Jump to content

Recommended Posts

ЗА КАКВО НАПИСАХ ТАЗИ КНИГА

Езотеричната мисъл в Християнството е съществувала от самото начало. Христос казва на Учениците Си: На вас е дадено да познаете Тайните на Царството Божие, а на тях, на народа, се говори с притчи, т.е. в забулена форма. Апостол

Павел казва: Обаче, ние поучаваме Мъдрост между Съвършени, ала не Мъдростта на този век, нито на властниците на този век, които преминават, но поучаваме Божествената тайнствена Премъдрост, която е била скрита, която е била предопределена от Бога преди векове да ни докарва Слава. После Апостол Павел между многото езотерични мисли, част от които предадох в главата за Посланията на Апостолите, и специално в главата за Гносиса на Павел, казва още: И аз, братя, не можех да говоря на вас като на духовни, но като на плътски, като на младенци в Христа, с млеко ви хранех, а не с твърда храна, защото още не можете да я приемете, и сега не можете. Понеже и досега сте плътски. Защото докато има между вас завист и разпри, не сте ли плътски, не постъпвате ли по човешки?

Това показва, че в Християнството още от самото начало са съществували Езотерични Школи, в които се е изучавала по-дълбоката страна на Учението, което не е могло да бъде предадено на широките народни маси, а само на подготвени хора, както и Апостол Павел казва в горепосочените мисли. Езотеричната мисъл е твърда храна, която не е за младенци, каквито са плътските хора, както Павел ги нарича. Тази езотерична мисъл се е предавала от поколение на поколение и не е преставала да съществува до наши дни и ще продължава да съществува, докато човечеството съществува. Същата езоте-рична мисъл ни предава и апостол Йоан, както в Евангелието си, така и в Апокалипсиса, за който казва, че е Откровение, получено от Бога. А Откровението не се дава на младенци в Христа, на плътски хора, а на високо напреднали хора, които могат да приемат твърда храна.

По-късно, във втори век, тази езотерична мисъл се подема от Климент Александрийски и Ориген и техните ученици и продължава да се предава по-нататък. А легендата предава, че чашата, в която е била съхранена кръвта на Христа от Йосиф Ариматейски, се пренася от Ангели в Европа. Това е Чашата на Новия Завет, това е Чашата, в която се пренася езотеричната мисъл от Изток на Запад. Тази езотерична мисъл минава през Манихеите, Гностиците и чрез Богомилите и Розенкройцерите се пренася в Европа, където основават ред езотерични общества и Братства, в които се съхранява и развива тази езотерична мисъл.

Такива общества са, както казах, Богомилите, от които се ражда на Запад Розенкройцерството, което от своя страна се развива в ред езотерически Братства, като Темплиери, Илюминати, Братя на Свети Йоан, Рицарите на Кръглата маса, Братята на Златното Руно и пр. А по линията на Богомилите се развиват Албигойците, Катарите, Патарените и пр. Под влияние на тези Братства в Европа се създават различни духовни и прогресивни движения, които стимулират прогреса на човечеството напред, като събуждат мисълта на европейския човек и докарват Ренесанса.

Във всички тези Братства се е съхранявала и развивала езотеричната мисъл, която не е била достояние на широк кръг, а па един тесен кръг, който е служил като квас, който заквасва цялото общество. В тези езотерични кръгове се изучавала и практикувала Християнската Мистерия, Християнското Посвещение, което, както се вижда от това, което изнесох в предишните страници, се различава от древното Посвещение. Там са се изучавали всички Тайни, свързани с Тайната на Живота и Смъртта, всички Тайни, свързани с идването на Христа на Земята и Неговата Мисия, изучавала се е Тайната на човешкото същество, неговия произход, същност и развитие. Изучавали са се всички онези методи, правила и закони, с които човек, ако работи, ще може да развие своите духовни потенциални сили и ще може да влезе във връзка с духовните същества в Космоса и с Христа. Във всички тези общества е имало хора, които са били в съзнателна връзка с духовния свят, с възвишените духовни същества, откъдето са черпели сила да понасят всички гонения и страдания.

Всички тези неща, които са съхранявани и изучавани в тези тайни Братства като Християнска Мистерия, се постаpax да изнеса в сбита форма в тази книга, за да се види, каква дълбочина се крие в Християнството и да се разбере, че то е носител на един нов импулс на Битието, а не едно продължение на предишните импулси на Битието, които са породили различните Школи и религии на миналото. Това, което изнасям, не е напълно разкриване на Християнската Мистерия, а е само едно малко повдигане на булото, зад което се разкриват чудни неща, които око не е видяло и ухо не е чуло, които Бог е приготвил за онези, които Го любят.

Моята задача беше само да издиря и събера това, което тези, които са във връзка с Духа, тези, които са във връзка с Тайните Братства, с Вътрешната Школа, ни предават. Така че, тези мисли и идеи, които изнасям, не са мои, а аз само ги предавам в една синтезирана и сбита форма, за да се види величието и дълбочината на Християнството.

