Jump to content

7. ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА ХРИСТА ЗА КРАЙНАТА ЕПОХА И ЗА ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ


Recommended Posts

7. ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА ХРИСТА ЗА КРАЙНАТА ЕПОХА И ЗА ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ

Още преди да е минал през Голгота, Христос прави предсказание за крайната епоха, когато ще стане Второто пришествие, второто Негово идване. В цялата 13та глава Той показва през какви страдания ще мине човечеството и специално избраните, и казва: "Който претърпи, той спасен ще бъде". Понеже тази глава е много важна, ще предам по-голямата част от нея.

"Когато излизаше от храма, един от Неговите ученици Му каза: Учителю, виж какви камъни и какви здания! А Исус му рече: Виждаш ли тези големи здания? Няма да остане тук камък на камък, който да не се срине. И като седеше на Елеонския хълм срещу храма, Петър, и Яков. и Йоан, и Андрей Го попитаха насаме: Кажи ни, кога ще бъде това? И какъв ще бъде знакът, когато всичко това предстои да се изпълни. А Исус почна да им казва: Пазете се да ви не подмами някой. Мнозина ще дойдат в Мое име и ще рекат: Аз съм Христос, и ще подмамят мнозина. А като чуете за войни и за военни слухове, недейте се смущава; това трябва да стане; но туй не е още свършекът. Защото народ ще се повдигне срещу народ, и царство против царство, ще има трусове на разни места, ще има и глад; а тези неща са само начало на страданията. А вие внимавайте за себе си; защото ще ви предадат на събори; и в синагоги ще ви бият, и пред управители и царе ще застанете заради Мене, за да свидетелствате на тях. Обаче, трябва първо да се проповядва благовестието на всичките народи. А когато ви поведат, за да ви предадат, не се безпокойте предварително какво ще говорите; но каквото ви се даде в онзи час, това говорете; защото не сте вие, които говорите, а Светият Дух. Брат брата ще предаде на смърт, и баща чадо; и чада ще се повдигнат против родители и ще ги умъртвят. И ще бъдете мразени от всички заради Моето Име; но който устои докрай, той ще бъде спасен. И когато видите мерзостта, която докарва запустение, (за която говори пророк Данаил), стояща там гдето не подобава, (който чете нека разбира), тогаз онези, които са в Юдея, нека бягат по планините; и който е на къщния покрив да не слиза в къщата си, нито да влиза да вземе нещо от нея; и който е на нива да не се връща назад да вземе дрехата си. А горко на непразните и на кърмачките през ония дни! При това, молете се да не стане това зиме; защото през онези дни ще има скръб небивала досега от началото на създанието, което Бог е създал, нито ще има такава. И ако Господ не съкратеше ония дни, не би се избавила ни една твар; но заради избраните, които Той избра, съкратил е дните. Тогава ако ви каже някой: Ето тук е. Христос, или: Ето там! не вярвайте; защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно и избраните. А вие внимавайте; ето, предсказах ви всичко".

"Но през ония дни, поради оная скръб, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще падат от небето, и силите, които са на небето, ще се разклатят. Тогава ще видят Човешкия Син идещ на облаци с голяма сила и слава. И тогава ще изпрати ангелите, и ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от края на Земята до края на небето.... когато видите, че става това, да знаете, че Той е близо при вратата. Истина ви казвам: Това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това. Небето и Земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат."

"А за онзи ден или час никой не знае, нито ангелите на Небесата, нито Синът, а само Отец. Внимавайте, бдете и молете се; защото не знаете кога ще настане времето.. Бдете прочее,... да не би, като дойде неочаквано, да ви намери заспали. А каквото казвам на вас, на всички го казвам: Бдете."

