Jump to content

Еволюцията на човека


Recommended Posts

Еволюцията на човека

Човек дохожда много пъти на Земята, а не само един път. Колко пъти дохожда? От него зависи. Обикновеният човек се преражда средно на всеки 45 години. Ако той слиза на Земята да се учи, Разумните същества му определят в кое семейство ще се роди. Той няма свободен избор. Ако човек идва на Земята съзнателно, за да помогне на хората, той има свободен избор да се роди дето иска. Колкото по-напреднал е човек в развитието си, толкова по-голяма свобода има при слизането си на Земята. Гениалните хора и светиите идват рядко на Земята, когато човечеството отбелязва епоха в своя живот. Великите Учители идват на Земята през всеки 2000 години. Те внасят голямо преобразование в човешкия живот. 149,. стр. 293

Съвременните хора вярват в късмет, в лотария, в щастие, дошло неочаквано, отвън някъде. И затова много хора казват: „Времето ще оправи работите". Не, времето не може да оправи работите, то само ги хро-никира. Когато някой човек отиде при времето, той ще получи следния отговор от него: „Ти трябва да отидеш при Живата природа, да те научи на своите закони, да ти покаже как трябва да се живее. След това трябва да отидеш при Бога, да ти покаже, че в цялата Вселена съществува само един Велик закон, който включва в себе си Любовта, Мъдростта и Истината, а те, от своя страна, свързват всички същества по цялата Вселена". Казвате: „Щом съществува само един закон в цялата Вселена, значи навред в света има еднообразие". Не, във Великия Божи закон се крие разнообразието на цялата Вселена. Има вече системи, които са извън лошите условия на живота, и съществата там водят ангелски живот. Нашата система обаче още не е минала изкуплението си. Скоро и тя ще мине през границите на 13-а сфера и ще придобие своето изкупление. Когато тя придобие това изкупление, за Земята ще настане такова посрещане, каквото светът никога не е виждал; ангелите ще развяват своите знамена, ще слизат и ще възлизат нагоре, песни ще пеят, музики ще свирят - навред радост ще цари. Един ден, когато стане това нещо, всички ще повярват и ще кажат: „Казано е било някога това". Велико ще бъде посрещането на Земята! Тя е красива мома, която носи в обятията си хиляди и милиарди деца. Когато се яви при Господа, тя ще каже: „Господи, Ти ми даде тия деца да ги отгледам. Ето, аз Ти ги връщам - вече отрасли и разумни!" Земята е велика кърмилница все на красиви моми и момци. Съвременните хора са сирачета, които Земята се е наела да отглежда. Като ги отгледа, тя ще ги занесе при Господа. Мнозина казват: „Голям философ е съвременният човек!" Какъв философ е той? Сираче е съвременният човек, изпратен на Земята да се отгледа и възпита. 18, из „Как ти се отвориха очите?"

Когато Земята се движи в пространството, ние влизаме в досег с ония същества, които го населяват, и това има отглас в нашия ум. сърце и душа.

Сега започва възходящият път на слънчевата система. Тя започва да се издига към по-редки сфери, в нови космични пространства, в които има по-възви-шени духовни сили. Слънчевата система сега влиза в една нова зона на Духа. Онези хора, които са готови, ще възприемат тази вълна. 149, стр. 383

Човечеството може да се оправи само по един начин: чрез всички тия Братя, които работят, те са от седем йерархии, от седем категории. Едни от тях принадлежат на Любовта, наричат се Братя на Любовта. Други от тях принадлежат на Мъдростта, наричат се Братя на Мъдростта. Те поддържат науката и изкуството, носят знание на човечеството. Трети от тях се наричат Братя на Истината. Те внасят свобода в човешките умове и сърца, внасят свобода в техните мисли и чувства. Те внасят онази свобода, която прави човешкия дух, човешката душа, човешкия ум и човешкото сърце напълно свободни - свободни в пълния смисъл на думата. Други се наричат Братя на Справедливостта, които носят правда на човечеството и които се разправят с онези невидими блага, от които съвременните хора имат нужда. Други братя се наричат Братя на Добродетелта. Други се наричат Братя на Красотата И най-после идват последните, които се казват Иеховисти. Това не са същинските имена на тия Братя. Аз не мога да ги произнеса, защото те са свещени. Всеки един от тези Братя може да дигне Земята на ръката си и да я хвърли в пространството като една топка. Такова знание имат те! Те могат да дигнат Земята с ръката си, защото зад тях седи нещо още по-мощно, на което те са служители. И когато някои мислят, че могат да се разправят с тия Братя, това показва, че те не разбират онзи дълбок смисъл, който се съдържа в понятието Бял Брат. Когато един от тези Братя се явил на Мойсей в огнения пламък, казал му: „Изуй обущата си, защото мястото, на което седиш, е свято". И когато Христос се наведе на Земята, Той призова тези Братя. Вие ще кажете: „Христос беше Господ". Да, но когато Христос слезе на Земята, Той остави всичката си сила и слава на тия Братя, а сам слезе като слуга, да покаже на хората как трябва да живеят. 15, из „И пишеше върху Земята"

Когато завършите своята земна еволюция, какво ще видите? Като влезете в Небето, ще видите един толкова красив свят, какъвто никога не сте виждали. Няма да го рисувам. Всички ще бъдете засмени, ще си приказвате сладко. По въздуха ще ходите, по земята ще ходите, каквото искате ще правите.

