и по този начин да влизаме в мистично общение с нейния вътрешен живот, който е живот на тези Напреднали същества, и в тях да виждаме изявление на Бога. Друг начин за влизане във връзка с Напредналите същества е четене на Евангелието, четене "Деяния на апостолите" и на други хубави свещени книги. За Напредналите същества Писанието казва: „Те са Служебни духове, които са пратени да служат на тези, които ще наследят Царството Божие". Четете и опитността на тези. които са влезли във връзка с Напредналите същества. Какъвто е бил духовният свят едно време, такъв е и сега изобщо. Той се е изменил, но има връзка между миналото и настоящето. Ние сме се изменили и ни се струва, че духовният свят се е изменил.

Съществата имат вече друго отношение към нас, понеже ние сме се изменили. Бащата изменя своите отношения спрямо детето си, когато то порасне. Когато детето стане по-умно, бащата другояче му говори. Промяната, която правим в нас, такава ще я видим и отвън.

Когато на Йоана се яви един ангел, той падна, остана без сила и се поклони, а ангелът му каза: „Не на мен да се поклониш, а на Бога". С липса на благоговение, по човешки начин и с човешки похвати не може да се влезе в общение с духовния свят. За влизане в общение с Невидимия свят човек трябва да проучва опитността на хората, които са минали по този път. Това не е нещо, което човек изкуствено може да добие. По механически път това е недостъпно. Човек, като проучва тяхната опитност, постепенно ще се събуди и сам ще добие опитност. Човек трябва да работи и опитността ще дойде. Христос е казал: „Чакайте в Йерусалим, докато дойде Духът".

У човека трябва да има дълбоко желание, дълбоко просветление да бъде усърден и да бъде готов, когато дойде благоприятното време.

За влизане във връзка с ангелите трябва да се изследват Старият и Новият завет и ще се види, че най-важното условие е Чистотата. После е важен и стремежът на човека. Стремежите на човека да бъдат от същото поле, в което се намират и стремежите на ангелите, т.е. служене на Бога. Светлите същества желаят да влязат във връзка с други същества, за да може да се работи.

Чистотата на Витоша спомага за по-лесно влизане във връзка с ангелската йерархия, но тя не живее на Витоша. Същото се отнася и за много места в Рила, където ангелите не живеят, но чистотата там спомага да влезе човек във връзка с тях. Изключение от това правят само най-недостъпните места на Рила, където те живеят постоянно.

За да влезе човек във връзка с Висшите Напреднали същества, трябва да работи. Всеки ден той трябва да се пречиства. Колко непотребни мисли и желания има, които като мухи хвъркат около него. Какви ли не безполезни мисли има човек и по-голямата част от живота му е прекарана в безполезни работи. Когато влезе в езотеричната страна на живота, той ще влезе в общение с Невидимите същества и трябва да бъде много внимателен да не би да е способен на най-малка отрицателна мисъл-недоверие, съмнение, колебание. Окултната наука е наука за неизвестното. И колкото повече знаеш, толкова повече неща ще видиш, че не знаеш. В езотеричната страна на живота човек трябва да влезе тогава, когато е готов. Когато не е готов, например ако има някоя отрицателна мисъл или отрицателно чувство, е опасно. Влезе ли там, тогава ще се сближи с много същества, а всяко сближение е опасно, ако човек още не е готов и изпраща отрицателни мисли и чувства.

