Jump to content

Методи за работа


Recommended Posts

Методи за работа

През човешкото съзнание минават разни мисли. Как човек ще познае техния произход, стойност и значение? Тези мисли могат да идват от Висшите, Божествени светове, или от низшите, неорганизирани светове. Как човек ще познае от кой свят идат те?

Ако една мисъл, една идея ви посети и внесе във вас радост, светлина, мир, лекота-тя иде от Божествения свят, от горе. Ако внесе у вас скръб, тъмнина, страх, безпокойство и тревога - тя иде от долните сфери, от низшите светове.

За да ви помогнат Висшите Напреднали същества, трябва да имате техните добродетели. За да не ви пакостят низшите същества, не трябва да имате техните слабости. Това е един метод за работа.

Новото - това са Разумните Напреднали души, които идват да помогнат на своите братя. Старото - това са изостаналите души които гледат да объркат човека, да използват неговия живот. 149, стр. 286

Човек има центрове в себе си, чрез които може да се съобщава с по-висшите светове. Но той трябва да организира духовното си тяло. В това физическо тяло се организира духовното. Христос казва: „Имате дом неръкотворен". Той говори за духовното тяло.

Организирането на духовното тяло става по следните методи:

Чрез Любовта

Чрез служенето на Бога

Чрез молитвата

Това са три метода, по които се организира духовното тяло. По какво се познава, че духовното тяло на един човек е организирано? Ако човек не изгубва равновесието си, мира си при разните противоречия в живота, това е едно мерило, по което се познава до каква степен е организирано духовното му тяло. 150, стр. 88-89

Молитвата е най-важният метод за растеж, обаче малцина знаят да се молят. Молитвата не е нещо външно и не седи само в изговаряне на думи. Тя е нещо дълбоко, вътрешно. Истинският начин на молитва е достъпен за малцина, но той дава големи резултати.

Започнеш ли да се молиш, всяка врата ще бъде отворена за тебе.

Молитвата е Божествен процес. Има формула: „Божията Любов носи пълния живот". Това е една от най-кратките молитви.

Щом мислите за Бога и за Възвишените същества, свързвате се с тях и приемате техните мисли и чувства.

Най-напред ще пожелаете да имате сърцето и ума на един ангел, да имате сърцето на един херувим, което пламти от Любов! Същото пожелайте и за другите. 150, стр. 207

Могат да се образуват няколко молитвени групи. Молитвите се приемат от Духа и той ги предава на Бога. Духът е йерархията, която е посредник при молитвата между човека и Бога. Между човека и Бога има дванадесет класа Висши същества. Всяка наша мисъл, отправена към Бога, минава през тези дванадесет класа, за да отиде при Бога. Невидимият свят чака да дойде подходящо, целесъобразно време, за да се изпълни молитвата ни. Вашите молитви, макар и да не са съвършени, Светлите ангелски същества ги приемат и ги пращат към Бога преработени. Та молете се, както знаете. И каквото родим, Невидимият свят го преработва и после ни го възвръща.

Когато човек се моли, Висшите същества присъстват. Когато Христос се молеше, Висшите същества присъстваха. Той ги виждаше и говореше с тях. На планината Тавор явиха се Мойсей и Илия и с тях говореше Христос, като се преобрази пред тримата си ученици, а после им каза да не казват никому това. Той постъпи с учениците си така само за да им покаже, а пък всякога, когато се молеше, влизаше в общение с Разумните Висши светове от Реалния свят. При всяка своя молитва Той общуваше с тях, виждаше ги и говореше с тях.

Когато човек напълно посвети ума, сърцето и волята си на Бога, когато те се потопят в трите свята, молитвата се чува. Размишлявайте върху Царството

Божие и искайте то да дойде. Всички трябва да впрегнете мисълта: да дойде Царството Божие, да се прослави Името Божие и да бъде Волята Божия, за да се реализира това на практика. Човек иска да се запознае с ангелите, но първо да търси Царството Божие - и всичко друго ще се приложи. Да се разбере тази идея и тя да бъде като мото. Мисли и пожелай да дойде Царството Божие на Земята! Това да се държи в ума! Ти посей житото и го остави да расте, както то си знае. Какво нещо е Царството Божие? Дойде ли То, ще има мир, разбирателство между хората и ще престанат всички тези изтезания и насилия в света, които сега съществуват. При това размишление и пожелание за идване на Царството Божие няма да мислиш за хиляди други работи, а гледай е мисълта си да направиш връзка и да възприемеш нещо. Ние трябва да сме готови Бог да влезе и да работи в нас; тогава и нашите работи ще бъдат уредени. Да желаем и да работим да дойде Царството Божие на Земята, а не да мислим за себе си какво ще бъде нашето положение. Това е второстепенен въпрос.

