Jump to content

10. ПИСМА ОТ ЗАХАРИ ЖЕЛЕВ


Recommended Posts

10. ПИСМА ОТ ЗАХАРИ ЖЕЛЕВ

Казанлък, 5.07.1910 г.

Драгий г-н Тошев,
Едва сега намерих малко свободно време за да Ви отговоря.
1.За Спасението чрез вяра в Исус.
 
Тоя въпрос ний трябва да го разбираме не съвсем тъй, както протестантите го разбират, но пак там се свежда работата, само че протестантското учение за спасението чрез вяра в Христа трябва да се допълни с учението за преражданието. Така според нас, както и миналия път Ви писах, господар на цялата еволюция, наречена „человечество" е Исус Христос (господствуваща монада на великата душа „Адам"). Всеки, който иска да бъда спасен и да се откъсне веднъж завинаги от цикъла на преражданията, трябва да върви и да гледа да се съедини към господствуващата монада, за да се възстанови първоначалното положение на „великата душа Адам". Следователно учението за спасение чрез вяра в Христа има своя смисъл и човек колкото пъти и да се е прераждал на тоя свят; колкото и да е напреднал духовно, не е ли съзнал крайната цел (съединението към господствующата монада), такъв не може да бъде спасен дотогава, докогато не съзнае закона, по който трябва да се синтетизира наново разсипаното на части человечество. Сега нека прибавим, че вяра без дела е мъртва, за да не се объркваме в някои протестантски учения, които твърдят, че човек можел да се спаси само чрез вяра. Последното трябва да се разбира така, че само който съзнава, че трябва да върви по кръстния път, посочен от Спасителя, може да се спаси, а не само с едно вярване (не всеки, който вика „Господи, Господи", ще бъде спасен, а който изпълнява волята на Отца ми и пр.). Има загатнато и в окулт. съновник, че до дохожданието на Христа пътя за спасението е бил затворен. Гъсти флуиди са опасвали земната планета на едно далечно разстояние и никой земен дух (човек) не е можал да премине през тоя пояс. Исус го е разбил и е отворил пътя. Това е достатъчно да поясни учението за спасение чрез вяра в Христа. Ето защо ний (които сме теософи и членове на инд. Т. О.) не можем да се съгласим с индийската теософия, която твърди, че Исус е учител, какъвто е бил и Буда, и Мохамед. Напротив, главата на человечеството е Исус.
 
2. За троичността на Божеството.
 
Аз Ви писах и по-рано как мислим ний за тая догма. Исус до 30 год. си възраст е бил человек, но глава или господствующа монада на человечеството; когато е приел кръщението от Йоана, той се е съединил с 2-то лице на Божеството (Логоса - Словото) и е станал вече 2 лице на троицата, същинско второ лице. Затова и Евангелието на Йоан казва: И Словото стана плът и всели се между нас. Така че теософското учение за Исуса Христа според нас е погрешно и пада. Всички ний, които се пречистваме и се присъединяваме към господствующата монада, която е вече скопчана (станала идентична) с второто Лице, ставаме също част от това второ лице. И с това се оправдават думите на Исуса: „Всички сте богове", а също и теософското учение, че крайната цел на человека е сливанието му с Божеството.
 
3. За чистотата на тялото. Според нас и двамата с брата Гелинов сте прави. Телесната чистота трябва да служи за образ на духовната. Това е едно първоначално разбиране. А присъствието на чуждо вещество в човешкото тяло ний като окултисти и теософи знаем много добре, че това е Карма. която трябва да изчистим.
 
