Jump to content

НОВАТА КУЛТУРА


Recommended Posts

НОВАТА КУЛТУРА

Защо Христос дойде на Земята? - Да научи хората в приложение на тази велика наука, да прощават. И първата фаза на бъдещата култура, аз я наричам „култура на прошката” - прошка към всички, любов към всички, и към малки, и към големи. (ДВАТА ПРИГОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 383).

Благодарете, че разумността е влязла във вас и вие можете и вече да се върнете при баща си и да кажете: „Отче, прости ме, сгреших пред Теб, но научих великия закон, че на всеки се отдава Заслуженото.” (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. „Бяло Братство” София - 2006 г. - 236).

Петър запита Христа: „По този път ли, тъй ли да прощаваме? По 7 пъти ли да прощаваме?” По 7 пъти, значи да имаме подарък златни часовници. Казва Христос: „Трябва да прощавате 70 пъти по 7, и то без часовници”. Прощението изключва всички тези работи. Това е новата култура, която човечеството трябва да възприеме. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд. 1939 г. София - 365).

И Петър пита Христа: „По колко пъти, Господи, да прощаваме? По 7 пъти ли?” - „Не - казва Христос, - на 70 места по 7.” Но за да можем да развием ние това чувство, трябва да проследим съвременната наука, да проследим философията, тя ще ни научи да разсъждаваме, да търсим причините на нещата. Затова е потребна философията, да научи човека да разсъждава, а не само да се изучават философски системи, да се знае кой какво казал. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд. 1939 г. София - 374).

Това е новата култура, която човечеството трябва да възприеме. (ДОБРИ НАВИЦИ – изд. 1939 г. София - 88).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...