Това, което Марко предава в 13-та глава в по-съкратена форма, при Матей е предадено в 24-та глава по-подробно. Това е едно грандиозно предсказание за края на нашата културна епоха, когато се извършва ликвидацията на човешката карма. За него може много да се говори, но ще кажа само следното: забележително е, че това предсказание е казано малко преди Голгота и във връзка с Голгота. Второто забележително нещо е, че се казва, че това поколение няма да премине, докато не се сбъдне всичко. Под това поколение в случая Христос разбира човечеството на Петата културна епоха, която в Неговото време е в своето зазоряване и която приема Неговия импулс. И понеже новият импулс навлиза в живота, това поражда противодействие от страна на старото, което неминуемо трябва да слезе от историческата сцена и вследствие на това са всичките тези големи страдания, за които Христос говори, че ще сполетят човечеството. А старото - това е кармата, която човечеството е натрупало в течение на своето минало развитие и тя трябва да бъде разчистена, за да може новият импулс да породи кълна на новата култура, която дреме в душата на човечеството. Тези страдания са резултат на стълкновение на старото, което си отива, с новото, което навлиза в живота на човечеството. Този процес започва още от времето след Христа, когато римляните разрушават Ерусалим и се сбъдва началото на предсказанието на Христа, че камък върху камък няма да остане от тези големи здания. Това се отнася и до всички такива големи здания, които в течение на историческото развитие ще бъдат разрушени.

Второто важно положение в това предсказание е, че в течение на тези големи страдания ще се явят много лъ-жехристи и лъжепророци, които ще съблазнят мнозина със своите чудеса и знамения. В течение на цялото историческо развитие след Христа винаги е имало такива, има ги и в наши дни. Но Христос сам казва, че Неговото второ идване няма да бъде физическо, но в облаците, а облаците - това е светът на човешката мисъл. И Учителят казва, че второто идване на Христа ще бъде като Светлина в човешката мисъл и в човешкия ум, когато Христос като Светлина ще проникне в умовете на хората. Защото и Той сам казва " Аз съм Светлината на света". И като такава духовна Светлина, с второто Си идване Той ще проникне в човешките умове. В края на тази културна епоха Христос ще слезе до етерния свят, откъдето ще въздейства на умовете на хората. И по-издигнатите - тези, които са с по-пробудено съзнание, ще влязат в директна връзка с Него и ще станат носители на Неговия импулс, на Неговата Светлина между хората. И като казва, че ще прати ангелите да съберат избраниците, това подразбира, че към края на нашата културна епоха ще стане разделение на човечеството. Една част от човечеството, които са възприели новия импулс на Христа, ще образуват ядката на новото човечество, на новата културна епоха, която ще се развие между славянството. А другите ще продължат да живеят със старите духовни ценности, ще продължават стария път на живота. А мисълта, че слънцето и луната ще потъмнеят и че звездите ще паднат от небето показва, че държавната власт, емблема на която е слънцето, ще загуби своята сила, а също и религията в сегашната си форма ще изгуби своето влияние над човечеството, което е символизирано с изгубването светлината на луната. А че звездите ще паднат показва, че учените хора, авторитетните хора на времето си ще изгубят своето значение и влияние.

И когато всичко това стане, тогава ще дойде Човешкият Син във всичката Си сила и слава. Христос като Светлина ще проникне умовете на хората и ще произведе цял обрат, цяла революция в разбиранията на хората. И Учителят казва, че и още много пъти да дойде Христос физически, ако Той не проникне като Светлина в човешките умове и ако не се роди в човешките души, малка полза ще имат хората. В случая Христос е онази духовна Светлина, която като проникне човешките умове, ще разшири човешкото съзнание, ще организира силите на човешката душа и ще събуди Божественото, което дреме в глъбините на всяка душа. И когато тази Светлина проникне в човешките умове и човешкото съзнание, хората ще влязат във връзка с Христа, Който е на Земята, но чака да се отворят нашите очи, за да Го видим и познаем, и влезем във връзка с Него. И Той казва: "Идете и проповядвайте това Евангелие по цялата Земя и Аз ще бъда с вас до скончанието на века".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...