4.Има едно нещо вярно, че и клетките на материалното тяло също еволюират и че на всеки човек клетките не са еднакво еволюирали. Така че едно тяло, чиито клетки са еволюирали, могат да се поддържат само с вегетарианска храна, какъвто е скучаят с брат Гелинов. (Като му четете това писмо, кажете му да извинява, гдето му споменаваме името, защото съгласно Вашето писмо стана дума да се прави сравнение между него и вас); обаче едно тяло, чиито клетки не са още достигнали до нея височина, не може да живее само с постна храна, какъвто е случаят с вас (и нас!) Звярът в човека не може да се пресилва. Той е толкова тясно споен с човешкото същество, че ако се опитаме да го убием преждевременно, а не постепенно, ний убиваме и себе си. Тъй схваща и теософията, тъй схваща християнската църква (без протест.). Църквата със своите пости и петъци представлява една школа за обучение към вегетарианството. Това аз съм намекнал и в Съновника, за което тукашните протестанти бяха ми се разсърдили. Ний. които не можем изведнъж да станем вегетарианци, сме длъжни да поддържаме постите, наредени от светите отци. И при едно бъдеще прераждане ще бъдем напълно вегетарианци. Аз имам също като Вас намерение да опитам вегетарианския и млечния режим, но семейните връзки много ми пречат. Ний тука всички съзнаваме, че месната храна трябва да се изостави. Бог е казал на Адама и Ева да ядат всичко, което расте от земята, а само след потопа бил позволил да се яде и всичко, що се движи. Но доколко последното е казано от Бога. друг път ще приказваме. Трябва още много да изучаваме Библията, за да видим, че на евреите много пъти сатаната се е представял като Бог и е искал жертви (Молох). Имам на ръцете си един франкмасонски катехизис. последно издание на лионската мистична църква, гдето доказва някои работи, за които досега не бяхме чували и сме били приспивани. че франкмасонин и безбожник било все едно и също нещо.
 
В това „Изложение на модерната християнска религия" се твърди, че физическият мир е фатално последствие от паданието на Ангелите (сатана). Този мир по-рано не е съществувал и един ден ще изчезне, (както казва и ап. Павел). Даже едва ли там не се твърди, че сатаната е създал видимия мир при падението си и че не трябва следователно да се славослови Бог в името на тоя мир и заради неговите хубости. Както виждате учението на нашите богомили изпъква.
Ний не трябва да скъпим времето си и трябва всичко да изучаваме. Ето в това франкмасонско учение има логичен отговор за ония. които питат: „Каква нужда имаше Бог да създава такъв лош мир. за да теглят неговите творения?" Отговорът е ясен: „Бог няма нищо общо с физическия мир. който е творение на сатаната, наречен от Исуса Князът на тоя свят." В Библията е казано, че Бог създаде света в шест дни. а тези хора заедно с богомилите казват, че физическият мир е творение на сатаната. Иска проучване, нали? Най-малкото, което аз приемам от тия противоречия е. че материалният мир е бил направен за падналите Ангели и человеци и че един ден ще изчезне (небето и земята ще преминат). Докторът каза, че вашата болест не е за бани, а за балкана.
Поздрав на приятелите, а най-много на бр. Гелинов.

Ваш (подпис)

Казанлък, 3.11.1910 г.