Казва се в Писанието: „Бог създаде Луната и Слънцето, за да светят на Земята". Това е физическата страна. А същинският смисъл е: да съдействат за развитието на земните същества. Първоначално, преди да се разделят Земята и Луната, Земята е била в много критично положение, животът на Земята е бил много несносен. Чрез разделянето на Земята и Луната последната спаси положението. Тогава Луната изигра много важна роля, която играе и сега. Всичко отрицателно на Земята се изтегля от Луната. Тя е смукало за отрицателните енергии. В това отношение Луната е спасително условие за Земята. Всички астрални нечистотии от Земята се изсмукват от Луната и оттам се изхвърлят в пространството. Тя е канализация. Тези нечистотии стават тор.

Има толкова невидими слънца във Вселената, колкото и видими. И енергията, която те излъчват, не може да се види. Само по-напреднали същества я виждат.

Няколко пъти е имало промяна на земните полюси. Четири пъти Слънцето е изгрявало от тази точка, която сега е запад. Значи полюсите са били на други места. Полюсите ще се преместят и в бъдеще. Един ден точката, която сега е полюс, ще стане тропическо място, а друго място ще стане полюс. Под инволюция се разбира процесът на слизане, за да се почерпи опитност, значи тя е събиране на опитност. Под еволюция се разбира процесът на възлизане, на чистене.

Първите раси са били гиганти. В сравнение с тях ние изглеждаме съвсем дребни. Черната, или третата раса, се е отличавала с чрезмерното развитие на чувствата. Едно време са господствали черните. Тогава в човечеството не е царувал законът на справедливостта, но на личните съображения. После черната раса се е изродила. Дошли червената и жълтата раса. Те са развили устойчивостта, донесли са известно смекчаване. Сега по-напредналите, по-събудените души на човечеството са започнали процеса на еволюцията или възлизането. Той започва от идването на Христа.

Горе астралният свят се очисти. Христос спечели в борбата. Сега слиза, за да воюва тук и да спечели борбата. 150, стр. 135-136

Ще ви приведа един мит от времето на първата раса, която живяла на Земята в далечното минало. Днес тази раса е известна под името Всемирно Бяло Братство. Белите Братя, които я съставят, са завършили вече своето развитие. Те не са въображаеми, но реални, действителни лица. Те имат представители на Земята и се отличават по това, че изпълняват волята на Бога и живеят според Неговите закони, т.е. според законите на Живата, Разумна природа. Те живеят и на високите, и на ниските места, между хората. Първият цар на Белите Братя се наричал Бентам Берухи. Той имал единствена дъщеря - Елита. Когато свършила своето образование, според обичая баща й трябвало да даде на всички братя от царството си тържествено угощение за благодарност, че дъщеря му завър- шила с успех науките си. Бог изпратил от Висшия свят трима ангели да донесат подарък на младата мома. Първият ангел, Амерфил, донесъл най-хубавия скъпоценен камък. Вторият ангел, Зуневил, й подарил от най-хубавите плодове в света, а третият ангел, Таби-туил, й подарил прекрасен бял кон. Като видели красотата на Елита, и тримата ангели се влюбили в нея, но всеки криел любовта си дълбоко в себе си. Макар че завършили своята еволюция, ангелите се почудили на тази неземна красота и интелигентност. Всеки решил да остане по-дълго време на Земята. Първият ангел си казал: „Ще вляза в скъпоценния камък, та като го носи Елита, да усещам диханието й". Неговото решение се съобщило в ангелския свят. Амерфил влязъл в камъка, но се свързал със Земята. Той усещал диханието на Елита, но почувствал скръб - вързан бил вече. Тя носела камъка на ръката си, но той не могъл нито да се изяви, нито да се освободи. Вторият ангел, който донесъл хубавите плодове, намислил да влезе в семката на една ябълка, та като се насади в земята и се развие в голямо дърво, да доставя радост на прекрасната Елита. И неговата мисъл се отбелязала на Небето. Влязъл той в семката, но се свързал със Земята. Третият ангел си казал: „Ще вляза в коня, та когато се разхожда с него, да чувствам нейното присъствие".

Някои от вас са изпратени като делегати от Разумния свят, да донесат скъпоценния камък. Други са изпратени да донесат най-хубавия плод. Трети са дошли да донесат най-хубавия кон. Понеже сте се оплели на Земята, объркали сте пътя си, вие се питате: „Защо сме дошли?" Дошли сте на Земята да поздравите царската дъщеря по случай завършване на нейното образование. „В какво сме се оплели?" В един външен Бог.

Днес предадох разказа до половина. В друга беседа ще разкажа по какъв начин трите ангела се развързали. Тогава и вие ще разберете как може да се освободите от вашите връзки и да влезете в културата на Всемирното Бяло Братство. 4, „Имаше двама синове" Като ученици вие трябва да имате права мисъл, прави чувства и прави действия. Какво сте били в миналото, какви ще сте в бъдеще - това не е важно. Какво сте в настоящия момент - това е важно. Щом се намерите в известно противоречие, кажете си: Аз съм Добро. Аз съм Истина. Щом сте Добро и Истина, вие трябва да проявявате живота на Доброто и на Истината. Като съзнавате това. вие всякога ще можете да палите своя огън, както и огъня на своите ближни. Достатъчно е да запалите една от своите клечки, за да запалите своя огън. Така постъпват и ангелите. Със своята Любов, със своята светла мисъл те палят Слънцето, на чиито лъчи ние се греем. Ако ангелите не палят Слънцето, хората щяха да живеят във вечен мрак. Тогава те щяха да разберат какво представя тяхната мисъл. Мисъл, която не може да осветява пътя на човека, не е още истинска мисъл. Някога и Земята е била светла като Слънцето, но като я населили, със своя живот хората постепенно я изгасвали, докато най-после я обърнали в тъмно тяло. Разликата между ангела и човека се заключава в това, че ангелът пали огъня, а човек го гаси. Кой човек не е загасвал своите светли мисли? Мине ли някоя светла мисъл през ума му или някое светло чувство през сърцето му, той казва: „Не е време сега за светли мисли и чувства. Не е време още за светли и благородни постъпки". Днес изгаси една светла мисъл в ума си, утре изгаси едно светло чувство в сърцето си. докато най-после стане тъмен като Земята и започне да страда за изгубеното щастие. 99, 13

Един ден човешката душа, като дойде в своите условия, може да се прояви като един ангел. Всеки от вас може да стане ангел. Кога? Като ви се дадат условия. На една буба са нужни 40 дена, за да се превърне в пеперуда. Тази пеперуда, в сравнение с първото си положение, става ангел. Бубата трябва да стане човек, човекът - ангел.