При написването на книгата използвах обширно циклите от сказки на Рудолф Щайнер върху Евангелията и Апокалипсиса. Също така изнесеното от Ернест Бок върху Тайните на Християнството, след това всичко разгледах в светлината на Учителя, като на съответни места цитирах мисли от Учителя, които потвърждават това, което изнасям, които потвърждават единството на езотеричната мисъл. Също използвах и работата на професор Херман Бег: "Космичният ритъм в Евангелието на Йоана" и "Космичният ритъм в Евангелието на Марка".

Ще завърша както този кратък послеслов, така и цялата книга, с една мисъл от Учителя, с която се потвърждава и изяснява гореказаното. Мисълта е следната:

"Ние не се основаваме само на историческите документи за Словото на Христа. Ние имаме други доказателства за онова, което Христос е говорил, ние имаме една Архива, в която всички думи на Христа са написани със златни букви. Знаете ли каква Велика Книга е това и на какви листа са написани думите на Христа? Там са написани всички думи, които Христос е изказал. И всички Посветени Ученици на Окултната

Школа четат това Велико Евангелие. Туй е Евангелие. А сега искат да ни убедят, че това Евангелие, което имаме сега е свещено, дадено от Духа Святаго. Това Евангелие, което имаме сега, е написано от хора, които са били във връзка с Духа, но все пак са хора и може да не са схванали и предали правилно мислите на Духа. Но онова Евангелие, за което ви говоря, е написано направо от Светия Дух и то е истинското Евангелие, което Христос е проповядвал. Евангелието, което Христос е говорил, е отпечатано на листата на тази Велика Книга. Каквото е говорил Христос, всичките Му беседи, са напечатани в тази Книга дума по дума, могат да се възпроизведат, както се възпроизвежда всяка дума, изговорена върху фонографа. Туй Евангелие го разбирам! И колко думи, колко притчи, колко неща са напечатани върху листата на тази Велика Книга, за които светът даже и не подозира.

И първото положение, което се поставя в това Евангелие, е следното: Бъдете силни, защото Бог живее вътре във вас. Такъв е Законът. Когато някой е силен, това значи, да съзнава, че Бог живее в него. Като казвам, че Бог живее във вас, тази дума е пак неразбрана. Бог не може да живее още във вас, защото вие не сте още проявени, как ще живее Бог във вас? Бог живее само в онези, които са проявени, т.е. които са събудили Божественото в себе си."

От тази мисъл на Учителя се вижда, че напредналите окултни Ученици и Посветени черпят сведения за Учението на Христа от Акашовата Хроника, от Хрониката на Природата, където всичко е записано. И мислите, и идеите, които изнесох в книгата, които са се предавали в Тайните Братства в течение на вековете, са почерпени от езотеричното предание, което е подхранвано в течение на вековете от Акашовите Записки, които са открити за Учениците на езотеричните Братства. Понеже в настоящата епоха е настъпил момент, когато част от тези идеи и мисли, с които са живели Учениците в езотеричните Братства, могат да станат достояние на по-широк кръг от хора, затова са публикувани в открития печат. Моята задача беше само да ги събера, да ги поднеса в една сбита форма на онези, които се интересуват от вътрешната страна на Християнството.

Както казах, използвал съм мисли и идеи от беседите и лекциите на Учителя, след това се ползвах от циклите сказки на Щайнер върху четирите Евангелия: Цикъл сказки върху Евангелието на Матея, два цикъла върху Евангелието на Йоана, един цикъл върху Евангелието на Марка и друг върху Евангелието на Лука. Също и от цикъла сказки върху Апокалипсиса и други негови изказвания при разни други случаи. Също използвах и "Приноси върху разбиране на Евангелието" от Ернест Бок и книгите на Херман Бег.

Ще завърша с още една мисъл от Учителя: "Христос е говорил на един окултен език на Учениците Си, как да разпределят работата си на Земята. Той внася ново гледище и при засягане на този окултен въпрос. Та като дойдем до проучването на Евангелието, ще го проучваме по един окултен начин."

Така че аз написах тази книга, за да изнеса езотеричните идеи и мисли, които от векове са предавани в Тайните Християнски Братства, да ги направя достояние на един по-широк кръг от хора. Защото това го изисква настоящият момент от развитието на човечеството. От изложението на книгата ще се види, че ние живеем в една от най-важните епохи на човечеството, епохата на ликвидация на кармата на човечеството, епохата на второто пришествие на Христа, когато се отделят овцете от козите, когато човечеството постепенно се разделя на два лагера. Затова усилията на Бялото Братство са колкото се може повече хора да приемат духовните идеи, идеите на Христа за братството между хората и народите и за Любовта, и да ги приложат в живота, за да могат да влязат в Новата култура, която ще бъде култура на Братството и Любовта.

28 февруари 1971 г. Бургас

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...