Jump to content

Recommended Posts

КОНЯТ

Конят се беше уплашил от нещо и тичаше като обезумял по пътечката. Беше спънат с букаи – скачаше с предните си крака едновременно, като дрънкаше страшно с веригата.

На пътечката играеше детенце. Майката изпищя – конят отиваше право към детето. Като стигна до него обаче, умното животно спря, захапа дрешката на детето, хвърли го леко настрана и продължи да бяга. Майката се завтече, запрегръща рожбата си, като се обливаше в сълзи.

Какво е конят за едно балканско семейство? За всички той е равноправен член на семейството, а и сам се чувства такъв. Той е уважаван, всички го обичат, всички се грижат за него: винаги е нахранен, чист, добре гледан, оборчето му е закътано, топло.

В балканските села всичко се изнася на гръб. По онези стръмни места кола не може да се изкачи. Нивичките се орат с кончета. Обикновено с това се занимават жените. Мъжете отиват по Гергьовден в Балкана и по Димитровден се връщат. Те са стругари. Техните стружни са в планинските дебри, край бистрите буйни реки. Тук се правят гаванки, танури, софри, цепят се дъски, изработват се ракли, станове за домашни тъкани и др. Работата изисква здрава мъжка ръка, а кончето е необходимо за всичко. Наесен, когато тръгнат за полските села с изработените неща, кой ще тегли тежко натоварените каруци – къде ще отидеш без конче?

В онези години в полските села ставаше честна, приятел- ска размяна в натура. Балканджиите даваха дървени произведения, а получаваха зърно, вълна, масло, а понякога и пари. После колите отново се връщаха, натоварени с потребното. И навсякъде кончето е редом с човека. То гледа умно, спокойно и никога няма да остави стопанина си на пътя.

Конят на това семейство, за което сега ви говоря, беше силен, умен, кротък и добър. Натовари стопанката каквото има да праща на мъжете, главно храна, стегне добре самара, тури отгоре детенцето – то е вече на пет годинки, кажи-речи мъж – и му каже: „Дръж се здраво!“ Малките жилави ръчички се впият здраво в самара. Майката заведе коня горе, до Бѝтини, потупа го по врата, помилва го, каже му няколко думи. Умното животно всичко разбира, то изпръхти, тръсне глава и поеме пътя към стругарите.

Там, в планинските дебри, край буйната, чиста река са стружните. Пътят е дълъг и труден. Заслужава да видите колко е предпазлив конят по стръмнините, по камънаците! Когато минава под ниски клони, които могат да засегнат детето, той стъпва тъй внимателно, като че обмисля всяка стъпка. Пътуването трае два-три часа. Пътеките са преплетени, сложни, но конят е минавал много пъти и няма опасност да сбърка.

Когато наближат стружнята, конят изцвили – това е радостен сигнал! Посрещат ги сърдечно – свалят товара, после самаря, а кончето изтриват с талаш, защото е запотено и го пускат да пасе. Тук е най-хубавата трева! Кончето първо се отърколи, да се успокоят нервите и мускулите му, а после започва да хрупа. Рекичката приглася на общата радост със сладки мелодии. Да, тук наистина живеят честити хора! Разбира се, бобът в гърнето ври от сутринта; на обед той се изсипва в голямата паница, в жарта се опърля люта чушка, накъсва се и се пуска в боба. Всички с наслада ядат вкусната чорба, някои се разкашлят от лютата пиперка…

Въздухът, чистата, кристална вода, слънцето, здравият труд, сладкото ядене – как да не бъде човек доволен и щастлив! Особено сладко се почива в буковия талаш, мек и ароматичен.

Целия ден момченцето гази из реката. Тук под всяка плочка има раче, във вировете пъстървите се стрелкат като мълнии, реката е пълна с риба. Тук тя не се лови с въдици – просто отбиват реката в друг ръкав и си избират каквато риба искат. Балканската пъстърва, изпечена на гореща плоча, е особено вкусна!

Момченцето прекарва тук пет-шест дни, после пак го турят на коня и той внимателно го връща у дома. Ама може да ги срещне мечка, или вълци да подгонят коня, може той да се спъне някъде, или детето да заспи – не се плаши напразно родителското сърце. Но нашият здрав и трудолюбив народ познава природата, има вяра и упование в Живота. Той носи в сърцето си думите на мъдреца: „Над човека бди един любящ, разумен свят.“

BN-MB-kon.jpg

BN-MB-kon.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...