Сега, изчислете тия 40 дена на колко години ще се равняват за човека, докато той стане ангел. Един ден е равен на 1000 години. Значи човекът, за да се превърне в ангел, за да добие известно съвършенство, нужни му са 40 000 години. Но трябва да знаете, че това голямо число години - това са само Разумни точки, през които трябва да минавате в духовния свят всеки ден. Ден е само за този, у когото съзнанието извършва нещо. Ако съзнанието ви е будно, имаше ден; ако съзнанието ви не е будно, никакъв ден няма за вас, тъмнина е в духовния свят. Педагогически правила. Младежки събор, 1926 г.

Има ангели, които са минали през големи катастрофи , през големи опитности и дисциплина. И човечеството минава през този път. И в това няма нищо лошо, но страшно е, ако човек злоупотреби със свободата, която му е дадена. Които са злоупотребили със свободата си, те ще закъснеят в своето развитие. С това аз не искам да се наплашите, да се спънете, да мислите от кои сте вие. Аз ви казвам: вие сте от ония, които ще минат изпита си, но трябва да вярвате. Няма защо да се съмнявате. Онзи, който е изпратен на училище, трябва да се учи. От него зависи. И всеки човек, който е дошъл на Земята и работи, учи, той има уважението и почитанието на всички ангели, на всички добри хора, на светиите. Следователно когато искаме да имаме доброто мнение на обществото, на добрите хора, това значи да видим Царството Божие, да видим този организиран Божествен свят. Онези, които ни обичат и които ни мислят доброто, се намират в Царството Божие. Затова именно право е желанието на човека да бъде обичан, почитан и уважаван. 39, из „Да види Царството Божие"

Работете върху себе си съзнателно и гледайте да запазите ангелското и светийското състояние, в които попадате. И ангели ще станете, и светии ще станете, но временно. Ще изпаднете в състоянието и на обикновения човек - важно е от всичко да се учите. Ангелът е същество, което служи правилно. Светията е човек, който прилага Любовта на място. Следователно от ангела ще се учиш да служиш, а от светията - да любиш. Ще цениш благата, ще цениш работата и труда на хората. Изучаваш музика - ще цениш това, което ги се преподава. Който може да цени и благодари, той ще задържи красивите моменти в себе си за по-дълго време. Една минута да е, но той ще я използва разумно. Щом си спомни за тази минута, той отново ще я преживее. Няма по-голямо благо за човека от това да го посети един ангел или светия. И грешник да е, той ще живее със спомена за това посещение. Спомняйте си момента, когато Бог ви е създал с Любов. Той ви е създал чисти и ви е пратил на Земята с благослове-нието Си да се ползвате от благата на живота. Всички блага са добри, когато се оценяват. Щом не се оценяват, и добрите блага стават лоши. 54, из „Двете жени"

Страшно е, когато Божественото съзнание у човека заспи. Остане ли само с низшето, с животинското си съзнание, той е подобен на вълка. Вълкът няма представа за съвест, за справедливост, за милосърдие. Колкото овце срещне на пътя си, той ги изяжда, без да се осъжда. За него това е в реда на нещата. Като знае това, човек трябва да се пази да не губи връзката с Божественото съзнание. Прекъсне ли се тази връзка, той вече се поддава на лоши мисли и чувства. Щом изпадне в това положение, страданията идват след него. Човек трябва да знае, че е дошъл на Земята да учи. От Невидимия свят го следят как учи, какви мисли и чувства го вълнуват. Ако през ума на човека мине някаква мисъл и той не се справи с нея, а оставя да мине и през сърцето му. Напредналите същества от Невидимия свят веднага отбелязват в книгите си, че този човек не учи добре. Всички постъпки на човека се хроникират. Ако той се разкае за лошата си постъпка и я изправи, и това се хроникира. Когато хората изправят живота си, ангелите на Небето се радват. Ако не изправят живота си, ангелите страдат. Човек трябва да бъде готов да използва условията, които са му дадени на Земята, и да върви напред.

Човек живее в Божественото съзнание, докато се радва на доброто, на благото на ближния си като на свое. Престане ли да се радва на чуждото добро като на свое и да прави разлика между хората, той слиза в човешкото съзнание и изгубва радостта си. Когато човек се поддаде на своето низше съзнание, загубите вървят една след друга. Подигне ли се в Божественото съзнание, печалбите, успехите идват един след друг. Това значи човек да спечели доверието на своите Напреднали братя, на ангелите, на светиите и на Бога. Да спечелите доверието на всичко възвишено в света -това е идеал, към който всеки трябва да се стреми. Който не следва този идеал, той е на крив път в живота си.

Работи, без да се отделяш от хората и без да им се натрапваш. Учи се от твоите добри и лоши черти, както и от тия на хората. Използвай своето добро и доброто на другите за повдигането си. Не препятствай на хората да се ползват от твоето добро. Когато не можеш сам да придобиеш нещо, моли се да дойдат Светли същества от Невидимия свят да ти помогнат. Добре е да дойде при човека някоя гениална душа, която да му помогне в постигане на Великото знание. Това означава стихът: „И ще изпратя Духа Си". Ако служи на Бога, човек всякога се ръководи от един ангел, който носи благословение за душата му.