Драгий г-н Тошев,
Макар че не съм се освободил още от многото работа, рекох да Ви отговоря на писмото Ви от 4.09 и на отвореното Ви последно писмо. Всички братия от редакц. Комитет Ви благодарят за дейността, която проявихте. Вие с това работите за себе си. защото и Вие знайте, че нищо сторено добро на тоя свят не се губи. Знаете какво нещо е аказни записи клишета на извършените дела).
С Тошева от Враца не се познавам. Вярвам да е от Дъновите хора.
Вий ме питате за точките, които разделят теософията от Християнството. Под думата Теософия ний разбираме индийското учение, усвоено от няколко европейски ясновидци, които не виждат по-горе от менталното поле. Теософията на Анна Безант и Ледбитера е едно външно украшение на техните лични познания от невидимите полета - познания, които са далеч от абсолютната истина. Нашите почитания към тия ясновидци, но нищо повече. Едно учение, което не знае нищо за съществуванието на сатаната, как е той паднал, а после как е паднал и Адам - то е за нас половина учение. А ние търсим цялото. Аз държа един стар брой от "La Revue Spirite". гдето се казва какво Блавацка някога си твърдяла, че личността на Исуса не съществувала в невидимите полета. Там Олкат я оправдава някак си с извъртания. Когато казах на Учителя (Дънов) за това, той се позасмя и каза: „Истината е една. Не трябва да се лавира." Значи тия хора приемат за истина само това. което те виждат. Малко позитивисти падат. В последното си писмо ми пишете, че Ледбитер видял Исуса в Хималаите и че той живеел там. Как Блавацка не е можла да го види, като живяла толкова години там, а едва сега Ледбитер го видял ? Както виждате в тъй наречената „ теософия" не всичко е положително. Ако се основаваме на ясновидци, то поне трябва да ги избираме. Святите отци. както и Апостолите, които стояха близо до Исуса, имат много по-голям авторитет, отколкото съвременните индо-европейски ясновидци. Буда е само учител. Той може и да сее наричал и Спасител, това е безразлично, но Исус е самото въплотено Божество. Той сам се е наричал Бог. "Отец и Аз едно сме." Святотатство е да се меси непосредствената светлина с посредствената. Всичките учители като Буда, Мохамед и пр. са работили от полето си, и затова има противоречия помежду им. Исус. обаче, донесе своето учение от Източника.
Ников беше тук. когато получих писмото Ви. но не му го четох. Забележих малко подозрение. Но вярвайте (аз не знам дали ний добре си играем ролята, или невидимите чрез нас я играят), скоро ще настъпи обединение между нас, християнските мистици - окултисти и теософите в България. Докторът ходи тия дни в София и е говорил на Никова да гледа да се доближи до г. Дънова, за да го разбере, че е учител, нещо повече от Безант и Ледбитер. Казал му, че затова той има основание да му говори така смело и откровенно. че Дънов ни е открил много работи и пр. и пр. Не знам след това какъв преврат ни готвят невидимите небесни сили, но днес Софроний Ников писал на жена си, която е тук учителка, че от Нова година Ников и Граблашев ще издават списание „Духовен Мир", със сътрудничеството на Дънова.
Как се сляха обстоятелствата за в полза на обединението, вий сами виждате. Всичко се върши отгоре.
Забележете, че още преди 3-4 месеца Дънов е казал на Бъчварова, че го освобождава от Нова година от редактирането на „Виделина". която ще спре вече. Ников - Граблашев не са подозирали никак, че те ще бъдат впрегати отгоре да продължат делото. Само Дънов е знаел това!
Вярвам, че всичко това ще Ви зарадва до висша степен. Колкото и да се дърпат настрана теософите, все ще се слеят един ден с нас. Истинските теософи сме ний.
Пазете временно тайна, защото и мене ми се види невероятен тоя преврат. От положително място зная, че предвид голямата изолираност и недостъпност на г. Дънова, теософите са го считали (съмнявали се), че е от черната ложа! Бог ще изглади пътя.
Идущето лято ще изведем г. Дънов на Кадемлията; приготви се да му задаваш въпроси.

*

* *

Казанлък, 15.05.1911 г.

