Jump to content

47. ДЪРВА ЗА ЛАГЕРНИЯ ОГЪН


Recommended Posts

47. ДЪРВА ЗА ЛАГЕРНИЯ ОГЪН

Бяхме на Рила, на 7-те езера. Теофана Савова и сестра й всякога пазеха Учителя. Бяха един вид пазачи на Учителя. Един път те не забелязали как Учителят е излязъл от палатката Си. Отишли, погледнали - ах, няма Го Учителят! Помислили, че Учителят е отишъл в клозета Си, обаче не се явил Учителят, не излязъл. Надникнали, видели, че Учителят го няма там. Зачудили се, разтичали се: „Чакай да отидем да видим при чешмичката!" Отиват при чешмичката - Учителят Го няма и там. Върнали се в лагера и започнали да събуждат братята и сестрите. „Къде е Учителят? Няма Го нито в палатката Му, нито наоколо, нито на чешмичката!" Пък щом Го няма на чешмичката, къде е изчезнал Учителят?"

Вечерно време правехме големи огньове. Клекове имаше много, много стари клекове, и аз, като се нахранехме на обед, започвах да сека дърва за вечерния огън. Това ми беше работата, аз извършвах просто хамалската работа в Братството, най-як бях, млад. Освен това съпровождах конете, когато носеха товарите - като ги натоварят от Говедарци, ако паднеше някой кон или някой денк се извъртеше, помагах веднага да се спре ешелонът, да изправим коня и да натоварим наново багажа. Така че аз извършвах тази работа и имах Кирчо Лъвчето за помощник.

И така, на езерата, след като се нахранехме, отивах и разсичах клековете откъм източната страна. През 1929 год. за пръв път с Учителя отидохме на 7-те езера, а пък през 1930 год. вече с наши хора тръгнахме.

Сега, какво стана: аз отидох да сека клекове. Разсичах клекове много гъсти, не може да се навреш между тях, разсичам пътека, така, и сека. А клекът има туй свойство, че тук му е коренът, а пък самият клек на десет метра нататък се разклонил и дигнал клони нагоре. Навлязох между клековете и и започнах да сека, изобщо, да разширявам периметъра на сеченето на дървата.

Както сечах, погледнах - Учителят взел една брадва, дойде и хвърли горното Си палто. „Сечеш ли, Пеньо?" Рекох: „Сека, Учителю." Започна и Той да сече.

А целият лагер вече бил в тревога, че Учителят е изчезнал и не са Го видели къде е отишъл. Но кой знае как, някоя сестра се навря при нас, в гъстия клек, където плющяха брадвите, и като видя, че Учителят сече дърва, отишла и казала: „Срамота е, бе, Учителят сам сече дърва!" И надойдоха тогава 360 души, дето се казва. Насякохме много дърва и натрупахме една камара, може да има десет метра висока. И имаше вече за няколко вечери бол дърва, да правим вечерните огньове.

Те бяха толкоз необходими, защото сред нашите братя и сестри имаше доста поети. Те през деня написали стихотворения, някой написал разказ - и вечерта на този огън хем се пееха братски песни, хем пък прочитаха поетите стихотворението, което днеска се е родило.

Та, онази вечер се примъкнаха много дърва, защото дойдоха всички да секат. Срамота беше, че завариха Учителя сам да сече. И като дойдоха, взеха брадвата от ръката Му: „Учителю, срамота е Ти да сечеш дърва!" Пък Той каза: „И аз мога да сека, недейте да мислите, че не мога!"

На другия ден, на сутрешната беседа - на Изгревния връх Учителят всякога говореше Слово, - Той каза: „Някои братя и сестри мислят, че някои братя са родени само за физическа работа. А пък други били родени само за духовна работа. И седнал той, братът, як и здрав, нищо не му е, отворил Библията и съзерцава, обръща очите си нанагоре молитвено и чете от Библията, А пък оня, другият брат, дето е роден за физическа работа, всеки ден, като се нахрани, той не почива, а взема брадвата и сече, приготвя дървата за вечерта, за вечерния огън и за кухнята. Така, това не е духовен живот." Да разберете, казва. Значи Учителят тука малко сърдито го изказа, че нашите хора имат такова схващане, че едни са родени за духовна работа, а други - за физическа работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...