Jump to content

Recommended Posts

ЕЛЕНЪТ

Вървях по билото на Балкана, по оная тясна като конец пътечка, която минава по цялата му дължина. Много поколения са вървели по нея, тя е вдълбана даже в скалите. По нея са вървели и старите хайдути, когато са се оттегляли към Сърбия. Народът я нарича Дъскарската пътека, или на турски Тафтаджи йол. По нея пренасяли своите дъски и гаванки стругарите, които са работели долу, край реките. Оттук се разкриват необятни простори на север и на юг. Това е чудесна страна, която Бог е подарил на този народ.

Денят беше хубав, тих, слънчев, но се усещаше вече първата есенна прохлада. Вървях углъбен и потиснат – беше първият ден на ловния сезон. Долу, в горите бяха лавнали вече кучетата. Вървях с лека, безшумна стъпка, както балканджиите умеят да ходят. Изведнъж пред мене излезе елен, с големи разклонени рога. Спряхме се един срещу друг. Не се уплаши. Големите, хубави очи ме гледаха, като че ми се оплакваха: „Виж какво правят с нас, къде да идем?“ В жалбата му имаше правота. Ушите разкрояваха въздуха, като долавяха и най-малкия шум. В цялата му фигура имаше достойнство, благородство и тъй му подхождаше да живее в този прекрасен свят! Известно време се гледахме, разменихме мисли и чувства – това беше среща на приятели. После той направи два-три скока нагоре и освободи пътеката. Разминахме се.

Вървя и си мисля: Къде ще се укрие моят приятел? Но аз зная, и над тях бди същата добра Ръка, която пази и нас. Споменът за тази среща остана, една невидима нишка ни свързваше.

Аз зная: наближава времето, когато човеците няма да убиват повече животните, но ще им помагат и ще ги пазят. И ние работим за това време. ИДЕ ЕДНО НОВО ЧОВЕЧЕСТВО!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...