Jump to content

Висше Аз – Божествена душа


Recommended Posts

ПРОБУЖДАНЕ НА ДУШАТА

3 Висше Аз – Божествена душа

Вашата задача като ученици е да схващате Бога като Любов и Мъдрост и чрез тях да всаждате във вашите души всички други добродетели. Само по този начин може да се развиете и подигнете и да се пробуди душата ви. За да бъде човек силен в света, трябва да започне с Любовта. Добродетелта представя самия човек, минал през Любовта. Чрез Мъдростта човек е научил Божиите изявления към него.

Не можем да изпълним Волята Божия, ако не Го любим. Волята Божия е да бъдем всички добродетелни. Да бъдем добродетелни - това са отношенията на хората едни към други. Трябва да бъдем добродетелни не само към своите ближни, но и към всички създания.

Първото правило, за да придобием Любовта, е непременно да имаме смирение. Любовта е качество, което познават само смирените, слабите; тя е техният дар. Силните хора, които уповават на себе си, не знаят какво нещо е Любов.

 

Всеки от вас трябва да работи искрено върху себе си и като работи, да счита, че работи за всички и че всички работят за него. То е Божествен закон, който трябва да работи и в нас. Окултната наука го нарича “Висше Аз”, но по-право е да се нарече “Божествена душа”. В нея са вложени всички условия за нейното развитие. А когато е образувана връзката, която съществува между всички създания, всички способности и чувства растат. Трябва да почувствате присъствието на Висшето Аз, на Божествената Душа у вас, да почувствате готовност поне веднъж в неделята или в годината да се пожертвате за всички. И Христос казва: “Който изгуби живота си за благото на другите, той ще намери своя живот”. Това е точният превод на думите Христови и в тях се крие същността. В състоянието, в което вие понастоящем се намирате, тази вътрешна връзка още не е образувана и вследствие на това вашата нисша душа, низшето Аз, низшият Манас, както го наричат теософите, се стреми към противоположни движения. Тази душа върши това, не защото има някаква омраза към човека, но стремежите й са различни. Трябва да се борите с тази ваша нисша душа, понеже в нея са вложени всички отрицателни неща.

 

Така че в човека има нещо по-дълбоко от това, което виждаме. Това е Божественото, Висшето Аз, Божествената Душа, което мисли в него. То е същественото. Специфичното във всяка душа е това, че когато минава Божествената светлина през нея, душата я пречупва по особен начин. Затова всеки носи нещо особено, нещо специфично красиво в себе си. В душата са складирани и скрити всички богатства и закони на Битието. И човешката душа може да се пробуди и да си припомни всичко, каквото е вложено в нея. Процесът на окултното развитие е именно в това - човешката душа да се пробуди и да си припомни всичкото знание, което е вложено в нея. За тази цел човек трябва да се вслушва и да внимава в гласа на Духа, който му говори отвътре. Слушането е външен процес, а вниманието - вътрешен процес. Това се постига, когато човек развива спящите в себе си духовни сили.

 

Духовните сили в нас могат да се развият, но за тази цел се изисква правилна мисъл, чувство и действие. Не е достатъчно само права мисъл или чувство, но мисълта, чувството и постъпките трябва да бъдат правилни и в хармония. Онова, което човек желае дълбоко в душата си, ще го постигне, но трябва да чака. Има време за всичко. Не може от дете да станеш мъдрец. Докато стигнеш от дете до мъдрец, постепенно ще израстеш, като минеш през ред фази на развитие. Така върви и духовното развитие на човека: най-първо човек е малко дете, после постепенно пораства, докато стане мъдрец. Всеки може да развие в себе си тези заложби, с които да влезе във връзка с живите разумни Сили, които действат в Живата Природа. В плана на Битието влиза да влезем във връзка с Разумността, която е в Природата. За тази цел човек трябва да се научи да работи с мисълта си. Вие още не знаете какви мощни сили се крият в мисълта. С концентриране на мисълта е възможна и левитация.

