Jump to content

Recommended Posts

22. Двадесет и втори Аркан: КРОКОДИЛЪТ, ГЛУПЕЦ или ГРЕШКА

Този Аркан има числото 400 и буквата Т.

Скъсване на Божествената връзка, заслепяване, потъване в материята.

Картината представлява един слепец, носещ пълни дисаги, когато се сблъсква с един обърнат пред него обелиск, върху който се е наместил един крокодил с голяма, широко отворена уста. Слепецът е символ на човек, който е станал роб на силите на материята. Неговите дисаги, двойната торба, е пълна със заблудите и грешките му. Обърнатият обелиск представя незабелязаното премеждие, в което ще се разбие щастието, бъдещето. Крокодилът означава окончателна катастрофа, причинена от нечисти, гадни врагове.

Картината представя човека, който е пропуснал да следва своето Божествено призвание. Вместо да развие своите способности и да господства над духовете и елементите, той носи на гърба си дадените дарби и понеже не ги е използвал, той е направил ред грешки и престъпления, които носи на гърба си. Той се подпира на своята тояга, която тук символизира неговите знания и убеждения, които не могат да му помогнат, не могат да го спасят, понеже се вижда от картината, че той се клати, изморен от дълго блуждаене в Пустинята на живота. Той отива към гибел, което се символизира от крокодила, който го дебне, защото той се е отдал на своите страсти. Кучето са неговите страсти, които го преследват.

След това кратко описание на Големите Аркани ще се спра много накратко върху Малките Аркани, които са петдесет и шест на брой и са разделени на четири групи по четиринадесет във всяка група.

Големите Аркани, в своята цялостност, представят едно Велико учение, което е дадено на нашата раса в зората на нейното съществуване и не е изгубило значението си и до ден днешен. Според преданието сам Хермес е превел символите по следния начин:

1. Животът, със своите безбройни изпитания, има за цел в порядъка на Вечната Мъдрост да възпита волята на човека. Да не се иска нищо и да не се действува никак е също така гибелно за човека, както когато той прави зло. Човек трябва да бъде активен, деятелен и разумен като самия Бог. Това е смисълът на първия Аркан.

2. Именно чрез волята умът вижда как се развиват фазите на живот. Ако волята е здрава, възгледът на човека е прав и справедлив. Това е смисълът на втория Аркан.

3. Да твърдиш вярното и да искаш справедливото е равносилно да твориш. Да твърдиш и да искаш противното - това е все едно да разрушаваш, да унищожаваш. Това е смисълът на третия Аркан.

4. Когато човек е открил Истината и иска да върши Справедливостта, нищо не може да му се противопостави. Това е смисълът на четвъртия Аркан.

5. Преди да се твърди дали един човек е щастлив или нещастен, трябва да се знае посоката, която следва неговата воля. Това е смисълът на петия Аркан.

6. По-трудно е да се разкъса една верига от цветя, отколкото една верига от желязо. Това е смисълът на шестия Аркан.

7. Волята на човека е точно отражение на Волята на Бога и съразмерно с нейното укрепване тя ръководи събитията. Това е смисълът на седмия Аркан.

8. Умове с неуравновесени воли са като пропадналите звезди. Това е смисълът на осмия Аркан.

9. Приемайте относителното зло като едно средство да достигнете до Абсолютното Добро; не го искайте никога, но го извършвайте.

10. За да придобиеш правото винаги да притежаваш, трябва да искаш търпеливо и продължително. Това е смисълът на десетия Аркан.

11. Предизвиквайте лъва и той ще се страхува от вас. Научете се да управлявате болката и скръбта и те ще се превърнат в щастие и блаженство. Това е смисълът на единадесети Аркан.

12. Да се отива направо към Смъртта е преданост, а не самоубийство. Това е апотеоз на една възвишена, сублимна воля и влизането й във Вечния Живот. Това е смисълът на дванадесети Аркан.

13. Да премине човек живота си в преследване на нетрайно богатство, това е все едно да се обрече на смърт. Това е смисълът на тринадесетия Аркан.

14. Да искаш доброто насила е също така неоснователно, както и да искаш злото. Силата, насилието творят безпорядъка, а безредието е начало на всяко зло. Това е смисълът на четиринадесети Аркан.

15. Да се иска злото, това е равносилно да се подчини човек на смърта. Една извратена воля е начало на самоубийство. Това е смисълът на петнадесети Аркан.

16. Да страдаш, значи да натрупваш; наслажденията унищожават и разоряват хората. Всяка приета скръб или болка с покорност и примирение е развитие и прогрес. Това е смисълът на шестнадесети Аркан.

17. Колкото волята преодолява повече пречки, толкова тя става по-мощна. Надеждата трябва впрочем да се съединява непрекъснато с Вярата. Това е смисълът на седемнадесети Аркан.

18. Страхът е само отпуснатост на волята. Опасностите изплашват, ужасяват само пропадналите натури. Това е смисълът на осемнадесети Аркан.

19. Светлината е искра, поставена от Природата в услуга на волята; тя осветява тези. които знаят да я използват. Тя поразява тези, които злоупотребяват с нея. Това е смисълът на деветнадесети Аркан.

20. Всяка воля, която се бори с Божествените наредби, се порицава от Вечния Разум. Това е смисълът на двадесетия Аркан.

21. Владичеството на света принадлежи на господството на Светлината, а последната е престол на Волята.

Докато човек постепенно усъвършенства волята си, може да постигне да види всичко, т.е. да знае в безкрайно разширения кръг на човешката сила и власт. Щастието е за него плод на науката за доброто и злото, науката, представена от централното дърво на Едем. Но Бог не позволява да се откъсне този плод от никого, освен от самия човек, който е достатъчно господар на самия себе си, за да се приближи до плода, без да се стреми да го притежава.

22. Когато човек си създава призраци, се получават вампири. Всеки, който се поддава на заблудата, става нейна плячка. Това е смисълът на двадесет и втория Аркан.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...