Jump to content

МЕСЕЦЪТ НА СМЪРТТА. ПОСЛЕДНИЯТ ОГЪН


Recommended Posts

МЕСЕЦЪТ НА СМЪРТТА. ПОСЛЕДНИЯТ ОГЪН

Всеки човек рано или късно ще се срещне с Ангела на смъртта. Учителя го нарича „най-красивият Ангел с печалната усмивка“.

Скитника беше вече извървял пътя, и какъв богат творчески път беше той! Какви борби, каква работа и напрежение изнесе! Той не се примиряваше с неправдите, насилието и лъжите човешки. Идеи осветяваха пътя му.

Наближаваше вече деветдесеттях години, но беше запазил младежки вид, движеше се леко, от него се излъчваше сила. Лицето му беше озарено от вътрешна светлина – тук присъстваше мисълта. Човек е гражданин на Всемира, той пътува с крилете на мисълта и може да посети далечни и невидими светове. В Откровението е казано: „И видях престол на небето, и на него имаше Някой седнал.“ „Някой седнал“… Този свят има Господар – това е науката, която човек трябва да изучава.

За Скитника беше естествено да обича всичко живо и този прекрасен свят беше неговия дом. Той знаеше на кого служи. Погледът му винаги търсеше Него. А сега беше вече получил предупреждението – сърцето беше преуморено. Той беше дошъл да се прости с любимите си места и приятели. И сега на върха край гората пак се запали малкият огън, както винаги.

Такъв декември се случва на сто години веднъж. Ветровете, мъглите, дъждовете преминаха през ноември, те измиха планината и прогониха човеците. Настана светъл покой. Беше краят на декември, а се заредиха слънчеви дни, като че ли останали от лятото.

Скитника стоя дълго време на скалите. Тук те се отсичаха отвесно и ограждаха голям камен котел, може някога да е служил за варница; беше дълбок 3–4 метра и широк 2–3. Скитника обмисляше нещо, съобразяваше, картини възникваха пред него. Беше важно решение. А светът наоколо беше чудесен! От време на време той отправяше поглед, пълен с любов, към далечните върхове и поляни. Беше неговият свят.

Казват: „Мъртва природа“. Мъртва природа няма. Животът прониква всичко – и време, и пространство, и материя. Всъщност човек живее във всичко, което обича, и няма място, където той да не може да бъде.

Скитника беше съобщил на дърварите да дойдат. Дойдоха четирима души с две кончета и кола. Това бяха стари негови приятели: дядо Кольо, М¸рвяка и двамата им синове. Той обясни какво иска: трябваше да донесат от гората дърва и да ги наредят в каменната яма. В средата изправиха стълб от цяло голямо дърво. Около него нареждаха изправени едно до друго по-къси дървета, така се изпълни цялата яма догоре. Работата им взе два дни, хората бяха силни и сръчни. Скитника им плати двойно от уговореното и те си отидоха благодарни.

Тази нощ той не затвори очи. Слуша шепота на гората, странните, сдържани гласове на нощта, гледа звездите и говори с тях, всичко му беше безкрайно мило, той се прощаваше със своя свят. „Хубав живот живяхме ние, благодаря за всичко!“ И пак рече високо: „Благодаря!“

На другата сутрин, в зори, Скитника запали Големия Огън. Дървата се подеха, извиха се мощни пламъци. Това беше стихията на огъня, която той тъй обичаше – неговата родна стихия! Изправи се на скалата. Слънцето изгря и се издигна. Над Балкана се спусна благословен мир.

Той се загледа в буйния огън, пламъците се извиваха с фучене. В дъното на котела се образуваше вече жерава. Скитника се приближи до края на скалата, хвърли вещите си в огъня, вдигна ръце и благослови този хубав свят… „Някой седеше на престола“… След това се хвърли в огъня и прегърна стълба. Пламъците се извиха с още по-голяма сила. Те свършиха добре работата си. Огънят горя целия ден до вечерта. Жарта тлея цяла нощ.

Ето, беше Скитника – и няма го вече. А може би го има, защото Мъдрецът казва: „Човек живее в това, което обича.“

В какъв чудесен свят живеем!

Казва пророкът: „И Духът да се върне при Бога, Който го е дал“.

През този ден времето се промени, заваля сняг и зимата влезе в правата си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...