Драгий г-н Тошев,
Получих Вашата статия и ще я поместим в идния брой. Г-н Дънов, комуто разправих съдържанието на писмото, каза, че не правите добре, гдето излазяте с подписа си. Но аз му казах, че писмото е така надписано и свързано с вас, че не ще може без подпис. Аз ще заместя думата „презрение " със „съжаление" и ще изменя ония думи, гдето е казано че кръвеничане ще отупат праха на Конова (да няма заканване). Учителят ни съветва да избягваме личностите и да се борим на принципи. Вижда се, че Вий сте ги застъргали вече там. Ще трябва да имате там една група, която да действува. Ти сам много се трудиш и добре ще е да ти отнемат някои от товара. Този, Който нагласява всичко, ще нареди и това, аз съм сигурен за това. Г-н Д. ни напомни, че не сме ние, които ще разбием социалистите. Те са подгонени Отгоре, а ние само тичаме и хокаме след тях, за да окуражаваме народа! Значи сигурни сме. Колкото за г-н Гелинова ще има само да съжаляваме. Той нямаше основа, защото прескочи в областта на теософията, без да стъпи на пиедестала на спиритизма. Когато аз му казвах, че ме учудва как така един профан може направо да нахълта в сферите на теософията, той ми казваше, че разбрал всичко и че било излишно да се правят опити. Аз го просто облажавах, но сега виждам, че у нас едва ли има щастливци, които да нямат нужда от опита на апостол Тома. Гелинов е прав като казва, че теософията го отдалечавала от живота (от суетата на живота), защото това учение не е било храна за неговия духовен стомах. Не може да я смели. Когато напротив, ний надраснахме вече и теософията и не виждаме в нея освен една положителна наука на астралното поле, разбира се дотолкова положителна, доколкото е положителна и нашата официална наука на физическото поле, т.е. ний я наричаме положителна!
Г-н Ников, който стоя тука повече от един месец, много ме разочарова от неговата теософия (или кркто я нарича г. Дънов - антропософия - человекомъдрие). При все това той работи за общата кауза според степента на своето развитие. Затова и ний сме доволни от неговата деятелност. Кажи на г. Гелинова когато падне втората искра в неговата душа да ми пише две-три думи. Сега нека си почине в света. Предай му моите сърдечни поздрави.
За школата Учителят още мълчи. Много дъжд валя тия дни, та не мога още да го изведа да си поговорим насаме. Събираме се почти всяка вечер. Чудесна мъдрост! Той напира най-много да се заловим за своето душевно пречистване. Чистота! Чистота! Често споменува тия думи. Той сравнява окултните науки с богатства, затворени в една тъмна стая гдето ние ги пипаме само в тъмнината и нищо не виждаме и не разбираме. Снабдим ли се обаче със свещта на душата, всичко ще видим изведнъж. И спиритизма. и теософията, и всичко е складирано в тая стая и ще го видим изведнъж, вместо да го учим с години, стига само да спечелим свещицата. А тая свещица - това е чистата и непорочна душа. Излишно е да ви казвам, че той помни миналите си състояния даже и нещо повече, което не е за писмо. Той само като се вгледа в мене, оная година, откри ми две минали мои съществувания! Колко пари струва Анна Безант и Ледбитер, но човекът не парадира и не дига шум около себе си. Това ти го съобщавам в секрет.
Вярвам да постои още тука и ще гледаме да го използуваме.
Благодарим за новите 9 абонати. Когато отидете в Русе. потърсете бай Марин Петков, адвокат. Той е наш приятел. Излъчва се ноще в астралния мир и лекува разни болести само с вяра. Чудесии ще ти разправи. Оназ година дойде да се видим в Казанлък. Да го поздравите от кръжока ни.
Допълнително ще Ви пиша кога се върнете от сватбата.
Поздрав на приятелите.

Твой (Подпис)

Post scriptum:
Когато завърших писмото си, г-н Дънов ми дойде на гости понеже днес 16 май си заминава към Пловдив. Той настоява да ти преработим писмото така, че да няма подпис. Той изхожда от окултната точка. Щом изявиш името си, мислите на коновци и сие ще бъдат насочени към тебе и ще ти влияят зле. Кога се, каза, усилиш духом, тогава няма какво да се боиш от магнетическите токове на неприятелите. Затова пиши ми да преработим ли писмото, както намерим за добре.
Друго: Г. Дънов те препоръчва на г-н Илия Стойчев (в магазина на Сингеровите машини) в Русе. Кога отидеш там на свадба, намери го.

Същи (Подпис)

Казанлък, 21.06.1911 г.