 

Първото нещо, което трябва да направи човек, влизайки в Пътя на окултното развитие, е да проучи себе си, да знае какви заложби има и какво се крие в него, да прецени възможностите си, да премери силите си. След това да си изработи правилно разбиране за Живота. Между материалните и духовните работи трябва да има едно правилно съгласуване. Трябва да се разбират законите, по които може да стане това. Най-първо човек трябва да се запознае с Любовта, която действа във физическия свят, с нейните форми и закони; после – с Любовта, която действа в Духовния свят, и с нейните форми и закони. Във физическия свят трябва да се изучава Любовта от гледището на Надеждата, в Духовния – от гледището на Вярата, а в Умствения - от гледището на самата Любов.

 

Ученикът трябва да върви от видимото към невидимото. Човек трябва да впрегне недоволството и всичко отрицателно в себе си на работа. Ученикът трябва да бъде силен, да издържа скръбта. Скръбта гради в човека, както и радостта гради. Но човек трябва да носи съзнателно и скръбта, и радостта; тогава те градят в него. Организмът на ученика трябва да се нагоди към новите вибрации. Това може да стане чрез хармонизиране на мислите, чувствата и постъпките с всички добри хора на Земята, чието съзнание е будно. Те помагат да стане хармонизирането с Бога, с Небето, с всичко живо. Това нагодява организма за по-висши трептения и преживявания. Тогава има условия Напредналите същества да помагат.

 

Така ние ще дойдем до идеята, че в послушанието и разбирането на Любовта Христова седи силата за реализиране задачата на човешката душа - да може тя да развие необходимите качества, които са потребни за пробуждането й, за изграждането на Духовното тяло и за следващия по-обширен живот, който й предстои.

 

За да може човек да работи, трябва да има съдействие отгоре. Когато човек е готов, едно напреднало Същество идва и работи чрез него. Тогава дейността му е ползотворна. Най-първо човек трябва да гледа да се освободи от користолюбието, което не е негово, а е чужда присадка.

 

Когато човек е верен на призванието си, Духът ще дойде и ще се всели в него. Той ще проникне в човека като слънчевите лъчи. Но трябва, когато дойде Духът, човек да е готов. Духът идва периодически. Когато образува връзка с Духа, на човека се дава пропуск за влизане в Храма на Тайното познание. Затова човек трябва да отвори ума, сърцето и душата си за Божествения Дух - Той като слънце да огрее неговата земя и тогава ще се родят най-добрите плодове. Когато Божественият Дух дойде, човек ще започне Великата Божествена наука и очите му ще се отворят. Божественият Дух непременно трябва да дойде върху ученика, защото Той е носител на Божествената Истина. Само Той може да озари ума и сърцето на ученика. Ако някой казва, че без присъствието на Божествения Дух може да придобие някаква наука, някакво знание, той не говори Истината. Ученикът трябва да бъде образец на чистота, на светли мисли, на възвишени чувства и благородни остъпки. Това са силите, които градят в него.

 

В човека постоянно се градят неговите органи. В Шестата раса хората ще имат нови органи и ще виждат света разширен. Тези нови органи (сетива) се развиват под влияние на Божествените сили на Любовта, Мъдростта, Истината и на всички добродетели. Затова човек трябва да даде път на тези Божествени сили в себе си – да ги прояви в своите мисли, чувства и постъпки.

 

В тялото, в мозъка се крият сили, които трябва да се разработят. Всеки може да ги разкрие и разработи. Достатъчно е да употребява човек по един час на ден за размишление върху великите духовни въпроси, за да прогледне. Ако човек не може да измени своята мисъл, ако не може да внесе една нова мисъл в ума си и ако не може да я задържи в себе си поне за една минута, от него нищо не може да стане.

 

Човек има разни центрове в себе си, чрез които може да се съобщава с Възвишените същества. Но той трябва да организира своето Духовно тяло. В това физическо тяло се организира Духовното. Когато Христос казва “Имам дом неръкотворен”, разбира това Духовно тяло. Новото тяло се гради сега. Новите ни чувства и способности ще се вложат в новото тяло, което сега се гради. В някои то е още в началото си, у други - още на един месец, у други – на два месеца, на три, на пет месеца и т. н. Плътта е тяло, където временно живее Духът, а Духовното тяло е тяло на вечността. Физическото тяло, което имаме, е великолепно здание. То е модел за бъдещото тяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...