Висши Невидими същества ръководят съществата на Земята и ако не влезеш във връзка с тези ръководни същества, не можеш да влезеш във връзка и е Невидимите същества. Ако направиш услуга някому на Земята, ти ще имаш благоволението на Висшите същества горе и ще можеш да влезеш в общение с тях, а това значи да работиш за разпространение на Новите идеи, да обръщаш души към Бога, да ги водиш към Бога, да помагаш за тяхното пробуждане. В такъв случай ще имаш благоволението на Висшите същества. И тъй, за влизане в общение с Висшите същества и с Реалния свят ученикът трябва да има най-чисти мисли и да се свърже с умовете на всички добри хора. Като предадеш една силна мисъл във въздуха, тя ще дойде до всички добри хора по лицето на Земята. По този начин ти умствено ще се запознаеш с тях. Има закони, по които мисълта се праща. Колкото мисълта с по-силна и по-определена, толкова по-скоро тя пристига на своето предназначение. Човек трябва да има силна мисъл, силна концентрация и да няма други мисли, които да отклоняват съзнанието му. За да може човек да влезе в общение с тези Възвишени същества и с Реалния свят, той трябва да е подготвен от миналото. Миналото и настоящето трябва да се свържат. Човек да не мисли, че ако само сега направи нещо, ще може; трябва да е работил в миналото, значи да има условие и от миналото. Когато човек влиза в общение с ангелската йерархия, той трябва да има някоя работа, поради която да ги занимае. Той и те трябва да имат еднакъв интерес, като някой търговец, който извършва операция от интерес. За досега с ангелската йерархия може да сe каже следното: частният закон е във връзка с общия. Първо трябва да се приложи общият закон и после - частният. Това значи, че ако човек не може да влезе във връзка с Бога,с никого друг не може да влезе. Влезе ли във връзка с Бога. тогава ще влезе във връзка с йерархията Докато не изучиш езика на Небето, как ще влезеш във връзка с Невидимия свят? Само неколцина окултисти са чели от източника, а другите имат каша, взели са оттук-оттам.

Има няколко октави светлина: физическа, духовна и Божествена. При влизане в Невидимия свят трябва да има Учител, за да ръководи работите. Това е една област, в която човек, ако влезе без ръководство, ще се уплаши. При прозрение в духовния свят най-напред виждаш трептенията на краските. И колкото по-високо се изкачват тези трептения, толкова стават по-красиви и се преливат. И когато трептенията станат още по-високи, те вземат формата на едно много красиво същество, което ни се усмихва и после изчезва. Това е някой ангел, който е дошъл при човека. Когато иска да ти направи впечатление, ще се яви, облечен в красивата си форма, и ще ти се усмихне, а когато иска да те учи, той ще дойде съвсем семпъл, облечен с дреха в права линия, с мантия и с колан. Тогава всичко почва да говори на човека - треви, цветя, дървета, цялата полянка. Това същество така учи човека. За да се разкрие тази картина, трябва да имаш Абсолютна чистота и да се примириш с всичко в Природата - и с хората, и с всичко друго. Да нямаш ни най-малка лоша мисъл и лошо чувство към когото и да било. Абсолютно към всички да имаш хубави мисли и чувства и да ти стане всичко приятно, да няма за теб нищо неприятно; и точно тогава ще се яви ангелът и Природата ще ти проговори. Значи всичко да обикнеш с душата си и да се пречистят умът, сърцето и тялото, за да се види това. 148, т. 1, из „Свещеният час"

Едно духовно същество, за да стане невидимо, увеличава бързината на своите трептения. А за да стане видимо, трябва да намали бързината им. Тези същества могат да намаляват своите движения. Това става по известни закони.

Важна е връзката на съзнанията. Когато се образува такава връзка, тогава съществата стават близки. Ако няма тази връзка на Любовта между тях и нас, тогава тези същества са далечни, а ако я има връзката на Любовта, те стават близки за нас. Тогава те се интересуват от нас и им е приятно да дойдат при нас.

Законът е такъв: щом си извън Любовта, никой не се интересува от тебе. Ако си в Любовта, всяко същество ще се спре при тебе. ще ти каже една-две хубави думи. ще те повдигне. Ще се почувстваш, като че си у дома. Всеки от тях ще те подкрепи. Иначе всеки минава и заминава, като че не съществуваш, като че си невидим за тях - те са индиферентни. 150, стр. 95

Стремете се да си създадете приятели не само на Земята, но и горе, в Невидимия свят. Ако имате горе приятели, вие сте блажени. Ако нямате приятели горе, тогава животът е тежък. 150, стр. 217

За влизане във връзка е Висшите Разумни същества най-добрият начин е човек да се стреми да служи на Бога. Като Му служи, това е единственият начин да дойдат при него съществата и да му помагат. Човек трябва да развие в себе си известни сили. за да борави е една тънка материя. То не е лесна работа.

„Как да стане човек проводник на тези сили?"