Драгий г-н Тошев, Получих последното Ви писмо и предадох на редакцията поръчката Ви. Кочан ще Ви пратят. Четох в "Събуждане" писаното за тебе. Не е нещо особено. Аз забравих онзи въпрос, който ми задавате и не можах да намеря писмото, с което ме питате. Кога Ви се случи да ми пишете, повторете въпроса. Тук ний вървим добре. Днес получих още едно писмо от Вас. Предадох 3-те нови абонати в редакцията. Благодарим. Питате ме кога ще дойде тук Д. за да дойдете и Вий. Ето какво мога да Ви кажа по това. Нашата мистическа школа има всяка година събор, който тая година ще бъде пак в Търново. Там се явяват само канените, разбира се по разпоредба от Горе. (Това е секрет, който трябва да запазиш за себе си.) От нашия кръжок още никой не се е удостоил да бъде канен. Предполагаме, че там стават големи работи (явления) и никой нищо не разправя какво става там. На събора председателствува Д. Това остави. Един ден и ти може да бъдеш канен. Мисля, че съборът ще е към 5-6 август, след което предполагаме че Д. от там ще дойде в Казанлък да постои, понеже е обещал. И моята отпуска ще започне към 5-10 август; така че обстоятелствата ще се нагласят. В Търново има един телеграфист, Иван Дойнов. Пиши му едно писмо на 1 август и го помоли веднага да ти телеграфира щом потегли Д. за Казанлък, можеш да дойдеш с него наедно. Ако искаш, можеш да отидеш в Търново на 5.08, но да не настояваш да влезеш в събора, защото както ти казах, само канени влизат вътре. Ний много се интересуваме да знаем какво става в тоя тайнствен събор, вероятно в някоя вила из лозята, но и досега всички ни казват, че е запретено да се казва. Това е тайна. Запази я.
От ден на ден г-н Д. става все по-загадъчна сила за нас. Ний не се съмняваме вече че той е една велика сила. Веднъж Ников и той се препираха. Предс. на Т.О. настояваше, че на злото трябва да се съпротивляваме със сила (т.е. че Толстой не е прав), а Д. Отричаше. Добре, каза Н, тогава какво ще правиш, ако някой се спусне срещу тебе с нож в ръка? Няма ли да се защитиш? Да, но не така, отговори Д, а ще му скова ръката да не може да мръдне и тъй ще си остане! Разбрахме се тогава, само Н. не може да се помири с факта. Как е възможно тоя човек да стои по-горе от А. Безант, Ледбитер и др. Нейсе пак ще приказваме за тия работи кога додите. Много неща има за приказване и много работи има да стават.
Поздрави приятелите.

Твой... (Подпис)

Казанлък, 25.07.1911 г.

Драгий г-н Тошев,
Получих пощ. Ви карта и Побързах да Ви отговоря. Г-н Дънов е заминал за няколко дни в София и кога ще се върне пак в Търново, не зная.
Под секрет Ви съобщавам, че от тука са канени трима, между които доктора и аз, но въпрос е дали ще мога аз да отида, защото началника ни е в отпуск, а аз съм оставен да завеждам станцията до 12 август, а пък събора ще бъда на 10 август. Ще искам по-рано отпуск, че ако се съгласят от голямото място, и аз ще бъда между щастливите. На всеки случай аз се не тревожа, защото нищо няма да стане повече от онова, което е писано.
Вий гледайте да не се натрапите, защото всички канени се определят от друго място а не от него, а неловко ще бъде да се намерите в Търново през това време, да знаете, че всички са събрани, а вие да стоите отвън!
На всеки случай Вий ще постъпите много умно, ако към 1 август запитате г. Дънов в Търново чрез Ив. Дойнов телеграфиста: кога да дойда да се видим. Ако той има намерение да Ви покани в събора, ще Ви каже на 8 или 9 да сте там (за 10-ий). Тая работа ми се вижда невероятна, но на всеки случай предайте се на повечко молитва, пост и въздържание до това време.
Ако е рекъл Господ, ще се видим.
С поздрав,

Ваш 3. Желев

Поздравяват Ви братята.

Казанлък, 9.12.1911 г.

