Jump to content

13. СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

13. СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ

Словото на Учителя, това е Словото на Господа, Словото на Великия Божи дух, необятно като Вселената, дълбоко като водите на безбрежния океан, високо като висока планина, чийто връх достига дори до небесата.
Слезе Учителят на земята между хората като техен брат, като брат на човечеотвото. Мнозина от тях го познаха, приеха го и го нарекоха Велик Учител, а себе си определиха като негови ученици и последователи.
Слезе Той на земята да предаде на хората Словото Божие, да им го проповядва и да го преведе на език, разбран за тях.
Две книги бяха винаги отворени за Него: Великата книга на живота - разумната природа и книгата на Великата Любов - Христовото Учение. До тях той живееше, от тях той четеше, превеждаше и обясняваше. Словото Божие, което Учителят проповядваше и неговият живот бяха едно и също нещо, затова го наричаха Велик Учител. Природата пред нас оживя, законите й се очертаха, като вечни истини, а принципите й станаха ръководно начало на човешкия живот.
Христовото учение се роди пред нас отново като ново учение, защото ние и досега още не сме го видяли приложено. Не е старо това учение, защото обновява, оживява и възкресява. Ново е това учение, защото чертае път нов- прав, чист, възходящ.
Ново е това учение, защото носи елексира на живота.
Учителят говори много на хората - Велик Учител беше, но той нямаше аудитория. Дето стъпваше кракът му, там говореше. Той говори и на високата планина, и на широката равнина. Той говори и край водите на бистрите планински езера, и покрай Черноморския бряг. Той говори и в обикновени стаи, както и в малки и големи салони. Словото, обаче, никъде не се се спря. То проникна и през най-тесни, микроскопически отверстия и отлетява навън, в широкия простор, на неизмерими висини и слязло то на земята. Там, в тия висини, е истинският оригинал на Словото, не минало през стенографско перо, нито през перото на писателя, нито през оловните букви на печатаря. В такива висини лети и високо организираната човешка мисъл, да намери там високи идеи и слово - храна за нейното развитие. Срещне ли Словото тази мисъл, то прониква и в нея и остава там, докато тя го възприеме и стане нейна идея. Естеството на Словото е безкористието. Който го възприеме и обработи в себе си, то става негово.
Много слушатели имаше Учителят, от всякакъв род и вид: мъже и жени, учени и неуки, бедни и богати, малки и големи. Важно е, обаче, кои бяха истински слушатели и ученици. Това са ония, които имат отворени очи, да виждат светлината и да я възприемат. Това са ония, които имат уши да слушат истината, да възприемат и прилагат. За такива слушатели именно Христос е казал: „Който има уши да слуша, нека слуша."
Учителят имаше много пособия и помагала, както и обикновените учители от дърво или картон. Неговите помагала бяха живи образци, взети от самата природа. Това бяха облаците, ветровете с техните посоки на движение. Това бяха моментите на изгряващото и залязващото слънце. Това са и самите ученици, които, без да подозират, бяха един за друг предметно учение. Изобщо природата със своите безброй прояви и голямо разнообразие служеше на Учителя като пособие и помагала, а на учениците като предметно учение.
Учителят проведе Словото на земята, даде каквото беше нужно на човечеството за дадената епоха. Той създаде Школа за прилагане на Словото, но катедра той нямаше. Много естествено - Учителят не беше от никого миропомазан. Никоя държава, никаква власт не беше го миропомазала. Единственият, Който го беше миропомазал, това беше Великият Творец, Създателят на Вселената.
И до днес още хората се питат: Наистина, има ли Вселената създател? Едни приемат, че има Вселената Създател, други го отрекоха напълно и не се занимават повече с този въпрос, а трети продължават още да го отричат и се мъчат да доказват Неговото несъществуване. Кой е прав?
Мнозина днес се питат: Кой създаде науката? - Учените. Кой създаде философията? - философите. Кой създаде поезията? - Поетите. Кой създаде музиката? - Музикантите. Значи великите, гениалните хора създадоха велики неща в света. Защо тогава да няма велик Творец и на великата Вселена?
Христос казва: „Глава на Словото е Истината." За тази Истина говори Учителят цели 50 години. Тази Истина изяви той на цялото човечество, с нея и за нея и той живя. Тя беше негова кръв и плът. Това бъдещето ще докаже.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...