Jump to content

7. ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЪРВИЯТ ПСАЛОМ


Recommended Posts

7. ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЪРВИЯТ ПСАЛОМ

През Втората световна война бил мобилизиран най-малкият брат на баща ми и след няколко дни трябвало да замине на фронта. Този негов брат - Любомир - бил малко момче, когато починала майка им. Пантелей се грижел за него, издържал го, ориентирал го при избора на професия. Разликата във възрастта им била голяма и той го чувствал като свой син, много се притеснявал за съдбата му на фронта.
Затова отишъл при Учителя да Го попита дали предстои нещо лошо на брат му и да Го помоли за закрила.
Учителят казал да даде на брат си едно листче, на което е написан „Деветдесет и първият псалом", и да му каже да го носи винаги в себе си.
Баща ми дал едно листче с този псалом на брат си и му обяснил какво е казал Учителят. Чичо ми не беше вярващ, но тогава взел листчето и го сложил в горния джоб на куртката си. Държал го там през цялото време на воюването си. А той бил офицер на действащия фронт. Попадал в много опасни положения. Една нощ се подслонил в някакъв храст и там заспал. Получила се заповед за оттегляне и цялата военна част напуснала мястото. Чичо ми бил толкова изморен, че не чул нищо, а и скрит в храста другарите му не го видяли. Така събуждайки се, на разсъмване, доловил около себе си немска реч. Изтръпнал от ужас, не разбирал какво става. Често чувахме този случай от него и винаги казваше: „Кракът да си изправя - ще докосна австриец, усетят ли ме, ще ме вземат в плен, ако не ме разстрелят на място!" Така свит изкарал два дни и една нощ. Но вътрешно бил спокоен, дори когато огладнявал, си изваждал консервата от раницата и си хапвал.
След това австрийците се придвижили и освободили мястото. Чичо ми бързо успял да намери своята част и се присъединил към нея.
Освен тази случка, по време на войната чичо ми е преживял много опасни и рискови ситуации. Като добър и честен човек, той не разрешил разстрела на четиринадесет души - австрийци. Противопоставил се остро на свой колега със същия чин, успял да ги вземе в плен и след това ги разменили срещу български пленници.
Както казах по-горе, Любомир преминал през много опасни моменти и ситуации, но се върнал от фронта невредим, без нито една драскотина.
Добре разбирам, че Учителят е помогнал на чичо ми, но вярвам и в силата на молитвата „Деветдесет и първи псалом", затова винаги, когато децата ми отиват на път или на изпит, държа да имат в себе си листче с този псалом.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...