Бъдете внимателни в мислите и чувствата си, защото лошите мисли и чувства са причина за злото в света. Дръжте в ума си светли мисли, а в сърцата си - възвишени чувства, за да привлечете към себе си Напреднали същества. Като дойдат при вас, те ще ви донесат своето благословение, ще уредят живота ви. 93, стр. 21-34

Станете малки деца, които постоянно да растат, без да остаряват. Учете се, без да роптаете. Плачете, без да ви чуват хората. Работете с Любов и поставяйте всяко нещо на своето място. Обличайте се добре и с вкус, като ангелите. Ако срещнете един ангел, ще видите, че в него всичко е в пълен ред и порядък. Той е спретнат и облечен с вкус. Ангелите, светиите трябва да дават пример на хората по живот, по отношения и по облекло. Ще кажете, че светията може да бъде облечен както и да е, но важно е да свети. Ние не вярваме в светии, които са облечени със скъсани и нечисти дрехи. Светията не може да бъде нечист. Неговото тяло е динамо. То изхвърля и най-малката нечистотия навън. Нищо нечисто не може да се държи на тялото му. Лицето на светията е светло и красиво. Някои мислят, че светията е жълт, с хлътнали очи. Защо трябва да бъде такъв? Защото пости. Не, светията не пости. Докато стане светия, той е постил. Щом стане светия, всякакъв пост престава. Светията яде всичко, което му се дава с Любов. Щом нещо не е дадено с Любов, той го туря настрана. 136, стр. 357

Първото нещо, което трябва да научите от проповедите на Христа, е смирението. То е майка на истинско-то, положително знание. Гордостта е майка на временното, преходно знание. Може да имаш много знания, но ако си горделив, ще бъдеш в положението на един от заблудените братя на Черната ложа. Спазвате ли Божествените закони, и от най-малките да сте, вие ще се повдигнете. Ако искате Небето да се заинтересува от вас и да ви благослови, вие трябва да бъдете смирени - във висок смисъл на думата, а не в обикновения смисъл, както ви е проповядвано. Смирението е красив ангел, велик дух. Който го е видял, веднага го е възлюбил. В смирението се зараждат всички Божествени добродетели, за които копнеят човешкият дух и душа. Ангелът на смирението е жив. Той носи в себе си милосърдието - дете на Любовта - най-малката дъщеря на Бога. Любовта живее между девствените духове и обещава светли бъднини на цялото човечество, както и на ония, които я търсят. Ако искате Христос във вас да бъде безсмъртен и силен, за да ви повдигне, трябва да дадете път на Любовта в душата си. Това значи да поставите Христа на най-високото място в душата си, да осветите името Му в сърцето си. Името Христос не е единично, но колективно. Той е като въздуха и светлината. Всеки има право да се ползва от тях. 4, из „Братът на най-малките"

Когато говорим, че Господ работи отвън, ние подразбираме ангелите и всички Напреднали същества, които са завършили своето развитие, които са завършили своята еволюция. Тогава откъде действа Бог? Казвате: „Духът действа отвътре". Щом Бог действа чрез своя Дух отвътре, тогава сам Той къде се проявява? Той крепи всичко отвътре и отвън, но сам не взима участие в нищо.

Когато станете Разумни, ще влезете в едно ново училище, ще влезете във връзка с Бога. И само тогава ще можете да говорите за култура, за еманципация на мъже и на жени. Аз казвам - има два вида еманципация: еманципация на жените и еманципация на мъжете. И мъжът днес е тъй зависим, както и жената. Жените трябва да се еманципират от мъжете и мъжете трябва да се еманципират от жените. И мъжът днес е тъй зависим от жената, и жената е зависима от мъжа. Какво значи да се еманципират? Да дойде между тях Великото, Божественото и те да се слеят в едно. Те не трябва да се мразят, както става днес. Мъжете и жените са само външни форми. Те са двойки, излезли от Бога. Те са словото. Тези души не трябва да се само-заблуждават. Всяка душа не трябва да мисли, че се е родила, но трябва да знае, че се е въплътила на Земята. Не е достатъчно само да знае, че е слязла от Небето, защото тогава аз ще запитам тази душа да ми каже какво има на Небето. Ако ти идеш от света на ангелите, какво ще кажеш за тях? Че и ангелите се развиват. В света съществува една вечна еволюция на съвършенство. Всичката култура на света е дошла от ангелите. Те когато идват на Земята, въплътяват това, което помнят от Небето.

Онази Любов, която прониква в душата на човека, не разваля нито ума, нито сърцето му. Тя му дава мощ.

светлина, сила и знание. Това е Божествената Любов. И ако тя дойде у вас, ще внесе истинския живот. Дойде ли у вас истинският живот, ще внесе истинското знание. Дойде ли у вас истинското знание, то ще отвори умовете ви и вие ще знаете основно няколко езика, но трябва да изучавате и ангелския език. За това, че някои от вас знаят френски, немски, италиански, английски, даже и санскритски, аз ги похвалявам, но всички вие трябва да изучавате и ангелския език. Кой от вас е изучавал ангелския език? Първата буква на ангелския език започва с думата Любов, но не тъй, както я знаете на български език. В ангелския език гласните букви съставляват основните добродетели. Това, което представлява за нас принципи, в ангелската азбука съставлява гласните букви. Буквата „а", буквата „о" в ангелския език например представляват известни добродетели. В ангелската азбука има повече гласни букви, отколкото в нашия език. 17, из „Стана плът"

Недоволството е слабо налягане; мъчението е малко по-силно налягане; скръбта е по-голямо налягане от мъчението, а страданието е най-голямо налягане. Без тези налягания нищо не можете да придобиете. Без тези налягания нито един от вас не би дошъл тук Аз благодаря, че имате недоволство, мъчнотии, скърби и страдания, за да дойдете тук. Без тях вие щяхте да се изпарите. Тогава как ще влезете в ангелския свят? И в ангелския свят има атмосферно налягане, но там то се определя от добродетелите. Колкото повече добродетели има, толкова по-голямо е налягането. Ангелът трябва да мине в архангел; архангелът - в още по-висока степен. Не мислете, че ангелът е най-високата степен на развитие. Под ангелска йерархия аз разбирам вечно развитие; вечно минаване от едно стъпало на друго. Това се разбира в широк смисъл на думата.