Чрез Любов и чрез учене; това е път за влизане във връзка със съществата, които са завършили своето земно развитие. За да постигне човек общение с ангелите, трябва да мисли за тях, за тяхното съзнание. Моралът на хората е личен, а техният морал е общ. Хората търсят своите лични облаги, а те търсят общото благо. Мислете за техните идеи, за тясната интелигентност и чистота. Когато мислите за тях и изобщо изпитвате Любов към тях, тогава те ще ви се изявят.

За да се сближи човек с Висшите същества, трябва да мисли така, както те мислят. По въпроса за влизане в общение с тези същества ще ви кажа, че вие трябва да вървите по пътя на Христа. Друг път, освен пътя на Христа, няма. Човек трябва да отправя ума си към Бога и тогава ще се уредят работите, ще дойде едно велико разбиране, вътрешно прояснение. Когато човек възлюби Бога и тръгне ли към ангелите, то те ще го посрещнат. Но ако не възлюби Бога, няма какво да го посрещат. Човек, като отиде при ангелите, трябва двадесет години да учи техния език, после трябва да посещава техните училища, за да разбере културата им. Когато човек е на Земята и възлюби Бога, той ще намери съществата горе, които го обичат.

Едно условие за влизане във връзка с Белите Братя с да работиш, както те работят, и да работиш заедно с тях. Те работят при създаването на тревите, при движението на реките, вземат участие при идването на светлината, помагат в живота и навсякъде, в най-низките служби, вземат участие. Ние сме изгубили вътрешната връзка с растенията и затова животът се е скъсил. Като намерите лечебните им свойства, вие ще дойдете във връзка с Белите Братя.

Вие се молите някъде и искате Белите Братя да ви посетят. Че вие искате много нещо - да си оставят работата и мястото, където работят, и да ви посетят. Не, ти ще отидеш там, дето те работят, и тогава ще има условия да ти се явят.

У вас може да проблесне проявата на Висшите същества при един красив ден, при едно красиво време, при слизането на тих ветрец, при ромоленето на планински ручей, при прехвръкването на пойна птичка. Техният живот е толкова възвишен!

Висшите същества десетки пъти са ви срещали и някои от тях са ви говорили. Те могат доста време да стоят в една и съща физическа форма. А когато искаш да се запознаеш с тях по вътрешен начин, ти ще се вдълбочиш и с години ще чакаш. Може това да ти вземе една година, десет, двадесет, тридесет години, но те ще дойдат и ще те посетят. Не знаеш кой ден ще дойде това същество. Представи си, че едно същество образува пред теб светла топка и ти я виждаш. Това е вече запознаване е едно от тези Висши същества. А ако иска съществото да слезе по-долу до твоето съзнание, то може да вземе човешка форма.

За да може човек да се срещне със съществата, трябва да прекара интензивен живот на молитва, съзерцание и размишление. Трябва да се подготви, за да свикне към новите трептения. Чрез упражнения в концентрация, съзерцание, човек може да добие прозрение, да мине през тъмната зона и да види червения цвят и другите цветове, но в по-горна октава. Тогава Невидимият свят ще се разкрие пред него и той ще влезе в общение с Висшите същества. 151

Добре е човек да мисли за Напредналите същества, трябва да мисли за тях, за тяхното съзнание, за тяхната интелигентност, за тяхната чистота! И когато мисли, да изпитва Любов към тях. Ако човек има Любов към тях, те ще му се изявят. Ранните утринни часове, преди изгрев-слънце, са най-благоприятни за това. 150, стр. 55