Ако дойде сега един ангел от Небето, какво би трябвало да поискаме? Три неща: да се прослави Името Божие, да се въдвори Царството Божие и Неговата Правда и да изпълняваме Волята Божия по Любов. Нищо друго не ни трябва. Това е Новото в света! 148, т. 1, стр. 51-53

Помнете: правата мисъл ще ви свърже с ангелите, т.e. с Напредналите същества на един от Възвишените светове. Правите и добрите чувства ще ви свържат

с херувимите и серафимите, които поддържат свещения огън на живота. Добрият говор, красивата реч ще ви свърже с Напредналите същества на Земята. Постигнете ли това, нищо друго не ви трябва. Зад мислите, зад чувствата и зад говора е небитието. Изгубите ли мислите, чувствата и говора, всичко сте изгубили. Смисълът на живота се крие в мислите, чувствата и словото. Казано е в Писанието: „В начало бе Словото, и Словото бе Бог". Значи светът е създаден чрез Словото. И рече Бог, и светът се създаде. 53, из „Права мисъл, чувство и говор"

За да може човек да устои на всички тези противодействия, които среща в околната среда, трябва да има силна вяра, да се моли за съдействие от Бога и от Напредналите същества. Без тяхна помощ той по никой начин няма да се освободи от тези влияния на средата, в която е потопен, на тази гъста материя, в която сме поставени.

Необходимо е човек всеки ден да има съзерцание и молитва, дълбоко уединение в себе си, общение с Бога и с Напредналите същества. Отпадането се дължи на околните влияния, на материята, в която сме потопени. Единственото средство са молитвата и съзерцанието. Но във време на съзерцание всички врати на външния свят трябва да бъдат затворени. За всичко, което е вълнувало човека в околната среда, той трябва да бъде напълно затворен.

Чрез молитвата ни се свързваме с тези същества, които ни помагат. Без тях нищо не можем да направим.

При молитвата идва тази светлина, която ни помага да схванем нещата.

При съзерцанието мисълта ни да бъде насочена към Бога, ангелите, звездите, Слънцето. 150, стр. 210

Всеки ден размишлявайте върху Напредналите същества. Това прави възможно общението и свързването с тях. Освен нощните часове, благоприятни през деня са следните: между 11 и 12 ч.; между 17 и 18 ч.; между 21 и 22 ч.; към 24 ч. - като изключение. Забележете, че трябва да се създаде общество на хармония, за да дойдат да работят от Невидимия свят, от Божествения свят. Когато се създаде такова общество, то става огнище за тяхното идване. Тогава идват и образуват вътрешни интимни връзки. Изобщо казано, в тази област трябва да се започне с Христа. Проучвайте 10-а, 11-а, 12-а, 13-а, 14-а, 15-а, 16-а, 17-а, 18-а и 19-а глави от Евангелието от Йоана, размишлявайте върху тях и влезте вътре в този дух, докато дойдете до разбирането на нещата. Сега сте по-близо до Царството Божие, по-лесно можете да придобивате, отколкото по-рано.

Когато искате да се запознаете с един дом, запознайте се с децата на фамилията. И като ги обикнете и завържете приятелство с тях, може да се запознаете и с другите. Превод: ако работите на Земята и обръщате душите към Бога, които са малките деца, може да влезете във връзка с Възвишените същества. Мога да дам някому и друг метод за запознаване е един ангел: идете да направите добро на някой беден, страдащ. Понеже ангелите идват на Земята да помагат, когато някой човек има много големи противоречия, ти, като отидеш да помогнеш от своя страна, ще се запознаеш с ангела на мястото, дето е дошъл. Големи-те мъчнотии са място за запознаване с ангелите.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...