Jump to content

Recommended Posts

ПРАНАТА

Праната (солта) е силата в света, която изпълва пространството. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН-01.06.1990)

Тя се съдържа в Слънцето. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 306)

То е едно течение, което иде от Слънцето, едно механическо течение. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 79)

Други учени я наричат животворно електричество или животворен магнетизъм. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 64)

Въздухът съдържа... прана. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 64)

Праната от въздуха прониква в белите дробове и помага за озонирането на кръвта даже и там, дето въздухът мъчно може да проникне. В така пречистената кръв се влагат елементите на живота. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 133)

Онези хора, които не дишат с любов, не могат да възприемат праната от въздуха. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - IІ том - 58)

С тази енергия, която иде от Слънцето, всички трябва да се свържат, бащи и майки, не се ли свържат със Слънцето, да не се женят. Туй не е за вас обикновените хора. Който се жени трябва да се свърже с тази енергия, тогава и децата ще бъдат свързани. И в такъв един дом ще има вечно здраве, вечно блаженство, и всичко, каквото дойде, лесно ще става. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 98)

Сега тази енергия в света, която произтича от великия Космос - понеже светът се е диференцирал досега в еволюционната енергия, или живата енергия, а душата на Вселената е минала през пет степени, - тя се диференцирала в три направления. Затуй ние имаме пет чувства - туй показва пътя, остават още две сили от тази космическа душа да се проявят. Тази първоначална сила в света, която сега действа, туй, което индусите наричат „акаша”, тя е първоначалното проявление, тя е създала човешкия мозък, човешката мисъл, създала е звука. Второто проявление индусите наричат „ваю”, от санскритския глагол „ва”, което значи - да движиш нещата, то е едно видоизменение, обръщане на тази енергия в инволюционен процес - надолу. Тази енергия „ваю”, тъй наречената въздухообразна, азотна енергия образува облеклото и чувствителността, с която човек си служи днес, при сегашното състояние. И тъй, ако у вас чувствата ви извънмерно се развиват и станете силни, значи тази енергия се усилва; ако тази енергия отслабва, тогава чувствата ви се претъпяват. Тия неща стават. Ако мисълта се усили, „акаша”, или тази първична енергия, дойде в ума ви, и мисълта ви стане по-ясна; ако мисълта отслабне връзката ви не е силна, тогава какво трябва да правите?... Когато вашата мисъл отслабне, вие ще прокарате вашия ум към ония велики закони на живота - към Слънцето, и ще възприемете тази първична прана... Ще създадете едно абсолютно спокойствие на ума си. Знаете ли какво нещо е човек да бъде спокоен? Каквото и да ви кажат, вас да не ви трепне окото, и сърцето ви да не трепне. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 89)

Оная велика, жива енергия в света, която изтича от своето първично състояние, за да влезе в пътя на еволюцията и тъй да измени тази първична сила, която индусите наричат „prakriti”, a ние я наричаме „Дух”. Духът, това е първичното. И казва ап. Павел „Плодът на Духа е. Любовта”, т. е първото диференциране на Духа е Любовта, а първото изтичане от Бога е Духът. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 79)

И онзи научен начин да използват тази жива енергия, индусите го наричат „Pranayama”. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 57)

И вие, когато не можете да контролирате тези закони, според законите на „Pranayama”, тогава животът ще мине в мечти. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 66)

Солта (праната) - първият Божествен елемент в Живота. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том – изд. 2006 г. – 338)

На Земята живот без сол (прана) не може да съществува. Физическият свят е свят на солта (праната), а не на Светлината, която е пък свят на Ангелите. (СИЛА...)

НЕ СЕ СМУЩАВАЙТЕ, ЧЕ ИМА ПРОПУСНАТИ СТРАНИЦИ, БЪДЕТЕ ДОВОЛНИ И БЛАГОДАРНИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ИМА ОТ УЧИТЕЛЯ СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ИЗДАТЕЛСТВО – „БИБЛИОТЕКА СВЕТЛИНА В ПЪТЯ” И ТЕ ДОПУСКАТ В СЕБЕ СИ ОБЕЗСОЛЯВАНЕ И ГРЕШАТ.

ВСИЧКОТО СЛОВО ОТ УЧИТЕЛЯ Е ВЪЗВИШЕНО, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ВСЕКИ УЧЕНИК ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ СВОЯТА ДУХОВНА ДЕЙНОСТ НЕПРЕМЕННО С КНИЖКАТА ЗА ВЪЗВИШЕНИТЕ СЪЩЕСТВА И НАЙ-ЗАДЪЛБОЧЕНО ДА ПРИЕМЕ И ПРИЛОЖИ НА ПРАКТИКА ВРЪЗКАТА С ТЯХ. ТЕ И СЕГА СА ВЪВ ВАС, НО ИЗНЕНАДИТЕ, ГОЛЯМОТО ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ И РАДОСТТА ЩЕ ДОЙДАТ, КОГАТО ВИЕ ГИ ПРИЗОВЕТЕ ПРИ ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ, ВИЕ ДА ГО ИЗПЪЛНЯВАТЕ, А ТЕ ДА УЧАСТВАТ, ЗАЩОТО ТОГАВА ТЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ВАШИЯ УМ И РЪЦЕ И ВСИЧКО СТАВА ПО БОЖЕСТВЕН НАЧИН. ТАЗИ ВРЪЗКА САМО КАТО СИ Я ПОМИСЛИТЕ И ТЯ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАЛО Е НЕОБХОДИМО СИЛНА ВЯРА И !!! НИКАКВО СИМНЕНИЕ. ТЕ И СЕГА ВИ ЧАКАТ ДА ГИ ПОКАНИТЕ, ЗАЩОТО ВИЕ „ СТЕ ОТ БЯЛОТО БРАТСТВО И СТЕ ПОЧТИ ПОДГОТВЕНИ ЗА ТАЗИ ВРЪЗКА.

(...) дирана слънчева енергия... прана. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 306)

Ще знаете, че колкото злато имате в кръвта си, толкова може да имате и вън от себе си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 305)

Праната има различни състояния: тя бива физическа, сърдечна, умствена или ментална. Без прана мисъл не може да се образува. Без прана волята не може да действа. Праната е причина за създаване и проявяване на мислите, чувствата и действията на човека. Всеки човек, според развитието си, ще приеме това, от което се нуждае и ще изрази това, което може. (ДВАТА ПЪТЯ -изд. 1934 г. София - 77)

И тъй, като казвам, че праната е причина за създаване и проявяване на мислите, чувствата и действията в човека, това не значи, че всички хора трябва да имат еднакви мисли и чувства. Всеки човек, според развитието си, ще приеме това, от което се нуждае, и ще изрази това, което може. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г. София - 77)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...