Кога ще се види краят на това развитие? Никой не може да види края му и никой не може да го стигне. В ума ти ще съществува само мисълта за вечния процес. Нито началото ще знаеш, нито края му. Помните ли кога сте слезли на Земята? Ти знаеш, че живееш на Земята, но началото на своя живот не знаеш. Къде отиваш - не знаеш. Къде ще спреш временно - пак не знаеш. Ти се движиш между полюсите на вечността. Казва се, че си излязъл от Бога, но няма да се върнеш там, откъдето си излязъл. Пак ще се върнеш при Бога, но в област, в която никога не си стъпвал. Между мястото, откъдето си излязъл, и където ще се върнеш има една малка празнина, която Бог ще запълни. Там е Божественото съзнание. Значи Бог ще свърже двата края и ще образува кръг. Един ден, когато ти се наситиш на вечността, в тебе отново ще се яви желание да слезеш на Земята. Бог ще премахне връзката на двата полюса и ти ще започнеш да слизаш. 46, стр. 243

Будност в съзнанието! Тази задача е много трудна за вас, тя е задача с много хиксове. Вие ще кажете: тя е неразрешима. Разрешима е. Поставете Любовта в ума си като жив ангел; поставете Мъдростта в ума си като жив ангел; поставете Истината в ума си като жив ангел и мислете, че вие сте свързани с Бога, който е безграничен.

Днес вече слизат и възлизат Божиите ангели; Нова култура се ражда, ново сближение става между хората и народите. Страданията, през които съвременните хора минават, показват, че те се намират в положението на жена, която ражда. Щом роди тя, ангелите един след друг започват да се въплътяват в човешките умове и сърца. Бог, Който изпраща своите ангели, следи за последствията. На всеки човек ще се даде възможност да чуе как Бог говори. 5, стр. 365

Човек трябва да се събуди точно навреме, когато са най-хубавите условия. Следователно в Невидимия свят, където познават Божествените закони, когато дойде време да се роди човек, всички йерархии, през които той ще премине, трябва да дадат съгласието си за това негово раждане, за това негово идване на Земята. Всички тия йерархии, всички тия същества, които са минали нашата еволюция и които направляват Вселената, трябва да дадат съгласието си. Във всички трябва да има съгласие дали една душа да дойде да се въплъти на Земята, или не. Туй е най-щастливото раждане.

Вие можете да се родите духовно и вашето духовно раждане да съвпадне с едно щастливо благоволение на съществата от по-висшите йерархии. Туй е, което Христос нарича новораждане-може да се родите, без да умрете, и пак да живеете в тялото си. Целият ви живот ще се измени, всичките нещастия ще ви напуснат и от горе започва да идва едно благоволение. За да дойдете до това щастливо съчетание, под ръководството на тия висши йерархии, които да се заинтересуват от вас, вие трябва да намерите вашия Учител и да нямате абсолютно никакво съмнение в Него. В Небето, в този Висш живот, съмнението е изключено.

От Невидимия свят, от тия по-висши йерархии има определени течения за всекиго едного и всеки един трябва да намери тези свои течения. Когато отидете в един салон и намерите там своите подходящи течения и седнете на това място, то като започнете да мислите, веднага ще се въодушевите. Седнете ли на чуждо място, веднага усещате, като че нещо ви стиска, и виждате, че не сте на мястото си. Този закон като окултни ученици вие ще го изпитате.

Ние трябва да се върнем назад, да изправим живота си от всички тия недъзи и да се свържем със съществата от тия висши йерархии, защото иначе няма отгде да черпим сили, а животът на Земята е скачен с тия йерархии. Ние не можем да прогресираме, без да спечелим благоволението на когото и да е от тях. Да не мислите, че можете в света да си пробиете път другояче. 82, из „Вяра и съмнение"

Има фиктивни страдания в живота, дадени за упражнение. Има истински страдания, които оставят следа в човешкия живот. Те се направляват от друг свят, извън физическия. Питаш: „Защо страданията ми не престават?" Защото скулпторът удря със своя чук върху тебе. Ти си камък, който той изглажда. Той ще удря върху тебе, докато постигне целта си. Постигне ли целта си, той престава да удря. Ако си недоволен от работата на това Разумно същество, ще си създадеш по-голямо страдание. Ще развалиш материала за статуята и ще станеш негоден за работа. Скулпторът ще те захвърли на пътя да се търкаляш с години там, от всички подритван. Там те очакват по-големи страдания. Като знаеш това, издръж страданията, които скулпторът ти причинява. Така ти ще придобиеш нова светлина, нова идея. Ще те кръстят с ново име - носител на Новото в света.