Драгий ми С. Тошев,
Получих писмото Ви с чека от 200 лева и ги предадох на деловодителя на редакцията, г-н Камбуров. Също предадах и писмото на доктора.
Вий оказахте голяма услуга на общото дело и редакцията не счита за излишно да Ви благодари още един път, при всичко че Вие драговолно сте се обвързали да работите и изплащате дълга си към приготовителната школа за посрещането на Словото. Поднесте, моля, от името на редакционния комитет неговата благодарност към бай Събча Мичев за абонираните от него течения от вестника. Комитета изказа желание да останат вашите ликове в молитвения салон, гдето се помещава и редакцията и аз изпълних това общо желание. Лятос ще гледам как-как да Ви обиколя в Кръвеник.
Пишете, че сте основали там кръжок. За нас не остава освен да се радваме в Господа. Вярвам. че Вие ще съумеете да различавате духовете, като ги изпитвате. Гледайте да не дадете предя на някой дух от черната ложа да Ви владее; защото сатаната все ще се опита да Ви разпръсне. Ние тука изгубихме един брат, който бе обсебен от дух неприятел на школата и той ни напусна, за да си изплати кармата и влезе изново в света. Вий без молитва не започвайте нищо. Усилвайте се духом и по-рядко правете сеанси, а по-често молитвени събрания и изучавания вътрешната смисъл на писанията. Борбата е много усилена между двете ложи, защото и двете правят приготовления, годините са на изпълване. Ние влязохме в правата пътека едва в единадесетия час и трябва здраво да се държим и пред нищо да не отстъпваме.
Г-н Дънов е още в Търново и все му се надяваме че ще ни дойде на гости, но известие още нямаме.
Поздравете всички братя от кръжока, а най-вече познатите вече нам в портрета г.г. Т. Илиев и Събчо Мичев.
Аз започвам втора година без да съм ял месо. Риба ям понякога. Убедих се, че моят стомах отговаря на вегетарианския режим.
Но едно нещо сме разбрали вече, че първата крачка към духовните дарби е да отстраним от себе си егоизма, угасването на страстите и желанията са на второ място и едва на трето място иде режимът в храната.
Както виждаш, ние започваме всинца от третата линия, като оставяме егоизма за наи-подир! Смятай колко сме слаби още и колко много ни остава да работим, за да отстраним от себе си мнимия център на вселената.
Но при все това като сравним миналото си с настоящето, ще видим, че разликата е грамадна - до неузнаваемост. Ето защо трябва да благодарим на Бога загдето ни е поставил в тоя път на небесната светлина. Няма по-голямо богатство на света от това да има човек спокойна съвест, като се примири с Бога и ближните си; и вярвам, че това спокойствие ние сме го достигнали в доста голям размер.
Приемете, драги Тошев, поздрава на всички тукашни братя.

Ваш 3. Желев

Казанлък, 24.01.1912 г.

Драгий Тошев.
Притежавам всичките Ви писма и в. „Събуждание". Тоя вестник ний го получаваме в замяна с„Обновление". Статията е писана от Никова по сведения от Севл. воен. ветеринарен лекар. Тая статия ний я бяхме турнали настрана и когато лекарят ни напомни и даде допълнителни сведения, поместихме я във вестника да се пораздвижат малко вашите тютюнджии там. Онова даскалче ще го насолим малко да не шава толкоз и Вий му отговорете в „Искра". Г-н Дънов не дохождал още тук, той е в Бургас и все му се надяваме. Питахте ме какво означава В.В.. Аз мисля, че това значи „Ваш Водител или само „Ваш", а съкратения подпис е неговия мистически знак.
Вашите сеанси ни учудват. Вий си продължайте с умереност щом сте имали наставления. Главно следете духа за да го познавате от думите му, да не се намесват и долни духове.
Питате ме за ликвидацията. Това е очакваното второ пришествие, след което ще настане Царството Божие на земята; значи много скоро ще дойде. След това вратата на новия Ерусалим ще бъдат затворени за неизправните (това го има в Откровението). Тая врата е жената, разбира се; и грешниците не ще могат вече да дохождат безразборно на земята, както било досега, защото те дохождат чрез блуд само, а тогава няма да има блуд и затова за тях вратата ще бъдат затворени. Ще бъдат допускани съвсем по малко, за да се изправят между болшинството, което ще служи на Бога. Ето това са тайни само за школата, запазете ги.
Поздрави братията от кръжока от мене и от всички наши тук братя и сестри.

