Jump to content

Възвишените светове


Recommended Posts

ВЪЗВИШЕНИТЕ СВЕТОВЕ

Истинското знание извежда човека вън от Земята, във висшите светове, дето живеят духа и душата. (Устойчиви ВЕЛИЧИНИ - 27)

Ако е въпрос за световете, които съществуват в тази Вселена, те са милиарди на брой. (Бъдещото верую на човечеството - 89)

Цялото пространство е пълно със светове. (СИЛА И ЖИ6ОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 218)

Като се говори за висш свят, подразбираме Небето, дето живеят Възвишени и Благородни същества. Те са силни, мощни, само с една ръка могат да дигнат Земята. (Праведният – изд. 1930 г. София – 164)

Вселената не е нищо друго, освен сбор от умствени процеси. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 164)

Тя крие в себе си възможности за развитието на Разумните същества. (ПРАВЕДНИЯТ – 126).

Светлината на Слънцето не идва от самото Слънце, но от Божествения Дух. Светлината е израз на онази мисъл, която Великият отправя към всички живи същества на Земята. Тази светлина ни възраства и подкрепя. Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание. (Свещени думи на учителя - ІІ том - 152)

Външно погледнато, Земята изглежда неуредена, неустроена. Който разбира законите, само той може да долови разумността, която направлява всички светове, а не само Земята...

Страданията на хората произтичат от неразбиране на онзи Висш порядък, който съществува в целокупния живот... Земята е създадена за разумния човек, който разбира законите и може да ги прилага. (царският път на душата - 66)

Каквито и промени да стават в Природата и в живота, човекът трябва да знае, че има един пръст, който направлява всичко това. Има една Велика разумност в света, която определя пътя и на умрелите, и на живите. Тя определя пътя и на щастливите, и на нещастните, и на силните, и на слабите. Значи има нещо Велико в света, което направлява целия живот. Всичко, каквото става в света, тя го използва за добро. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 169)

Животът има отношение към трите свята: към физическия, в който живеят хората; към Духовния, в който живеят Ангелите, и към Божествения, в който живеят Съвършените същества. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2005 г. София - 373)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...