Казано е в Писанието: „Всичко, което се случва на онези, които любят Бога, е за добро". Всичко може да ти се случи, но важно е онова, което Разумното същество прави. То работи върху тебе - да създаде новия човек. Едно Висше същество работи във всеки човек да го спаси и повдигне. То всеки момент поправя и създава. Кое е това същество? Твоята душа. твоят ангел. Божественото в тебе - Бог. Постижението зависи от духа на човека. Духът - това си ти. Който страда, това си ти; който работи, това е Разумното същество. Ти ще страдаш и ще чакаш търпеливо, докато Разумното същество свърши своята работа. И скулпторът има мъчнотии. Като работи върху тебе, той те изучава, следи доколко се поддаваш на неговата работа. Ако си своенравен, той мъчно се справя с теб. Той работи едно. ти - друго, той гради, ти разваляш. После се чудиш защо работите не вървят. Не се меси в работата на скулптора. Наблюдавай как той работи. Гледай как парченце след парченце пада от тебе, но не се опитвай да ги залепваш там, отдето скулпторът веднъж ги е отчупил. 106, стр. 191

За да се върне човек към своята първична красота, той трябва да работи върху себе си, да се пробуди неговото Висше съзнание. Като се пробуди съзнанието му, той постепенно ще се освобождава от всички стари навици, стари разбирания, които не отговарят на неговия живот. Тъй както сте сега - със своите стари разбирания, със своето тяло - не можете да влезете в духовния свят. Вие не сте готови още за новите условия. Една година само да поживеете там, вие веднага ще се затъжите за Земята и ще искате да се върнете назад. Там ще ви бъде или много топло, или много студено. Съществата от духовния свят ще минават и заминават покрай вас, без да ви кажат една дума. Те не са горди, но не могат да влязат във връзка със същества, които не са отворени още за тях. Подобното подобно привлича. Щом срещнат някой разумен, интелигентен, добродетелен човек, те веднага влизат във връзка с него. Както човек не може да влезе във връзка с мечка или с боа, така и тия същества стоят далеч от лошите хора. Лошият човек и на Земята, и на Небето е все лош. Когато ангел срещне някой грешник, той изважда меча си срещу него, завърти го няколко пъти, докато грешникът се простре на земята от страх. Голяма е силата и светлината на ангела. Той му казва: „В този свят царуват чистота и светост". Който иска да влезе вътре, той трябва да бъде чист и свят Ако иска само отдалеч да гледа, това е друг въпрос.

Ангелите слизат на Земята за онези души, които се разкайват, които искат да се освободят от греха, да придобият своята чистота. Колкото и да се изчистят, все ще им остане едно малко петно, една малка дупчица. Човек трябва да носи здрави дрехи, здрави обуща. Той трябва да бъде облечен в нови дрехи, нови обуща - всичко ново. Щом износите дрехите си, залейте ги с газ, турете им една клечка кибрит и не мислете повече за тях. Старото трябва да изгори! Не давай старите си дрехи на бедни. Както ти искаш да се облечеш с ново, така и бедният се стреми към ново. Това е идеалът на човешката душа. Изгори дрехите, с които си боледувал, и си купи нови. Изгори книгата, която си писал в отчаянието и в обезсърчението си, и напиши нова. Зачеркни стария живот и започни нов. 27, стр. 67

В пътя на своето развитие човек минава през три фази. В първата фаза на развитието си човек започва добре, свършва зле. Отначало той живее като праведен, като невинно дете, а свършва като грешник. Това е присъщо на човешкия живот. Във втората фаза на развитието си човек започва зле, свършва добре. Отначало животът му е пълен с несгоди, с мъчнотии, страдания, но колкото по-навътре влиза, животът му се усмихва и той свършва с радост. За пример: един ангел слиза на Земята, за да води една грешна душа, да я изчисти и обърне към Бога. Ангелът тръгва подир човека, тихо му говори, съветва го как да живее, какво да прави, но човекът не го слуша, върви по пътя на своите низки желания. Ангелът го следва, мисли какъв метод да приложи за повдигането му. Приложи един, втори метод - никакъв резултат. Най-после успява по някакъв начин да го повдигне малко. Той върви напред, човекът - подир него. Дойдат до едно място, човекът кривне в друга посока и ангелът се връща, следва го. Ден след ден, година след година минават, докато този човек обърне внимание на своя ангел, подаде му ръката си и двамата тръгват напред. Ангелът се радва, и цялото Небе се радва, че е спечелена една душа. Тогава ангелът се връща на Небето, доволен. че е завършил задачата, която му е била дадена. В третата фаза на развитието си човек започва добре и свършва добре. Той живее в идеалния, в Божествения свят. Следователно човек започва добре, свършва зле. Ангелът започва зле, свършва добре. Бог започва работите си добре и ги свършва добре.

Днес повечето хора си служат с методите на човешкия живот - започват добре и свършват зле. Един ден, когато вземат поука от човешкия живот, те ще започнат с търпение да прилагат един, втори, трети метод, докато се домогнат до ангелския живот. 93, стр. 57

В света има два велики процеса, които аз уподобявам на състоянията на нашето съзнание. Един от процесите се крие в подсъзнанието, за който говори и съвременната наука. Той е Божествен процес, аз го наричам множествен процес. Туй, което мислят Великите. Напредналите същества в Природата - боговете, ангелите, архангелите, херувимите, серафимите, всичката енергия на тяхната мисъл се разпределя из целия Космос, и всичко това се нарича подсъзнание. То представлява един общ процес. Казваш: „Нещо в подсъзнанието ми работи". Имаш желание да направиш нещо хубаво, велико - то се дължи на тия същества в тебе. Казваш: „Аз имам подсъзнание". То значи: аз съм във връзка с тия Висши същества. Вторият процес се крие в съзнанието, което се среща и във всички животни и растения. То е също така един множествен процес. Значи подсъзнанието е един процес, в който живеят, мислят и действат всички Висши същества, а съзнанието е един процес, в който живеят, мислят и действат всички низши същества. Той е процес, присъщ на всички животни, растения и човека. Самосъзнанието пък е единственото нещо, с което ние сами работим. То е единичен процес.