Питате: „Как ще познаем кога ще дойде един ангел? По какво ще го познаем?" Казвам: ако пойните птици познават кога иде пролетта, защо хората да не знаят кога ще слезе един ангел на Земята? Преди да дойде пролетта, птиците усещат нейното приближаване. Не само те усещат приближаването на пролетта, но и цветята. Най-малкото цветенце напъпва, преди да дойде пролетта, и казва: „Пролетта иде!" Ако малкото, невежо цветенце усеща идването на пролетта, защо ти, умният човек, създаден по образ и подобие Божие, да не знаеш кога ще дойде ангелът да нагласи струни-тe в човешкото гърло? Той иде да нагласи човешките мисли, да ги тури в съгласие с неговите чувства и же лания. Когато умът на човека е в добро състояние, той има желание да пее. Помнете: пеенето не е музикално чувство, то е музикална способност. То не е дарба на сърцето, но на ума-една от най-великите дарби. Следователно ако човек не пее, не може да бъде здрав. Ако искаш да бъдеш здрав, трябва да пееш. Който никога не пее, той често боледува. Това е диагноза. Доброто здраве се познава по разположението на човека да пее. Не е въпрос само да пееш, но да имаш разположение да пееш. От това разположение зависи всичко. Тогава човек е весел, радостен. Това е израз на неговото вътрешно състояние. Казваш: „Не съм се учил да пея". Когато Христос се роди, ангелите слизаха и възлизаха на Небето с песни. Когато хората вършат добро или побеждават нещо, те всякога пеят. Когато ги побеждават, те плачат. При мене са идвали мнозина все с плач. Аз вадя заключението: който иде при мене с плач, той е победен. Победа има само в доброто. И злото побеждава. но в края на краищата тази победа има обратни резултати. Победа има само в доброто - в Закона на Любовта, на Мъдростта и на Истината.

Днес всеки човек може да каже, че Любовта е необходима. Ако отидете на Небето, първите закони, на които ще се натъкнете, са законите на Любовта и на Мъдростта. Истината пък ще проверите в себе си. Мнозина от вас имат желание да се свържат с Висшите същества. Какво по-висше същество търсите от

Духа Божи. за Когото ви говорих? Вие искате да ви говори ангел. Но Духът Божи е нещо повече от един ангел. Има ангели, на които и на ум не им дохожда за хората. Има ангели, които слизат със специална мисия на Земята. Един такъв ангел може да мине край дома ви, но вие не можете да го накарате да остане във вашия дом. Той е като екскурзиант - мине, остави нещо и си замине. Той следва своята мисия. Ако искате да ви пише писмо, и това не може да направи. Колко време трябва да има на разположение, за да пише писма на всички, с които се е срещал на Земята? При това съобщението между Земята и Небето е прекъснато, не може да се изпращат писма. Трудно стават съобщенията с Възвишения свят.

Някой казва: „Бог да ме надари". Ти имаш дарби, но трябва да внимаваш да използваш разумно условията за развитието им. Следователно Бог дава дарбите, а човек създава условия за развитието им. Когато ангелът на Разумността дойде при тебе, ти трябва да знаеш какво да му поискаш. Ако не си разумен, ще му поискаш хубави дрехи и украшения. Ако си разумен, ще го помолиш да ти помогне да развиеш своите дарби. Ако се вслушваш в своя вътрешен глас, ти ще познаеш кой е ангелът на Разумността и какво да искаш от него. Този глас наричам Божествена интуиция. Къде е този ангел? В самия човек. Когато дойде ангелът в тебе, твоят слуга ще ти каже: „Господарю, ангелът от Небето слиза, приготви се да го посрещнеш". Ако господарят се вслушва в гласа на своя слуга, ангелът ще му донесе своето благословение - и работите му ще се уредят. Ако е небрежен към този глас, нищо няма да успее. Той е човек, който мисли само за работите си на Земята.

Ние минаваме от една реалност в друга, т. е. от черната раса към светлата, която ръководи човечеството. Възвишените същества идат да помагат на хората, да събудят в тях възвишени и благородни мисли и чувства. Вслушвайте се в техните съвети. Те ще ви изведат на светлия висок връх. Те са носители на Великите Божии блага на Земята. Това наричаме ние „грижи на Господа за човешките души".

Вслушвайте се в съветите на Светлите същества. Вслушвайте се и в себе си. Сега е време да ходите по техните съвети и да бъдете готови на всички жертви: не за онова, което ви спъва, но за онова, което дава простор, сила на вашия дух, на вашата душа, ум и сърце. Те ще направят да бъдете доволни от себе си. Тогава няма да бъдете откъснат лист от дърво, нито играчка в ръцете на съдбата. Тогава ще бъдете здраво прикрепен лист към дървото, което след време ще завърже, ще даде плод и плодът му ще узрее. Това е великото и красивото, към което се стремим всички. 47, из „Мисълта - мощна сила"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...