Jump to content

8. СЛОВО ЗА УЧИТЕЛЯ 1959 г.


Recommended Posts

8. СЛОВО ЗА УЧИТЕЛЯ

1959 г.

Какво ни остави Учителят?

Когато дете се ражда на земята, всички се радват: родители, роднини, приятели и познати. Всички му пожелават: да е живо и здраво, да расте и порасне, да стане голям, богат, учен човек. Никой нищо не иска от него.
Когато човек напусне земята и замине за отвъдния свят, всички се питат: какво ни остави той, какво даде на човечеството?
Ето, изминаха се вече 15 години от заминаването на нашия обичен Учител и мнозина още продължават да се питат: „Какво ни остави Той? Какво даде на човечеството?" - Всички Му искат сметка. „Пари, сребро, злато?" - Не, това не е предмет на Неговата дейност, нито стимул на Неговия живот. - „Тогава някакво богатство?" - Да, остави Той неизчерпаемо богатство: Алхимията на новия живот.
Материята Той одухотвори, духът въплъти, а Бога прояви, като даде път на Божественото в света.
Какво още даде Той?
 
- Новият символ на вярата: вяра в живия хляб, слязъл от небето, градивен материал за всичко живо - на живия човешки организъм.
 
- Вяра в чистата кристална вода - носителка на живота, чрез който се втичат ония възвишени и благородни чувства, да хранят и укрепват човешкото сърце.
 
- Вяра в свежия, чист кристален въздух, който слиза от високите върхове, за да храни човешкия мозък, проводник на светли, възвишени мисли.
 
- Вяра в оная необятна светлина, която прониква цялата вселена и достига до последната жива клетка - клетката на човешкия организъм. Така тя го превръща в светящ човек, представител на новата раса - шестата раса, идеал на съвременния човек.
Какво остави Учителят на младия човек?
 
- Той му посочи правия път - път тесен, възходящ и красив. Даде му и методи, как да върви в този път. В правия път да върви без отклонение; в тесния път със самоограничение, за да познае безграничното и великото в света; във възходящия път - без умора, а в красивия път - с истинска вечна наслада.
Даде ли нещо на човека?
 
- Заветът на любовта, да живеят в името на онази любов, която расте и се усилва, но не отслабва; която се чисти, без да се размътва; която постепенно се осветява и забравя някогашния първичен грях.
Даде му и задачата:
 
- Себе си да самовъзпитава, а децата да възпитава.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...