Jump to content

ВИДОВЕ СТРАХ


Recommended Posts

ВИДОВЕ СТРАХ

Вие имате голям страх, страхувате се от нещо и никакво. Големият страх не е на място, но и малкия страх не е на място. Трябва да дойдете до средната линия на страха, която е линия на благоразумието. Докато се движиш наляво и надясно в страх, ти всякога ще губиш равновесие. За да запазиш равновесието, ще вървиш по перпендикуляра. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – 221)

Има два вида страх: външен и вътрешен. Външно човек може да се страхува от хора, от животни, от тайнствени неща, но този страх не причинява толкова злини и страдания на хората, колкото вътрешния страх... Според мене, като основа на вътрешния страх седи желанието му да се удоволства в живота. Човек се страхува да не осиромашее и да няма, какво да яде и да пие. Той се страхува да не изгуби здравето си, да не може да използва живота с всички негови удоволствия. Той се страхува да не стане лош, за да изгуби доброто мнение и разположение на хората. (ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ДУШАТА - 202)

Докато държиш страха вън от себе си, той е на място. Щом го пуснеш вътре, той не е на мястото си. Външният страх се превръща в благоразумие. Вътрешният страх, ограничава човека. (СИЛАТА НА ПРИРОДАТА - 157)

Някой бяга в гората от страх, мечка видял. Това не е онзи страх, за който се казва, че е майка на живота, начало на мъдростта. Който не е минал през разумния страх, не може да бъде мъдър. Всички познават страха, но има разлика между разумния и неестествения страх. (СЪБУЖДАНЕ - 38)

От голям страх човек може да се разболее. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ – 175)

Този страх или сте го наследили или сега се е развил. Ако сте го наследили, това означава, че известен център в мозъка действа повече. Той се намира в задната част на главата, малко над ушите. Енергията от този център може да я прекарате в горната част на главата, да създадете любов към Бога. Тази енергия може тогава да я прехвърлите и към предната част на главата си, да развиете милосърдието... Така, както е сега, ще ходите, ще се безпокоите, ще мислите, че къщата ви ще се събори, че параходите ви ще потънат, че земетресение ще има. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 251)

Важно е дали много или малко се страхува човек. Силата на страха се определя от това към кое животно човек има по-голяма връзка. Казвате за някого, че е страхлив като заек. Значи той има отношение към заека. Който е по-малко страхлив, има отношение към по-безстрашните животни: мечка, лъв, тигър. Обаче и най-силните животни изпитват страх при вида на кобрата. Достатъчно е лъвът от далеч да зърне кобрата, за да настръхне козината му. Казвам: Човек е силен и безстрашен при по-слабите от него. Като види как заекът бяга, той се смее. Обаче и най-силният човек трепери от аероплани, които пущат бомби. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 255)

Ако вие измените състоянието на страх в себе си, ще се измени и вашият цвят на лицето. Червеният цвят показва един вид страх в човека. Портокаленият цвят показва друг вид страх. Зеленият - трети вид страх. Жълтият друг вид страх. Синият - пети вид страх и т. н. Всичките цветове изявяват известни видове страх. За пример, ти се разгневиш - това е от страх. Казваш някому: как можеш да ми вземеш хляба? Знаеш ли, че излагаш живота ми на опасност! И току извадиш ножа, браниш живота си. Защо? - От страх. (ООК – ІІІ г. – 29 лекция - 22)

Някои позеленее. Защо? - който по-зеленее, показва, че обича материалния живот. Този пък, у когото страхът има портокален цвят, той е човек, на когото личните чувства са уронени, личният му престиж е уронен... Когато е засегнат неговият ум, явява се жълтият цвят на страха... Виолетовият цвят пък изразява сила. (ООК – ІІІ г. – 29 лекция - 22)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...