Следната фаза, в която ще минем, е фазата на ангелите. Щом влезем в тази фаза, сегашните груби тела, които имаме, ще се изменят органически. Те ще бъдат създадени от една по-фина материя. Как ще се създаде тази по-фина материя? Чрез религиите. Всички сегашни религии не са нищо друго, освен един метод, чрез който с молитви, със съзерцания да може да се добие тази нова материя, чрез която нашето тяло да се обнови. Това нещо не може да дойде само по себе си. Тези хора, които в миналото са се молили, които са живели в пустините един чист и свят живот, както и тия учени хора, които са работили усилено с мисълта си, са помагали както на себе си, така и на цялото човечество именно в това направление - работили са за неговото повдигане и усъвършенстване.

И тъй, ние с ангелите ще се свържем чрез Разумността, а с Бога ще се свържем чрез Любовта. Щом имаме Любов, Бог е в нас; щом има идеалност, ангелите са в нас. Щом проявяваме Любовта, ние сме в Бога; щом проявяваме Разумността, ние сме с ангелите. 15, из „Той повелява на Слънцето"

За да се освободи от всички свои дефекти и недостатъци, човек трябва да се свърже, в съзнанието си, с всички Напреднали души, които са завършили развитието си. Който не е запознат поне с една от тия души, той не може да се освободи от своите слабости и недъзи.

Тъй че който иска да бъде ученик, той трябва да бъде във връзка с три същества: с Бога, с един от ангелите в Невидимия свят и с човека, представител на човечеството на Земята. Който не познава тези три същества, каквото и да се опитва да говори, всичко е празна работа. Мнозина казват: „Ние познаваме само един, който е на физическото поле. За него знаем, че съществува, но дали останалите двама съществуват - за тях нищо не знаем". Щом единият съществува - и останалите двама съществуват. Като не могат да намерят двамата, хората казват: „Първият е Бог, Който е горе някъде. Вторият е ангелът, който е в Невидимия свят, някъде между ангелите, а третият е човекът, който е в човечеството".

Сега, като се казва, че някой има възвишени идеи, уподобяват този човек на ангел, като казват, че е ангелска, чиста, възвишена душа. Когато дойдат до човек, който има висок идеал, за него казват, че е Божествена душа. Следователно човек трябва да бъде запознат с Бога, с ангелите и с цялото човечество. Който има тези три познанства, той е поставил живота си на такава основа, върху която може да гради. 26, стр. 188

Съвременните хора живеят в такава епоха, когато Невидимият свят постоянно изпраща към тях своите поздрави и добри желания. Това са последните дни и години, последните времена, които те преживяват. Мнозина, като чуят думите „последни времена," ще се уплашат, ще мислят, че светът се свършва. Под думите „последни дни" се разбира последен срок на падежа. Който просрочи падежа, той пак ще плати, но с лихвите заедно. Който плати навреме, той ще се освободи от лихвите. Тъй че при сегашната еволюция на хората, за да се повдигнат, за да видоизменят живота си, те трябва да спазват известни условия. Само по този начин те ще могат да се освободят от влиянието на окръжаващата среда; само по този начин те ще бъдат независими от водата, от въздуха, от огъня 23, из „Дерзай, дъще"

Сега иде вълната на Шестата раса, за която всеки трябва да бъде готов.Тя носи нови условия за развитието на човечеството. Такива вълни идат рядко на Земята. Тази вълна ще повдигне растенията, животните и човека. Вашето предназначение е да се приготвите за Шестата раса. Трябва да знаете, че едно от качествата на Шестата раса е братолюбието.

Членовете на Шестата раса ще бъдат преход между ангели и човеци. Те ще бъдат по-близко до ангелите.

Човек, като започне да свети, става ангел. Сега само главата му свети. Като мисли, главата му свети. А когато цял просветне, ще бъде вече ангел.

В Шестата раса всички ще бъдат ясновидци. Тя е раса на Любовта. Те ще въдворят Царството Божие на Земята. Сега се строи континент във Великия океан.

Човечеството минава вече в Шестата раса. Можем да я наречем шести клас. То е клас на Разумното добро сърце, на Любовта.

Отворен е вече шестият клас. И който ще влезе, изпит ще държи!

Който живее в Шестата раса, той забравя своите лични интереси и се стреми към едно: да приложи Любовта в своя живот. Той познава проявите на Разумната Любов, придобива нови, възвишени възгледи, които осмислят живота му. Той има правилни отношения към Бога, към хората и към своята душа.Такьв е човекът на Шестата раса - Новият човек.

Ако искате да знаете каква ще бъде Шестата раса, трябва да влезете в нея. Бялата раса е на интелекта, а Шестата ще се нарече Расата на Любовта. Това е бъдещата култура, която иде. Новите хора наричам братя на човечеството или синове на Любовта.

Хората на Шестата раса ще бъдат камъкът, който ще завладее всичко.

Те ще бъдат устойчиви като диамант.

