Jump to content

Recommended Posts

3.5. Изцеление на човека с изсъхналата ръка

В началото на трета глава се описва случката с изцеляването на човека с изсъхналата ръка. Казано е: "И влезе пак в синагогата; и там имаше человек с изсъхнала ръка. И наблюдаваха Го, дали ще го издери в съботен ден, за да Го обвинят. Той каза на човека с изсъхналата ръка: Изправи се насред! Тогаз на тях казва: Позволено ли е да се прави добро в съботен ден, или да се прави зло? Да се спаси ли живот, или да се погуби? А те мълчаха. А като ги изгледа с гняв, наскърбен поради закоравяването на сърцето им, каза на човека: Простри ръката си. Той я простря; и ръката му оздравя".

Човешката ръка е свързана с човешката воля, тя е израз на волята. Когато се казва, че човекът имал изсъхнала ръка, с това се подразбира, че неговата воля била парализирана. И Христос като казва: " Простри ръката си", с това апелира към силите на волята у самия човек. Те се стимулират и с помощта на Христа възстановяват първоначалното състояние. И човек простира ръката си и вижда, че ръката му оздравяла. С това Христос дава импулс на волята на човечеството да се укрепи, за да може да върши добро, а не зло. При разговора, който Христос има с фарисеите, като ги пита позволено ли е човек да прави добро в съботен ден или зло, пак има отношение към волята. Когато човешката воля е в своето възходящо направление, когато е под влияние на Божественото Начало, тя прави добро. А когато нейните енергии имат низходящо направление, човек прави зло. И затова Христос, давайки импулса за укрепване на човешката воля, прави я да може тя да върши добро. С това се укрепва вече и човешкия живот, защото Доброто е основа на Живота.

От 10-ти до 20-ти стих на трета глава е казано: "Защото беше изцелил мнозина, така, че онези, които страдаха от язви, натискаха Го, за да се допрат до Него. И нечистите духове, когато Го виждаха, падаха пред Него и викаха, казвайки: Ти си Божи Син. Но Той строго им заръчваше да Го не изявяват". Тук ясно е показано пак, че хората познават Христа по делата Му, като ги изцелява, а нечистите духове Го познават, като Го виждат. Те виждат в Него Божията сила и се плашат от нея. Но Той им забранява да Го изявяват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...