Ваш З. Желев

Казанлък

Драгий Тошев.
Получих писмото Ви. На препоръчаните лица ще изпратим по 1-2 пробни номера от „Обновление". На дарителя от селото Ви кажете че ще дадем благодарност във вестника за трите абонамента. Статията за дарбите е от доктора. Разбира се това са все компилации обяснени и преработени по нашему и по указанията на г-н Д. За „подражанието на Исуса Христа" ще говоря на кръжока да изпишат няколко екземпляра. Тая книга съм я чел. когато бях малък (католическо издание).
Въпросите за Адам и Ева са мъчни. Това, което зная за Адама е, че той е бил изпратен да спасява елементалите, които са били повлечени от паданието на сатаната. Със своите слабости и страсти те са повлякли и него в падение. Адам е бил назначен да послужи за присад на елементалната раса, но не е сполучил, а сам се е изгубил в елементала. Не е можал да играе ролята на спасител, а е станало нужда и него да спасяват. Първото падение на Адама е станало в Небесата (горните полета), поради неговото желание да се доближи до женския принцип (небесната царица, която го е отблъснала. Тя е същата оная. която ние сега величаем като Богородица и тя е. която го спаси след второто му падение със земната Ева). Така че Богородица излиза да е като Божество, нещо неразделно от Исуса като 2-ро лице. Протестантите са много в голямо заблуждение по тоя въпрос.
Самите страдания на човека показват, че слазянието му в материята (инволюцията) е резултат на греха. Аз не мога да се съглася с индийското учение. Разбирам преход през материята, на това всички сме съгласни че е тъй, но теглилата за какво са? - Нищо друго, освен прями последствия от греха. Аз вярвам, г-н Дънов щом основе школата, няма да ни остави без да ни обясни подробно тия работи. Разбира се, че тия работи все от него сме ги изкопчили, но чудесно отговарят на познанията на мартинистите.
Питате ме за Петков ясновидец ли е? Ако се отнася за бай Марина от Русе, зная, че той не е ясновидец, но че се отлъчва нощя и ходи из полетата съзнателно. Той сам ми е казвал това. Освен това има дар да лекува, само че не обича да се хвали. Има благодарности за него до „Обн.". Но ние не ги публикуваме. Завчера той беше ни писал, че с Божията воля излекувал и помогнал на много болни.
Вярвам да сте получили писмото ми с наряда.
Аз вярвам, че и ний ще можем да станем ясновидци, но за тая цел ще трябва да се заловим да изчистим пътеките си. А трябва да си признаем, че сме много далеч до там. Главно, трябва да бързаме да се пречистим, без да бързаме да ставаме ясновидци.
Спас Димитров (чиновник в сметната палата) ми казваше това лято, че след пет години вегетариански живот е станал ясновидец от 5-6 месеца, както и слухов медиум. Голямо блаженство е да виждаш постоянно напреде си своя ангел хранител ида слушаш упътвания!
Доколкото можах да схвана от г. Дънова, той препоръчва вегетарианството и млечния режим не от оная точка, от която изхождат теософите и др. вегетарианци (не убий), а главно за да не вкарваме в тялото си елементалите и флуидите на животните, за да не се оскотяваме като тях. Той сам ми каза да напусна свинското месо! Аз мисля хич да не отговявам на Коледа. Ще ям само риба, масло, яйца, сирене, мляко и др. млечни продукти. Аз мисля, че на една постна храна щом се туря повече дървено масло, ще може да се не усеща поста. Ще се опитам, но да не стане като с вас.
Сърдечен поздрав Вам и на приятелите.

Ваш 3. Желев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...