И в миналото са живели на Земята Напреднали същества. Ако сравним общото ниво на съвременното човечество и това на миналото, ще видим, че сегашното е на по-висока степен. И в миналото е бил реализиран идеалът за Царството Божие, само че в по-малък кръг хора. Сега се очаква това да обхване цялата Земя. В този кръг ще влязат пробудените души, излюпените пилета, а неизлюпените ще останат за в бъдеще. 150, стр. 141-142

Кажете си: Всеки от нас има велика мисия в света. Трябва да бъдем герои, да бъдем по образ и подобие на Бога - и тогава всички наши братя, заминали преди милиони и милиарди години, ще се съединят с нас. Тези братя са: серафимите - братя на Любовта; херувимите - братя на Хармонията; престолите - на Волята; господствата - на Радостта, Интелигентността; силите - на Движението и Растенето; властите - Братя на външните форми, Изкуството; началствата-Братя на времето, състоянието и такта; архангелите - на Топлината и Огъня; ангелите - носителите на Живота и Растителността, които приготовляват Живота. Последния - десетия чин - ще заемат Напредналите човешки души. Да се съединим с тези братя! Всички заедно ще засвирим и тогава ще чуем Христовия глас: "Елате вие, деца, благословени от Отца Моего, и наследете Новото царство, Новото небе и Новата земя на Любовта, които съм приготвил за вас". Това е учението на Любовта. 16, стр. 129

При сегашните страдания хората от целия свят трябва да си подадат взаимно ръка. да отправят едни към други обща мисъл за организиране. Възвишените същества от Невидимия свят, които са завършили своята еволюция, търсят съработници в Новата култура - хора с чисти сърца и светли умове. Мислите ли вие, че сам Господ и ангелите ще слязат на Земята да уреждат човешките работи? Сами те няма да слязат, но ще се изявят чрез готовите за работа хора, които живеят на Земята. 9, из „Дело свършено"

И човекът, в областта, в която живее, може да бъде съработник на Бога, в по-скромен размер в сравнение с ангелската йерархия. Той не може още да участва в ръководството на явленията в Природата, както ангелската йерархия. Но когато човек достигне до известна степен на развитие, в него се заражда желание да служи на Бога, да бъде съработник на Бога. Как се заражда в него това желание? Човек, като расте в знание, започва да разбира, че всички условия, които той има на Земята, се дължат на Небето. Всичко, което виждаме около нас, се дължи на работата на Небето: слънчевата светлина и топлина, въздухът, водата и пр. Тогава той започва да разбира, че тия благоприятни условия, които го заобикалят, се дължат на Бога и на ангелите. Това се отнася не само до външните благо-приятни условия, но и до функциите на вътрешните органи: сърце, кръвоносна система, бял дроб, черен дроб и пр. Техните функции зависят от ангелската йерархия. Тогава пробуденият човек си казва: „Бог и цялото Небе правят всичко за нас. Какво аз да направя за Него? Ние сме изпълнени с благодарност за всичко, което те правят за нас, от Любов към нас. Но и аз искам да допринеса е нещо за това велико дело, за което те работят. Те работят за общочовешкото щастие и за щастието и повдигането на всички същества към свобода, светлина и знание. И аз искам да допринеса шепа пясък за строежа на това велико здание на общочовешкото щастие и щастието на всички същества". При тия условия, при които се намира човекът, как може да бъде съработник на Бога? Който проявява Любовта, с това вече служи на Бога. Но в какви форми може да се изрази съработничеството на Бога?

Христос казва: „Истина, истина ви казвам, каквото сте сторили на едного от тези, малките, на Мен сте го сторили". (Матея, 25:40) Как се обясняват тия думи на Христа? В тях се крие дълбока философия. Те хвърлят светлина върху един важен въпрос. Каквото човек е сторил някому, сторил го е на Бога, защото Бог живее във всички същества. Навсякъде около нас, в цялата Природа да виждаме Великото Разумно начало, да виждаме Бога. Това е Новото съзнание, което се ражда. Това е Новият мироглед, който идва на Земята.

Някой ще каже: „Това не е ли пантеизъм?" Не е пан-теизъм, защото пантеизмът казва, че Бог се проявява чрез Природата и извън Природата, но Бог няма друго битие. А Божествената наука казва, че Бог проявява чрез Природата само част от своето естество, но извън нея Бог има самостоятелно битие.

От цитираните по-горе стихове от Евангелието на Матея следва, че човек, като служи на другите, той е съработник на Бога. Съработничеството на Бога може да има по-висока форма: например човек може да работи за повдигането на човечеството, за събуждането на душите, може да им покаже пътя към Бога. Може да пръска Божествена светлина в света, може да работи за идването на Новата култура и пр.

Когато най-долните клонове на ангелската йерархия се повдигнат нагоре в своето развитие, тяхното място остава вакантно и се заема от по-напредналите хора, които са завършили своята земна еволюция. По този начин човек все повече разширява полето, в което служи на Бога. Затова можем да кажем, че човек е кандидат за ангел. Когато човек влезе в ангелската степен, ще участва във вътрешната лаборатория на Природата, отдето се ръководят всички природни явления.

Еволюцията е безкрайна. Най-ниските чинове на ангелската йерархия, а именно ангелите, с въздишка поглеждат нагоре, към сияйните върхове, където обитават архангелите, и копнеят да се изкачат до тези върхове. Същото желаят и архангелите, които живеят в среда с неописуема красота. Защо имат този стремеж? Защото при всяко изкачване на едно същество в еволюционната стълба то добива ново просветление, нови хоризонти се откриват пред него, влиза в нова област на Великото знание, нови сили и дарби се събуждат в него, влиза в по-голям досег с космичния живот, добива ново прозрение за Любовта, расте в знание. В по-голяма степен проявява своето Божествено естество. Има закон: членовете на ангелската йерархия ускоряват своята еволюция и се изкачват на по-високо стъпало, като работят за Бога. Ангелите стават архангели, архангелите стават началства, началствата стават власти и пр. Това се отнася и за човека: като работи за Бога, той ускорява своята еволюция. Да бъде едно същество съработник на Бога-това е път на велики постижения. Така човек се издига на по-високо стъпало в своето развитие. Из „Съработни-ци на Бога" , архив на Б. Боев от беседи на Учителя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...